Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από αρκετούς ομιλητές, με κύριο στόχο τη δημιουργία του μοναδικού πανελλαδικού κέντρου για την έκδοση πιστοποιητικών (pedigree) καθαροαιμίας της ελληνικής κόκκινης φυλής βοοειδών στη Δυτική Μακεδονία.
Περίπου 27 κτηνοτρόφοι, από περιοχές της Καστοριάς και της Κρυσταλλοπηγής, ενώθηκαν κάτω από την ομπρέλα του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ 10.2.1, «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία», του Υπομέτρου 10.2, Μέτρο 10, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο τρέχουν και άλλοι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα. Ωστόσο, στο τέλος του προγράμματος, μόνον ένας φορέας θα καταφέρει να δημιουργήσει το κέντρο αυτό και να χορηγεί πιστοποιητικά καθαρότητας.
Όπως επισήμαναν οι διοργανωτές «για τη διεκδίκηση του κέντρου, βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία των κτηνοτρόφων, των ζωοτεχνών και των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως και η ειλικρίνεια στην παροχή πληροφοριών και στοιχείων από ελέγχους που θα γίνονται στις μονάδες. Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους κτηνοτρόφους για συμμετοχή στο πρόγραμμα και η συγκρότησή τους σε ομάδα και συλλογικό σχήμα θα αποφέρει τα μέγιστα», επισημαίνοντας πως αυτό που επιζητούν είναι ο Έλληνας καταναλωτής, με μια ειδική σήμανση, να γνωρίζει τη γεύση της ελευθέρας ελληνικής κόκκινης φυλής. «Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με τον ήλιο, το φυσικό περιβάλλον και η ελευθερία των ζώων είναι ο ιδανικός τόπος για την εγκατάσταση του κέντρου» υπογραμμίζουν.
Οι ενισχύσεις που θα δοθούν, κυμαίνονται από 22 ευρώ το κεφάλι (προκειμένου για τις αίγες), έως 200 ευρώ το κεφάλι (προκειμένου για τα ιπποειδή). Βάσει όσων προβλέπει η σχετική απόφαση το ύψος των επιλέξιμων δαπανών, διαμορφώνεται σε ετήσια βάση για κάθε χρόνο εφαρμογής του προγράμματος ως εξής:
Βοοειδή έως 40 ευρώ/ζώο/έτος
Αίγες έως 22 ευρώ/ζώο/έτος
Πρόβατα έως 22 ευρώ/ζώο/έτος
Χοίροι έως 100 ευρώ/ζώο/έτος
Ιπποειδή έως 200 ευρώ/ζώο/έτος
Χαιρετισμό στην ημερίδα απεύθυναν ο Πρόεδρος Συνεταιρισμού Καστοριάς Δημήτριος Μόσχος, ο Αναστάσιος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ. και ο Ηλίας Κάτανας, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας .
Όπως επισήμανε ο Ηλίας Κάτανας “αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για την περιοχή και οποιεσδήποτε δράσεις στοχεύουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της κτηνοτροφίας και της ελληνικής παραγωγής θα στηρίζονται, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα συναντηθήκαμε με τα μέλη του Συλλόγου, όπου μας ανέδειξαν όλες τις δράσεις που έκαναν μέχρι σήμερα για την κόκκινη φυλή και την ένταξή τους στο πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης”.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τους παρακάτω ομιλητές :
-Αθανάσιος Γκαρσέν, Προϊστάμενος Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Θεσσαλονίκης «Εφαρμογή Προγράμματος 10.2.1. του ΥΠ.Α.Α.Τ.»
-Άννα Μόσχου, Ταμίας Συνεταιρισμού και Νόμιμος Εκπρόσωπος του Προγράμματος 10.2.1. του ΥΠ.Α.Α.Τ. «Ελληνική Κόκκινη Φυλή: Προοπτικές και Βιωσιμότητα»
-Βασίλειος Μάτσιας, Εκπρόσωπος Νέων Συνεταιρισμού. «Πρόγραμμα 10.2.1. του ΥΠ.Α.Α.Τ.: Συνειδητή επιλογή»
-Κωνσταντίνος Ευθυμίου, Παχυντής-Κρεοπώλης. «Ποιότητα Κρέατος Ελληνικής Κόκκινης Φυλής»
-Ευστάθιος Συτιλίδης, Κτηνοτρόφος-Κρεοπώλης. «Λόγοι Εκτροφής Ελληνικής Κόκκινης Φυλής»
-Αναστάσιος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. «Συμβουλευτικό Έργο για τη διάδοση της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής»