Κόσμος

«Το χέρι του Θεού, η Αλήθεια μου» του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιογραφικό βιβλίο Το χέρι του Θεού, η Αλήθεια μου, του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

«Ήρθε η ώρα να διηγηθώ τα πράγματα όπως έγιναν. Αυτό ήταν το αληθινό παγκόσμιο πρωτάθλημα των Αργεντινών: το πιο αγωνιστικό, το πιο συγκινητικό και το πιο άξιο. […] Ήμασταν είκοσι δύο τρελοί έτοιμοι να πάμε στον πόλεμο, και κατάφερα να εδραιώσω την ιδέα ότι το να παίζουμε με τη φανέλα της Εθνικής ήταν το σημαντικότερο πράγμα του κόσμου, παρόλο που το πολύ χρήμα το κέρδιζες με τη φανέλα μιας ευρωπαϊκής ομάδας.

Πριν από τριάντα χρόνια κερδίσαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, το τελευταίο που σήκωσε μια Εθνική Αργεντινής, με 25 δολάρια τη μέρα σιτηρέσιο. Ήρθε επίσης η ώρα να μιλάμε περισσότερο για την ομάδα και λιγότερο για το σύστημα του Μπιλάρδο. […] Παίξαμε εναντίον των Άγγλων έπειτα από έναν πόλεμο όπου τα παιδιά της Αργεντινής είχαν πάει να πολεμήσουν με πάνινα παπούτσια: αυτό, οι γονείς το διηγήθηκαν στα παιδιά τους, και τα παιδιά θα το διηγηθούν στα δικά τους. Πέρασαν τριάντα χρόνια και εξακολουθούν να το διηγούνται».

Ποδοσφαιριστής θρύλος, για πολλούς ο καλύτερος στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που γεννήθηκε το 1960.Μεγάλωσε στη Βίγια ∆εβότο, μια ταπεινή συνοικία του Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή. Εκεί διαμορφώθηκε τοπροσωπικό του στιλ μέσα και έξω από το γήπεδο. Ταλαντούχος και μαχητικός, μαγευτικός και προκλητικός,αντιμετώπισε –κερδίζοντας– τόσο τις ισχυρότερες ομάδες ποδοσφαίρου όσο κι αυτό που εκείνος θεωρούσε«διαφθορά της ΦΙΦΑ».

Παράλληλα έδινε τον προσωπικό του αγώνα κατά της εξάρτησης από την κοκαΐνη. Ξεκίνησε από την Αρχεντίνος Τζούνιορς, έπαιξε στην Μπόκα Τζούνιορς και στην Μπαρτσελόνα για να φτάσει στην κορυφήμε τη φανέλα της Νάπολι, με την οποία κέρδισε δύο Σκουντέτο και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Έλαμψε στην ΕθνικήΑργεντινής, πρώτα με την ομάδα των νέων –πρωταθλήτρια κόσμου στην Ιαπωνία το 1979– κι έπειτα με την ομάδατων ανδρών, την οποία και οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986 και της δεύτερης θέσης στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990.

Επίσης, έπαιξε στα Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982 και των Ηνωμένων Πολιτειών το 1994. Το 2010 κατηύθυνε ως προπονητής την Εθνική Αργεντινής στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Αξιομνημόνευτες ενέργειές του σε νίκες επί κλασικών αντιπάλων –όπως η Αγγλία και η Βραζιλία–τον έχουν ανεβάσει σε μια κορυφή που λίγοι έχουν φτάσει: ο Μαραντόνα είναι ένας ζωντανός μύθος.

koutipandoras.gr

Back to top button