ΓούναΚαστοριά

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Δε χρειάζεται καμία μελέτη

Με αφορμή το πρόσφατο ζήτημα που ήρθε στην επικαιρότητα μετά την αποκάλυψη και δημοσιοποίηση της μόλυνσης του νερού της γεώτρησης στο Δισπηλιό, έχω να καταθέσω:
Α) Διαπιστώσεις
1) το νερό επαρκές σε ποσότητα αλλά κυρίως υγιεινό σε ποιότητα είναι απαραίτητο αγαθό για την επιβίωση του ανθρώπου. Η διασφάλιση των ανωτέρω αποτελεί μέριμνα και υποχρέωση κάθε πολιτισμένης πολιτείας.
2) για την αύξηση του ορίου ζωής στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο τις τελευταιες 7 δεκαετίες, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το υγιεινό νερό.
3) ο ποταμός Αλιάκμονας μέχρι τέλη δεκαετίας του’70 ήταν καθαρός. Γλυκιά μου ανάμνηση αποτελεί η <βρύση>που φτιάχναμε 2-3 μέτρα μακριά απο την κοίτη του ποταμού και 3-4 ώρες μετά το κολύμπι,το ψάρεμα και τα εφηβικά παιχνίδια ξεδιψούσαμε από ένα καθαρό και δροσερό νερό που είχε μαζευτεί.
4) από τα μέσα της δεκαετίας του’80 ήρθε η ανάπτυξη!! με την δημιουργία βυρσοδεψείων. Αμέσως έγινε εμφανής η αλλαγή της όψης των νερών του Αλιάκμονα, ιδιαίτερα στις περιόδους ξηρασίας. Η δυσοσμία έκτοτε σε μεγάλη απόσταση από αυτές τις επιχειρήσεις απερίγραπτη.
5) οι γιατροί γνωρίζουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πως οι εργαζόμενοι σε τέτοιες επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά βρογχικού άσθματος και δερματοπαθειών. Είναι άλλο αντικείμενο η διερεύνηση της αύξησης των καρκινογενέσεων που χωρίς αμφιβολία προκαλούνται.
Β) Προτάσεις
1) ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ καμμία μελέτη και κανένας καινούριος νόμος.
2) Οι πολιτικοί προιστάμενοι των υπηρεσιών υγείας έχουν την ευθύνη για την διασφάλιση υγιεινού νερού.Λόγω της σοβαρότητος του θέματος ελπίζω να έχουν ζητήσει την συνδρομή του πιο αρμόδιου φορέα που είναι τα Εργαστήρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας των Ιατρικών Σχολών. Αυτοί έχουν τους επιστήμονες,τον εξοπλισμό και την γνώση για να έρθουν εδώ και σε σύντομο χρόνο ,ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ,να αποφανθούν για όλες τις πτυχές του καυτού θέματος. Θα ελέγξουν πως έγιναν οι αδειοδοτήσεις των πιθανά ρυπογόνων επιχειρήσεων και εάν έκτοτε τηρούνταν ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ οι προϋποθέσεις συνέχισης και διατήρησης της ασφαλούς λειτουργίας τους. Θα ξεκαθαρίσει εάν ήσαν αληθινές οι ανακοινώσεις περί της ποιότητας του πόσιμου νερού.
3) Μόλις εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα ,πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να εκτελεσθούν.Αν χρειασθεί να διακοπεί η λειτουργία επιβλαβών δραστηριοτήτων η να συνεχίσουν να λειτουργούν εφ’ όσον μπορούν να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές που θα τεθούν.
4) Εάν διαπιστωθεί αμέλεια υπαλλήλων,οι πολιτικοί προϊστάμενοι να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.Εάν υπάρχει ευθύνη πολιτικού ηγήτορος ο αμέσως υψηλότερης βαθμίδος, π.χ ο Υπουργός να πράξει αυτό που έχει υποχρέωση(αργία κ.λ.π).Οι δε ποινικές ευθύνες εξυπακούεται πως πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ από την αδέκαστη Δικαιοσύνη.Γιατί ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ είναι η υγεία και η σωματική ακεραιότητα του πολίτη.-

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ

Ιατρός-πρ.Βουλευτής Καστοριάς

 

 

Back to top button