Κόσμος

Ενας στους δύο Ρώσους αγνοεί την επέμβαση της ΕΣΣΔ στην Πράγα

Περισσότερο από το ένα τρίτο των Ρώσων πιστεύουν σήμερα ότι η Σοβιετική Ένωση ενήργησε σωστά όταν επενέβη το 1968 στην Τσεχοσλοβακία, ενώ περίπου οι μισοί Ρώσοι δεν γνωρίζουν τίποτα για την σοβιετική επέμβαση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr, με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από την σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, που είχε στόχο να καταπνίξει την «Άνοιξη της Πράγας».

Ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των Ρώσων δεν γνωρίζουν σήμερα τίποτα για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 1968 στην Τσεχοσλοβακία, όταν τα στρατεύματα του τότε Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλλαν στην χώρα την νύχτα της 20ης Αυγούστου, για να καταπνίξουν την «Άνοιξη της Πράγας» που ξεκίνησε υπό την ηγεσία του μεταρρυθμιστή Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, που διακήρυσσε τον «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο». Ο Ντούμπτσεκ ανετράπη και συνελήφθη.

Την εικόνα αυτή κατέγραψε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr. Μόνο το 10% των ερωτηθέντων ηλικίας από 18 έως 35 ετών δήλωσαν ότι γνωρίζουν για την στρατιωτική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 80 άνθρωποι, οι περισσότεροι από θανατηφόρα τραύματα που προκλήθηκαν από πυροβολισμούς σοβιετικών στρατιωτών σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φώς της δημοσιότητας 20 χρόνια αργότερα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 21% των Ρώσων θεωρούν υπεύθυνες τις δυτικές χώρες για την διάσπαση που προκλήθηκε στο κομμουνιστικό στρατόπεδο εξαιτίας του τσεχοσλοβάκικου προγράμματος φιλελευθεροποίησης που έγινε γνωστό ως «Άνοιξη της Πράγας» και στο οποίο έθεσε τέλος η στρατιωτική επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 23% των Ρώσων πιστεύουν σήμερα ότι η στρατιωτική επέμβαση έγινε μετά από απόπειρα Τσεχοσλοβάκων πολιτικών να καταλάβουν με πραξικόπημα την εξουσία, ενώ το 18% πιστεύουν ότι το 1968 ο «κόσμος ξεσηκώθηκε κατά του τότε καθεστώτος που εγκαθίδρυσε η Σοβιετική Ένωση» ενώ το 2008 το ποσοστό των Ρώσων που είχε αυτή την άποψη ήταν 31%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 36% και πλέον των Ρώσων πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ένωση» «πιθανώς» ή , «αναμφιβόλως» ενήργησε σωστά επεμβαίνοντας στρατιωτικά στην Τσεχοσλοβακία, ενώ το 45% δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να απαντήσουν.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Levada –Centr, δείχνουν ότι ακολουθείται μια πολιτική λήθης των γεγονότων αυτών. Εκτοπίζεται όπως λέει το θέμα των ευθυνών που έχει η κρατική εξουσία για εγκλήματα που έχει διαπράξει εκτός και εντός της χώρας. «Αυτά (τα γεγονότα-σ.σ.) υπό κάποια έννοια αναπαράγουν όλα τα τραύματα που έχει προκαλέσει η χρήση βίας για την επίλυση πολιτικών ζητημάτων», διευκρινίζει ο Γκουντκόφ. Και για αυτόν τον λόγο όπως λέει «η εξουσία αποφεύγει ζητήματα αυτού του είδους». «Αυτό που γίνεται είναι να ακολουθείται μια πολιτική δυσφήμησης του δημοκρατικού κινήματος στην Τσεχοσλοβακία το 1968 και όλων των γεγονότων, είτε απλά να υιοθετείται η πολιτική της αποσιώπησης».

Ο Γκουντκόφ επισημαίνει επίσης ότι η σημερινή νεολαία στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει για τα γεγονότα του 1968. Το ποσοστό των νέων που δεν έχουν ακούσει για την στρατιωτική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία φθάνει το 90% επειδή «στα σχολεία τα γεγονότα αυτά παρουσιάζονται πολύ σύντομα με προκατάληψη, είτε δεν αναφέρονται καν σ’ αυτά». Μόνο άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω θυμούνται όπως λέει τα γεγονότα που σχετίζονται με την στρατιωτική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

Ο Αντρέι Καλέσνικοφ από το Carnegie Moscow Center, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δήλωσε ότι «γενικά οι αρχές δεν επιθυμούν να δώσουν καμία προσοχή σε μια τέτοια επέτειο».

ΑΠΕ

One Comment

  1. Εδώ, ένας στους τρεις Ρώσους δεν ξέρει τι ήταν η Σοβιετικη Ένωση για την Τσεχοσλαβακια θα ηξεραν;

    Παντως οι καλυβοραντζιδηδες μικρότερο ζόρι τραβάνε από τους συριζαιους για την Σ.Ε.

Back to top button