Σε πάρκο δεσποζόμενων σκύλων, όπως πληροφορηθήκαμε, έχει μετατραπεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου μας, δίπλα από το ΚΠΕ – Ενυδρείο, στην Λεωφ. των Κύκνων.
Όπως καταγγέλλουν στην εφημερίδας μας γονείς, οι οποίοι πηγαίνουν τα παιδιά τους για να παίξουν μέσα στο πάρκο, συναντούν στον ίδιο χώρο δεσποζόμενα σκυλιά, τα οποία φυσικό είναι να αφήνουν τις ακαθαρσίες τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των παιδιών, πέρα από την αντιαισθητική εικόνα που δημιουργείται αφού δυστυχώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους, που τα συνοδεύουν, δεν φροντίζουν να μαζέψουν τις ακαθαρσίες τους. Παράλληλα όμως, δεν υπάρχουν στον εσωτερικό χώρο του πάρκου, καλάθια απορριμμάτων, παρά μόνο κάδοι, έξω από την κεντρική είσοδό του.
Εδώ όμως προκύπτουν κάποια ερωτήματα, προς την Δημοτική μας Αρχή.
Σκοπεύει ο Δήμος μας να λειτουργήσει αυτόν τον χώρο, για τον σκοπό τον οποίο έχει δημιουργηθεί ή όχι; Αν, ναί, μήπως θα πρέπει να παραμένει κλειστό και ν’ ανοίγει μόνο για δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής; (και φυσικά όχι μόνο μιά φορά τον χρόνο, σε εκδήλωση της τροχαίας Καστοριάς).
Διαφορετικά, αν θέλει ο Δήμος μας, να χρησιμοποιείται το πάρκο και ως χώρος αναψυχής, όπως συμβαίνει, θα πρέπει να τοποθετήσει πινακίδα – μιά που εκ του νόμου δεν απαγορεύεται η διέλευση ή παραμονή ιδιόκτητων κατοικίδιων ζώων σε δημόσιους χώρους, όταν αυτά συνοδεύονται – που να πληροφορεί τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων σκύλων, για το ποιές είναι οι υποχρεώσεις τους, δηλαδή ότι θα πρέπει να κάνουν βόλτα με τον σκύλο τους εκεί, κρατώντας τον από το λουρί και φυσικά μαζεύοντας τις ακαθαρσίες του.
Ίσως θα μπορούσε να τοποθετηθεί πινακίδα, με το εξής περιεχόμενο: «Επιτρέπονται τα κατοικίδια με συνοδεία και με υποχρεωτική περισυλλογή περιττωμάτων».
Νομίζουμε πως ο Δήμος μας θα πρέπει να εξετάσει με την δέουσα σοβαρότητα το εν λόγω θέμα και να αποφασίσει για το πώς θέλει να λειτουργεί αυτός ο χώρος.
Δοθείσης όμως της ευκαιρίας, θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μιά φορά, πρός τους ιδιοκτήτες των – κατά τα άλλα συμπαθέστατων – κατοικίδιων σκύλων, να φροντίζουν να μαζεύουν τις ακαθαρσίες που αφήνουν αυτά στη βόλτα τους και για λόγους αισθητικής αλλά περισσότερο για λόγους δημόσιας υγείας. Άλλωστε, σύμφωνα με το το νόμο 4235/2014, «ο συνοδός του σκύλου στη βόλτα υποχρεούται να μαζεύει τις ακαθαρσίες του από το περιβάλλον». Το πρόστιμο που προβλέπεται στην αντίθετη περίπτωση είναι 100 ευρώ.
Στέργιος Γ. Ιατρού
Έχει δίκαιο ο Κ.Ιατρού. Πράγματι έτσι είναι. Εγώ έχω να πω όμως τα εξής: Αν ο Δήμος Καστοριάς, θέλει να λέγεται τουριστικός και πρωτοπόρος, έχω πρόταση να κάνω, το συγκεκριμένο πάρκο γίνεται πόλος έλξης πολιτών και παιδιών ως εξής, τοποθετείται ένα container εντός του πάρκου, με όμορφη σχεδίαση, εκδίδεται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος για αναψυκτήριο (γιατί εκεί εκτός από μια βρύση με ζεστό νερό δεν έχει τίποτε να πιεις) και ο ενοικιαστής έχει την υποχρέωση να κρατά το χώρο καθαρό, χωρίς ακαθαρσίες και περιποιημένο (γιατί κάποια στιγμή κάποιοι υπάλληλοι του Δήμου βρέθηκαν εκεί για κοπή χόρτων και καθαρισμό… θα γλιτώναμε και αυτές τις αμοιβές…). Στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, έτσι είναι το Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής, μέχρι και σουβλάκια προσφέρει και ποτά και οι πολίτες ευχαριστιούνται αλλά και ο Δήμος από ενοίκια αλλά και από την μη υποχρέωση καθαρισμού – καλλωπισμού από τους υπαλλήλους του ΚΕΡΔΙΖΕΙ) Αλλά τι να πεις…..