Ζητήματα που απασχολούν τη δικαιοσύνη και τον δικηγορικό κόσμο, αλλά και την ελληνική κοινωνία, τέθηκαν στη συνάντηση αντιπροσωπείας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς κ. Γιώργος Μπαλιάκας
Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δικηγόρους
Στην ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, καθώς επίσης και στην ανάγκη μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τη συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα της ΝΔ για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.
Στην τοποθέτησή του επέρριψε ευθύνες για παρεμβάσεις και προσπάθεια χειραγώγησης και εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και διαβεβαίωσε: «Εγγυώμαι προσωπικά ότι με την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, η δικαιοσύνη θα αποκτήσει και πάλι τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της, η οποία είναι και στον πυρήνα του κράτους δικαίου…».
Αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στη νομική υπηρεσία του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «επί της αρχής, το να υπάρχει μια περίοδος -ενδεχομένως και συνταγματικά κατοχυρωμένη- στην οποία δεν θα επιτρέπεται σε κάποιον ανώτατο δικαστικό να αναλαμβάνει άλλη θέση, είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους».
Ακολούθως αναφέρθηκε στα οικονομικά των δικηγόρων: «Όλοι οι Έλληνες πλήττονται από τη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Κατεξοχήν όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δικηγόροι και θα ‘λεγα κατεξοχήν οι δικηγόροι οι οποίοι είναι επιτυχημένοι… Σήμερα, δυστυχώς, το μείγμα των εισφορών και των φόρων αποτελεί ουσιαστικά αντικίνητρο για συμπληρωματική εργασία… Έχουμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τη φορολογία με μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Προφανώς θα μειώσουμε τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία που είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλους τους Έλληνες. Και θα ξαναδούμε τον σχεδιασμό της φορολογικής κλίμακος, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος όταν μας το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες».
Είπε ακόμη ότι για το ζήτημα των εισφορών, θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη πιο αναλυτικά «τις σκέψεις μας για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, όπου θέλουμε τις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες αρωγούς». Υπογράμμισε ότι «θέλουμε ο δεύτερος πυλώνας, τα υποχρεωτικά επαγγελματικά ταμεία, να παίξουν ένα σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στην κύρια ασφάλιση».
Για το ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, ανέφερε ότι «θέλουμε να έχουμε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%. Αλλά πρέπει να έχουμε πάντα μία εικόνα του δημοσιονομικού αποτυπώματος οποιασδήποτε παρέμβασης».
Τάχθηκε υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών «όχι, όμως, με τρόπο που να είναι αντισυνταγματικός». Σημείωσε ακόμη ότι «για το ζήτημα του Πρωτοδικείου, είμαστε αντίθετοι σε αποσπασματικές και γρήγορες παρεμβάσεις που έχουν γίνει χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνεννόηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους».
Στη συνάντηση που παραβρέθηκαν και οι τομεάρχες Δικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων εξέθεσαν στον κ. Μητσοτάκη σειρά θεσμικών ζητημάτων και θεμάτων που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος και κυρίως το πρόβλημα της υπερβολικής επιβάρυνσης της δραστηριότητάς τους με φόρους και εισφορές και την ανάγκη εξαίρεσης των νομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ ή μείωσης του σχετικού συντελεστή, καθώς και επέκτασης του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ολομέλειας, οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων με επικεφαλής τον Δ. Βερβεσσό, έθεσαν τα εξής εννέα ζητήματα:
- Το ζήτημα της παρατεταμένης κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, για διάστημα πλέον των τεσσάρων μηνών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
- Την επιβεβλημένη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από κάθε είδους παρεμβάσεις, με απόλυτο σεβασμό στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την απαγόρευση ανάδειξης δημόσιας θέσης από δικαστικούς, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την συνταξιοδότησή τους.
- Την δημευτικού χαρακτήρα σωρευτική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών.
- Την απαρέγκλιτη εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αντισυνταγματική την υπαγωγή των δικηγόρων στον ΕΦΚΑ και δυσανάλογη την ασφαλιστική-εισφοροδοτική επιβάρυνση του ν. 4387/2016.
- Την απαλλαγή των δικαστηριακών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ, άλλως, την υπαγωγή τους στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, στο πλαίσιο της ευχέρειας που παρέχει το νέο σχέδιο Οδηγίας της ΕΕ για τον ΦΠΑ, καθώς και την επέκταση του ορίου προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.
- Την νομοθέτηση της δυνατότητας απόσχισης από το ΕΤΕΑΕΠ και σύστασης επαγγελματικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης (δεύτερου πυλώνα), με ταυτόχρονη κατάργηση των αναλογουσών εισφορών του ν. 4387/2016.
- Την αντίθεσή τους με την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης.
- Την διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη και την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, από μηδενική βάση, για την αναμόρφωση του θεσμού της διαμεσολάβησης, σύμφωνα με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως νομοθετήθηκε με τον ν. 4512/2018.
- Την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του προγράμματος Νομικής Βοήθειας.
ΑΠΕ