Καστοριά

Για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Αναρωτιόμασταν χτες για τον αν η απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη ήταν ¨τζάμπα¨ ή αν δώσαμε κάτι εμείς ως αντάλλαγμα. Οι εξελίξεις όμως τρέχουν και οφείλουμε να εκφράσουμε την άποψη μας υπό το φώς των νέων ειδήσεων. Μάθαμε σήμερα λοιπόν πως απελευθερώθηκε σήμερα μετά από ένα έτος κράτησης και ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας-Τουρκίας που κρατούνταν και αυτός φυλακισμένος. Τα δεδομένα λοιπόν που έχουμε σχετικά με το αρχικό μας ερώτημα εμπλουτίζονται. Έχουμε και λέμε :

Α) Δεν υπήρξε κάποιο νέο αίτημα από τους συνηγόρους των προφυλακισμένων μέχρι χτες Ελλήνων στρατιωτικών. Ο Τούρκος εισαγγελέας αίφνης αποφάσισε πως ολοκληρώθηκε η έρευνα σε βάρος τους, πρότεινε την αποφυλάκιση τους και αυτό έγινε αμέσως δεκτό. Είναι σαφές πως υπήρξε άνωθεν ξαφνική εντολή. Δεν περίμεναν καν να έρθει η μηνιαία  επανεκτίμησης της κράτησης τους. Υπήρξε δηλαδή κάποιος έκτακτος και πολύ επείγων παράγοντας που προκάλεσε αυτή την εξέλιξη.

Β) Η επίσης ξαφνική σημερινή απελευθέρωση του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας-Τουρκίας Τανέρ Κιλίτς.

Συνεκτιμώντας αυτά τα δύο στοιχεία με την σφοδρή οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία, φθάνουμε στο συμπέρασμα πως η Τουρκία προέβη στην ενέργεια αυτή για λόγους που έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση της. Αυτό είναι το φλέγον θέμα της επικαιρότητας στην Τουρκία, και όχι οι μουφτήδες της ελληνικής Θράκης. Το γράφουμε γιατί θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ναι να ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση, αλλά όχι να την δαιμονοποιούμε.

Τώρα το αν ο Ερντογάν  θα αφήσει ελεύθερο και τον πάστορα, αυτό μένει να το δούμε. Πάντως όσοι νομίζουν πως μετά από μια πιθανή απελευθέρωση του Μπράνσον θα επανέλθει η ηρεμία στην τουρκική οικονομία, κάνουν λάθος. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και αυτό δεν λύνεται μόνο με την αποφυλάκιση του ιερέα.

Και χρόνια πολλά και ευλογημένα αδέρφια!

Κείμενο του tourkikanea.gr

15/8/2018

 

 

Back to top button