Καστοριά

Καστοριά: Για τη σπατάλη των τροφίμων (γράφει ο Φώτης Κουκουφίκας)

 

Μερικές σκέψεις για την σπατάλη τροφίμων

1) Σπατάλη τροφίμων λόγω ” έλλειψης μαγειρικών ικανοτήτων μεταξύ των νεοτέρων γενεών ” . Θα πρότεινε κανείς μία ώρα την εβδομάδα σε όλες τις τάξεις του δημοτικού , μάθημα διαχείρισης τροφίμων στην κουζίνα και μαγειρικής .

2) Αν είναι κανείς ξυλοκόπος και κόβει ξύλα στο δάσος , θέλει 10 χιλιάδες θερμίδες την ημέρα για να δουλέψει και να διατηρήσει το σώμα του στη ζωή · αν κάνει δουλειά γραφείου τη βγάζει και με 3—4 χιλιάδες θερμίδες .
Ανάλογα λοιπόν με τη δουλειά που κάνει κανείς , είναι και τα τρόφιμα ( θερμίδες ) που χρειάζεται να ξοδέψει .

Ως γνωστόν , αν ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται π.χ 4 χιλ. θερμίδες την ημέρα κι εσύ του προσφέρεις 10 χιλιάδες , την διαφορά των 6 χιλ. θρμ. , ο οργανισμός σου ένα μέρος θα το μετατρέψει σε λίπος για τις λιπαποθήκες του και το περισσότερο θα το αποβάλει με τα απόβλητα στην τουαλέτα και στους υπονόμους .

Αυτή είναι μια άλλη σπατάλη τροφίμων , η οποία νομίζω δεν αναφέρεται στην παρούσα μελέτη ,και έχει να κάνει με τη βουλιμία του ανθρώπου .
Πού το πάω ; Δεν θέλω να φθάσω στα άκρα του ” σοσιαλιστικού ρεαλισμού ” , που έναν τέτοιο βουλιμικό άνθρωπο , τον θεωρεί άνθρωπο με αντικοινωνική συμπεριφορά , γιατί προτιμάει να πετάει τα τρόφιμά του στην τουαλέτα και τους υπονόμους παρά να συμπαραστέκεται στην πείνα και στη φτώχεια .

Νομίζω όμως , ότι είναι καλό για τη σωματική υγεία αλλά και για την ψυχική , όταν τρώει κανείς , καμιά φορά , να θυμάται και αυτόν τον ” αντικοινωνικό άνθρωπο ” …

Άλλωστε , το ” τι θα φάμε σήμερα ; ” , στην ουσία τη θα πάρουμε σήμερα — για τον καταναλωτή με το ” περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα , που αυξάνει τη σπατάλη τροφίμων ” , κατά την παρούσα μελέτη — μπορεί να τεθεί και από την ανάποδη : ” Τι θερμίδες θα ξοδέψουμε ή ξοδέψαμε σήμερα ; ”
Μια τέτοια τοποθέτηση , για έναν τέτοιο άνθρωπο , ίσως να μη του εξασφαλίζει …..ψυχική υγεία , την σωματική του όμως υγεία σίγουρα την βελτιώνει …..

Κάποτε , ένα καλοκαίρι , στην πισίνα του ξενοδοχείου ” Λιμναίον ” , ο διπλανός μου ρωτάει τον διπλανό του : Γιατί είσαι τόσο αδύνατος ; ( στο σώμα ) και παίρνει την απάντηση :

Γιατί ξοδεύομαι , ξοδεύω τον εαυτό μου · προτιμώ να δίνω , ίσως γιατί αισθάνομαι περισσεύματα μέσα μου , παρά να παίρνω απ’ τη ζωή , απ’ τους άλλους , έχω αυτήν την αρρώστια …

Φώτης Κουκουφίκας

Μελέτη: Πάνω από 2 δισ. τόνοι τρόφιμα θα πετιούνται στα σκουπίδια ετησίως μέχρι το 2030

 

 

Back to top button