ΓούναΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Οι Καστοριείς της Νέας Υόρκης τίμησαν τον Προφήτη Ηλία (ρεπορτάζ – φωτογραφίες – βίντεο)

Ο Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια» και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς διοργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του Προφήτη Ηλία, του προστάτη των γουνοποιών, την Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018.

Του Δημήτρη Τσάκα

Ο Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια» και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς την

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018, διοργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του Προφήτη Ηλία, του προστάτη τω γουνοποιών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη θεία λειτουργία και την Αρτοκλασία που τελέστηκαν στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο πνευματικό κέντρο των Καστοριέων, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ναό.

Ο Δημήτρης Τασόπουλος ανέπεμψε την προσευχή και ευχήθηκε όπως ο Προφήτης Ηλίας προστατεύει τους γουνοποιούς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης αναφέρθηκε στην γιορτή του Προφήτη Ηλία και τόνισε ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος διότι ο τομέας της γούνας υπήρξε ένας από τους νευραλγικούς τομείς τόσο της Καστοριάς, όσο και της ομογένειας της Νέας Υόρκης.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδεφότητας Κυριών Καστοριάς Τούλα Καλαπούτη επεσήμανε: «Υπηρετώ ως πρόεδρος της Φιλοπτώχου και θα ήθελα να συγχαρώ τον νέο πρόεδρο Δήμο Σιώκη και τα άλλα στελέχη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την νέα ηγεσία του Συλλόγου και να εντείνουμε την εκπαιδευτική, πολιτιστική και φιλανθρωπική δράση των δύο φορέων.

Η κ. Καλαπούτη επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική, διότι άρχισαν οι προετοιμασίες για την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Φιλοπτώχου.

«Η πρώτη εκδήλωση της Φιλοπτώχου θα είναι Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018 και θα διδάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται οι καστοριανές πίτες. Πέρσι το διοργανώσαμε για πρώτη φορά και πιστεύω πως εφέτος θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία», κατέληξε η κ. Καλαπούτη.

Η εκπαιδευτικός Ελένη Κούμα, η οποία ήταν κεντρική ομιλήτρια αναφέρθηκε διεξοδικά στη ζωή και τη δράση του Προφήτη Ηλία και εστίασε την προσοχή της στον τομέα της γουνοποιϊας τόσο στην Καστοριά, όσο και στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης μιλώντας στις «Αναμνήσεις επεσήμανε: «Είναι μια σημαντική ημέρα για τους Καστοριανούς και τον Σύλλογο Καστοριέων «Ομόνοια», αλλά και για τους απανταχού Καστοριανούς , που λόγω της γούνας βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Είναι ο προστάτης των γουνοποιών. Εφέτος τον τιμήσαμε λίγο νωρίτερα. Επειδή ο κόσμος αυτή την περίοδο φεύγει για διακοπές θέλαμε να παράσχουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να παραστούν στη γιορτή».

«Ελπίζω ο Προφήτης Ηλίας να βάλει ο χέρι του ούτως ώστε να ανθίσει και πάλι ο τομέας της γούνας. Παρ΄ όλα τα μεγάλα γεωπολιτικά προβλήματα, τον πόλεμο των ζωόφιλων και την κρίση που διέρχεται ο εν λόγω τομέας είμαι αισιόδοξος. Ελπίζω οι νέοι έμποροι Καστοριανοί οι οποίοι κοιτούν ανατολικά προς τις νέες αγορές της Ρωσίας, Ουκρανίας, Κίνας , Κορέας και Ντουμπάι, να αλλάξουν τα δεδομένα και να βοηθήσουν την Καστοριά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε ανέλαβαν τα ηνία του Συλλόγου επεσήμανε: «Αναλάβαμε τα καθήκοντα τέλη Μαρτίου και οι περισσότεροι είμαστε νέοι στο συμβούλιο τόσο σε ηλικία, όσο και ως προς την ανάμιξή μας στις διοικήσεις του Συλλόγου. Υπάρχει όρεξη για δουλειά και έχουμε ήδη χαράξει καινοτόμα προγράμματα τα οποία θα ξεκινήσουμε το Σεμπτέμβριο».

Αναφερόμενος στην προσφορά του Συλλόγου επεσήμανε: «Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1910 και δεν είναι απλά και μόνο ένας από τους αρχαιότερους, αλλά και ένας από τους πιο δυναμικούς φορείς της ομογένειας της Νέας Υόρκης.

Η προσφορά του Συλλόγου τόσο στην ομογένεια όσο και στην Καστοριά είναι αέναη και έχει βραβευτεί πολλές φορές. Διοργανώνουμε πολλές πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο των Καστοριέων στο Γουάιτστόουν:

Αναμνήσεις / Δημήτρης ΤσάκαςΑναμνήσεις / Δημήτρης ΤσάκαςΑναμνήσεις / Δημήτρης ΤσάκαςΑναμνήσεις / Δημήτρης ΤσάκαςΑναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Φωτογραφίες – βίντεο: Δημήτρης Τσάκας

anamniseis.net

 

 

Back to top button