«Η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους δεν τιμωρούνταν στο παρελθόν. Από εδώ και στο εξής θα τιμωρείται» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ισότητας, Μαρλέν Σιαπά.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που υπερψήφισαν οι βουλευτές της χώρας ,στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 750 ευρώ στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας.
Ένα προσχέδιο νόμου ανέφερε ότι οι ανήλικοι κάτω των 15 ετών θα θεωρείται ότι δεν συναινούν σε σεξουαλική επαφή με μεγαλύτερο ηλικιακά πρόσωπο.
Αλλά ο νέος νόμος αναφέρει ότι το σεξ ανάμεσα σε έναν ενήλικα και σε ένα πρόσωπο 15 ετών και κάτω μπορεί να χαρακτηριστεί βιασμός αν ο νεότερος από τους δύο θεωρείται ότι δεν είναι σε θέση να έχει συναινέσει.
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στη Γαλλία, το Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την πρώτη εκδοχή.
Η νέα νομοθεσία θα δίνει ακόμη στα ανήλικα θύματα βιασμού μια επιπλέον δεκαετία για να το καταγγείλει παρατείνοντας έτσι την προθεσμία στα 30 χρόνια από τη στιγμή που θα κλείσει τα 18.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα αυστηρά μέτρα της νέας νομοθεσίας θα σημάνουν το τέλος του φλερτ, όμως η Σιαπά έχει αντικρούσει τις επικρίσεις.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι… οι νόμοι της Γαλλικής Δημοκρατίας να απαγορεύουν τις προσβολές, την παρενόχληση, τις απειλές και τη συνήθεια να ακολουθεί κάποιος μια γυναίκα σε δημόσιους χώρους», δήλωσε η Σιαπά.
Η απόφαση έρχεται μερικές ημέρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη Γαλλία, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε σε νεαρή γυναίκα, την Μαρί Λαγκέρ, επειδή εκείνη απάντησε στα χυδαία σχόλιά του έξω από ένα παρισινό καφέ.
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο, έγινε viral και μεταδόθηκε από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ύστερα η Γαλλίδα φοιτήτρια ξεκίνησε εκστρατεία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης μέσω ιστοσελίδας για να ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
Το site με τίτλο Nous Toutes Harcelement (Όλες μας Παρενοχλούμαστε) παρέχει μια πλατφόρμα για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης που θα μπορούν ανώνυμα να μοιράζονται την εμπειρία τους.
«Όπως χιλιάδες γυναίκες, είμαι και εγώ θύμα παρενόχλησης σε δημόσιο χώρο. Μοιραστείτε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μου noustoutesharcelement.fr ή με #TaGueule» έγραψε η Λαγκέρ στο Twitter.
«Ta gueule» («Βούλωστο») είναι η έκφραση την οποία η 22χρονη χρησιμοποίησε απαντώντας στον άνδρα που την παρενόχλησε έξω από παρισινό καφέ προτού αυτός την χτυπήσει.
Η οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία την βοήθησε να δημιουργήσει την ιστοσελίδα της, ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι να παραμείνει στη δημοσιότητα το θέμα.
«Η ιστορία της Μαρί έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης επειδή η ίδια πάλεψε για να εξασφαλίσει το βίντεο και να το αναρτήσει στο διαδίκτυο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι μια καθημερινότητα για τις γυναίκες», δήλωσε η Φατιμά Μπενομάρ, η εκπρόσωπος της οργάνωσης Les Effrontees.
Αναρίθμητες ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από τότε που ξεκίνησαν οι γυναίκες να καταθέτουν τις μαρτυρίες τους εν μέσω της εκστρατείας #MeToo, η οποία ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες σε βάρος του παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν.
Παρόμοια κινήματα έχουν έκτοτε εμφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ισπανία ως την Ιταλία και τη Γαλλία.
«Αυτό που άλλαξε δεν είναι ότι οι γυναίκες μιλούν, αλλά ότι οι γυναίκες ακούγονται”, δήλωσε η Κέιτ Κέλι, η υπεύθυνη του προγράμματος για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην ΜΚΟ Equality Now (Ισότητα Τώρα).
«Αυτό που είναι σημαντικό για το βίντεο της Λαγκέρ είναι ότι δείχνει με έναν πολύ σαφή τρόπο ότι η παρενόχληση στους δρόμους είναι βία και όχι κολακεία…δεν είναι απλώς ενοχλητικό, δεν είναι απλώς λάθος, είναι επικίνδυνο», πρόσθεσε η ίδια.
ΑΠΕ