Οι συγχωνεύσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι το κύριο θέμα που απασχολούν τις Συνόδους των Πρυτάνεων των ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα και των Πανεπιστημίων που πραγματοποιείται σήμερα στα Ιωάννινα, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ΤΕΙ που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ συμμετείχε ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Γκανάτσιος, ο οποίος παρέδωσε στον υπουργό Παιδείας την πρόταση της κοινής επιτροπής Πανεπιστημίου και ΤΕΙ της περιοχής για την συγχώνευση των δύο ανώτατων ιδρυμάτων.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε να μελετήσει την πρόταση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Παιδείας, σε σχέση με τον αριθμό των σχολών, των τμημάτων και των κατευθύνσεών τους.
Στις εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων των πανεπιστημίων που διενεργούνται σήμερα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, συμμετέχει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Τουρλιδάκης. Ο τελευταίος θα επιδώσει επίσης στον υπουργό την κοινή πρόταση, επιδιώκοντας παράλληλα να παρουσιάσει και να τεκμηριώσει την πρόταση των δύο ιδρυμάτων, εφόσον βρεθεί έστω και λίγος χρόνος για μια σύντομη συνομιλία με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με την πρόταση της κοινής επιτροπής που αποκάλυψε αποκλειστικά ο «e-ptolemeos», το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Δυτικής Μακεδονίας, που θα προέλθει από την συγχώνευση των υφιστάμενων ιδρυμάτων, θα αποτελείται από 8 σχολές και 30 τμήματα. Υπενθυμίζεται ότι στις σκέψεις του υπουργείου είναι ένα ίδρυμα στη Δυτική Μακεδονία με 19 τμήματα, αλλά η προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο πρυτάνεις είναι να πείσουν τον υπουργό για την αναγκαιότητα και την βιωσιμότητα της πρότασής τους.
Η πρόταση περιλαμβάνει 4 νέες σχολές (Θετικών Επιστημών με έδρα την Κοζάνη, Γεωπονικών Σπουδών με έδρα τη Φλώρινα, Σχολή Επιστημών Υγείας με έδρα την Κοζάνη και Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ με έδρα την Καστοριά), καθώς και 14 νέα τμήματα, ενώ τα 5 από τα συνολικά 30 τμήματα θα λειτουργήσουν σε βάθος πενταετίας. Ναυαρχίδα του Ενιαίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας θα είναι η Πολυτεχνική Σχολή με 7 τμήματα και 1.000 φοιτητές.
Οι προτάσεις των Πρυτάνεων των ΤΕΙ
Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά την χτεσινή Σύνοδο Πρυτάνεων των ΤΕΙ στην Αθήνα, οι πρυτάνεις έθεσαν ορισμένους βασικούς όρους και προϋποθέσεις για την συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Ειδικότερα, ξεκαθάρισαν ότι: -Η ενσωμάτωση των Τ.Ε.Ι. στα Πανεπιστήμια δεν γίνεται χαριστικά αλλά αποτελεί την τυπική αναγνώριση της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης που έχουν επιτύχει στην πράξη. –Η ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ιδρυμάτων των Τ.Ε.Ι. θα πρέπει να αφορά όλα τα ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ακόμη, χαρακτήρισαν «θετική» την πρακτική της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ να συγκροτήσει μικτές επιτροπές ανά περιφέρεια, για την διερεύνηση των βέλτιστων μορφών συνεργασίας ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Έδωσαν επίσης έμφαση στην ακαδημαϊκή και κοινωνική υπόσταση των Τ.Ε.Ι. που έχει κατακτηθεί με τις προσπάθειες του προσωπικού τους και παρά τη διαχρονική επιλογή της πολιτείας για την ελλιπή επιχορήγηση και την υποστελέχωσή τους, καθώς και στην διασφάλιση ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, στην ακαδημαϊκή συγκρότηση των Ιδρυμάτων, στη διοικητική οργάνωση των νέων Ιδρυμάτων, στην ένταξη του ακαδημαϊκού προσωπικού στα νέα τμήματα και σε θέματα διοικητικού προσωπικού και διοικητικής αναδιοργάνωσης των νέων ιδρυμάτων.
Πηγή: e-ptolemeos.gr