Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά στο διατηρητέο Κεχαγιά (φωτογραφίες – βίντεο)

Έσβησε η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην οικία Κεχαγιά, σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα διατηρητέα κτίρια στην περιοχή της οδού 25ης Μαρτίου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης

Η φωτιά στο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Καλλιγά 11-13 και δεν κατοικείται, ξέσπασε στις 5.35 το πρωί από από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, πάντως, πριν ξεσπάσει η φωτιά, οι περίοικοι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις, πιθανότατα από γκαζάκια, ενώ στη συνέχεια η πυρκαγιά ξέσπασε μέσα στο κτίριο παρά το γεγονός πως το κτίσμα ήταν εγκαταλελειμμένο και σφραγισμένο.

Στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έσπευσαν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.

Στην περιοχή δημιουργήθηκε ανησυχία και αναστάτωση, καθώς δίπλα από το κτίριο βρίσκονται δύο πολυκατοικίες. Οι ένοικοι ξύπνησαν και βγήκαν από τα διαμερίσματά τους.

Ευτυχώς δεντέθηκε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ότι υπήρχε κάποιος εντός του διατηρητέου που παραδόθηκε στις φλόγες.

Δείτε φωτογραφίες και VIDEO του Thesstoday.gr από το σημείο:

 

Το κτίριο

Η οικία Κεχαγιά χτίστηκε το 1900 και είναι πιθανότατα έργο του αρχιτέκτονα Frederic Charnot. Υπήρξε κατοικία εξαρχής και σήμερα ανήκει στον Ηρακλή Κεχαγιά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thessarchitecture.wordpress.com.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Τυπικό παράδειγμα εκλεκτικισμού των αρχών του 20ου αιώνα. Παρουσιάζει αξιόλογη οργάνωση των επί μέρους στοιχείων στην πρόσοψη (καμπύλα, θυρώματα, μικρούς εξώστες, ξύλινα κουφώματα) και ενδιαφέρουσα κάτοψη και θεωρείται αξιόλογο δείγμα της αρχιτεκτονικής τάσης που χρησιμοποιεί στοιχεία από τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Κεντρική Ευρώπης. Πρόκειται για μια δυόροφη οικοδομή με ημιυπόγειο που αποτελείται από δύο δίδυμες κατοικίες με συμμετρική κάτοψη σχήματος. Η όψη είναι πλατυμέτωπη, με ελαφρά προεξέχοντα τα ακραία στοιχεία. Χρησιμοποιούνται μορφολογικά στοιχεία από τον κλασικισμό και την αναγέννηση. Τα ανοίγματα έχουν τοξωτά ή χαμηλότοξα ανώφλια, με διακοσμητικό κλειδί. Η στέγη καταλήγει σε ξύλινη κορνίζα που στις κεραίες του Π έχει ενδιαφέρουσα διάτρητη διακόσμηση και διακοσμητικά δοκάρια, σε από μίμηση κεντροευρωπαϊκών λαϊκών οικοδομικών στοιχείων. Γεωμετρική φρίζα περιτρέχει το κτίριο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξώστες, με χαρακτηριστικά φουρούσια, οι σιδεριές τους καθώς και το κιγκλίδωμα του αυλογύρου (ΥΠΠΟ- ΦΕΚ 137/Β/23-3-1987).

 thesstoday.gr 

 

Back to top button