Bαλίτσες, φουσκωτό, μάσκες, πέδιλα, καρεκλάκια, ομπρέλα, καροτσάκια, παιχνίδια και… φύγαμε. Αυτά συνήθως περιλαμβάνει ο προγραμματισμός μίας οικογένειας που θέλει να πάει διακοπές, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα της πόλης. Η πληθώρα των αποσκευών, από την άλλη, δημιουργεί μία σειρά από προβλήματα στη μεταφορά τους, με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα εάν είμαστε σε θέση να φορτώσουμε σωστά το αυτοκίνητό μας.
Το πρώτο που πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να φύγουν από την πόλη, είναι να έχουν προς υλοποίηση μία λίστα με τα πράγματα των διακοπών τους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε μόνο τα αυτά που μας είναι πραγματικά χρήσιμα, αφήνοντας στο σπίτι αυτά που θεωρούνται δεύτερης ανάγκης.
Από την άλλη πλευρά, σημαντικό ρόλο παίζει η ομαδοποίηση των πραγμάτων. Η ταξινόμηση των κατηγοριών όπως τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα παιδικά παιχνίδια ή το κιτ πρώτων βοηθειών μάς επιτρέπει να ομαδοποιήσουμε τον αποθηκευτικό χώρο, εξασφαλίζοντας αρκετό ελεύθερο χώρο. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο χώρος, πρέπει τα ρούχα να τοποθετηθούν κατακόρυφα.
Οι δυνατότητες των αποθηκευτικών χώρων ενός αυτοκινήτου είναι μεγάλες, καθώς λαμβάνονται υπόψιν αρχικά από τους σχεδιαστές. Οι διάφοροι χώροι κάθε αυτοκινήτου είναι χρήσιμοι για την αποθήκευση των πιο απαραίτητων αντικειμένων. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για λόγους ασφαλείας δεν αφήνουμε ποτέ τα πράγματα χαλαρά.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάζουμε κατά την τοποθέτηση των αποσκευών στο αυτοκίνητο είναι να επωφελούμαστε το κάτω τμήμα του δαπέδου. Να βάζουμε πρώτα τα πράγματα που θα χρειαστούμε τελευταία για να είναι και πιο εύκολα προσβάσιμα σε περίπτωση ανάγκης. Κατά την τοποθέτηση των αποσκευών οι βαρύτερες θα πρέπει να είναι κάτω και στο βάθος. Αν δεν τοποθετήσουμε τα πράγματα σωστά και με ασφάλεια, σε ένα απότομο φρενάρισμα ή ένα χτύπημα σε μία μεγάλη λακούβα του οδοστρώματος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Πάντα στο μυαλό μας θα πρέπει να έχουμε το γεγονός ότι αν οδηγούμε με 100 χλμ/ώρα και φρενάρουμε ξαφνικά, ένα πακέτο βάρους 30 κιλών που βρίσκεται στον αποθηκευτικό χώρο μας γίνεται αυτομάτως 90 κιλά. Δηλαδή, πολλαπλασιάζεται κατά τρεις φορές.
Αν έχουμε μπάρες οροφής φροντίζουμε να μπαίνουν πάνω τα θεωρητικά βαριά αντικείμενα και τα πιο ογκώδη πάνω από αυτά, ενώ πρέπει να δένονται καλά. Το ίδιο ισχύει και για τις μπαγκαζιέρες, όπου πρέπει να γίνει σωστή φόρτωση των πραγμάτων, χωρίς να υπάρχει χώρος για άσκοπες διαδρομές.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν θα πρέπει να αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες για τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί στις υψηλές ταχύτητες η αντίσταση του αέρα είναι μεγάλη, μπαίνει περισσότερος θόρυβος στην καμπίνα του οδηγού, ενώ είναι απαγορευτική η αύξηση της τελικής ταχύτητας για θέματα ασφάλειας.
ΑΠΕ