Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Άγγελος Μητρετώδης: Ηθικόν ακμαιότατον χάρη στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη!

 

Ο Νίκος Μητρετώδης εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» πώς ο γιος του Άγγελος βρήκε στη φιλοσοφία τον τρόπο να αντέξει τον πεντάμηνο εγκλεισμό στις τουρκικές φυλακές, ενώ ο ίδιος βίωνε στην Ελλάδα τη δική του αγωνία

Από τον
Βαγγέλη Στολάκη

Διέξοδο μέσα από τα κείμενα και τα γραπτά αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας, αλλά και νεότερων κλασικών στοχαστών, όπως οι Καντ, Νίτσε και Φρόιντ, αλλά και του ιστορικού Πλούταρχου και αρχαίων μαθηματικών φαίνεται ότι έβρισκε ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης φυλάκισής του μαζί με τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Αυτό αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πατέρας του Αγγελου Νίκος Μητρετώδης, ο οποίος ανήμερα της Παναγίας μαζί με την οικογένειά του βίωσε το προσωπικό του θαύμα: την απελευθέρωση του μονάκριβου γιου του, ενός ανθρώπου «συγκροτημένου και ψύχραιμου, ενός ανθρώπου με αρχές και ήθος» όπως λέει. Ο κ. Νίκος Μητρετώδης εξιστορεί άγνωστες πτυχές του «μαρτυρίου» που έζησαν οι δύο Ελληνες αξιωματικοί, οι γονείς και τα αδέρφια τους, λίγες ώρες αφότου τα παιδιά τους επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη.

Μιλώντας για τον γιο του, ο κ. Νίκος Μητρετώδης αναφέρει ότι, αν και άνθρωπος της τεχνολογίας και των νέων μέσων, μέσα στη φυλακή μαζί με τον Κούκλατζη το έριξε στο διάβασμα, προκειμένου να περνούν οι ώρες των 167 ημερών που έμεινε φυλακισμένος στην Τουρκία. «Αυτή ήταν η μόνη τους παρηγοριά» υποστηρίζει.
«Βιώσαμε ένα σκοτσέζικο ντους. Ακούγαμε έγκριτους δημοσιογράφους και δικηγόρους να λένε ότι τα παιδιά θα μείνουν μέσα για πολλά χρόνια. Δεν ξέραμε τι να πιστέψουμε. Θεωρούσαμε ότι γνώριζαν και δεν έλεγαν ή υπέθεταν πράγματα που εμείς δεν γνωρίζαμε» αναφέρει ο κ. Μητρετώδης.

Οπως λέει, οι συνθήκες κράτησης των δύο παιδιών ήταν καλές. Αποκαλύπτει ότι φοβήθηκε όταν ακούστηκε πως οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για κατασκοπία.
«Οταν άρχισαν να μπλέκουν την ψηφιακή τεχνολογία με την κατασκοπία, τότε ανησύχησα, ειδικά για μια χώρα σαν την Τουρκία. Αναρωτιόμουν μήπως τα στοιχεία της κατασκοπίας “φυτευτούν”» τονίζει ο πατέρας του ανθυπολοχαγού. «Ζήσαμε το μαρτύριο της σταγόνας και έναν εφιάλτη» λέει.

Μέσω της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ο κ. Μητρετώδης ευχαριστεί την πολιτική, την πολιτειακή και τη στρατιωτική ηγεσία του τόπου που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό τους.
«Η συμπαράσταση του κόσμου μάς έδινε και μας δίνει κουράγιο. Ο Αγγελος και ο Δημήτρης έγιναν σύμβολο ενότητας όλου του ελληνικού λαού και έγιναν παιδιά των Ελλήνων. Μας στήριξαν οι πολιτικοί, η Εκκλησία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες» υποστηρίζει ο πρώην αστυνομικός διευθυντής που, εκτός από τη σύζυγό του, στήριζε ψυχολογικά στα τηλέφωνα και σε κάθε επίσκεψη τον γιο του. Σήμερα για τον Αγγελο Μητρετώδη όλα μοιάζουν με μακρινό παρελθόν, αφού από την πρώτη στιγμή της επιστροφής του στην Καστοριά δέχεται επισκέψεις στο σπίτι και περνά χρόνο που στερήθηκε με τους φίλους του και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο κ. Μητρετώδης αποκαλύπτει ότι…

Διαβάστε όλο το άρθρο στο dimokratianews.gr 

 

 

Back to top button