ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Καστοριά: Η εκδήλωση «Η ρήξη Τίτο-Στάλιν και η Ελλάδα» (φωτογραφίες)

Αίσθηση δημιούργησε η απουσία και των επτά βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ  Δ. Μακεδονίας καθώς η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε από το ίδρυμα του ελληνικού κοινοβουλίου σε συνεργασία με την εταιρία διάσωσης ιστορικών αρχείων 1941-1974

            Το Σαββάτο 25 και την Κυριακή 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο “Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης”, στα Λιβάδια Κοτύλης, Καστοριάς, η 11η εκδήλωση της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ)  1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας με θέμα: «Η ρήξη Τίτο-Στάλιν και η Ελλάδα».

Εβδομήντα χρόνια έχουν περάσει από το 1948 και τη ρήξη Τίτο-Στάλιν. Τα κρίσιμα ιστορικά ζητήματα της περιόδου και ο αντίκτυπός τους στα ελληνικά πράγματα αναλύθηκαν διεξοδικά από τους εισηγητές την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φοίβος Οικονομίδης, δρ. Ιστορίας Παν/μίου Σορβόνης, δημοσιογράφος-ερευνητής, εξέτασε τις σχέσεις Στάλιν- Τίτο με το ΕΑΜικό κίνημα. Ο κ.Ηλίας  Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, εστίασε στο 1948, την κομβική χρονιά του Εμφυλίου Πολέμου. Η κ.Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός- ερευνήτρια του ΕΚΚΕ, προσέγγισε τη σύγκρουση του Βαφειάδη με τον Ζαχαριάδη υπό το πρίσμα των προκαταλήψεων, των αντιπαραθέσεων και των διακυβευμάτων στο “βουνό” το κρίσιμο 1948, ενώ ο κ.Ραϋμόνδος Αλβανός, δρ. ΑΠΘ – επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ασχολήθηκε με την μάχη του Γράμμου το καλοκαίρι του 1948, τις κοινωνικές, πολιτικές και δημογραφικές διαστάσεις.

Την Κυριακή παρουσιάστηκε το αρχείο της Ε.Δ.Ι.Α. από τους κ.Χάϊδω Μπούσιου, ιστορικό, δρ Φιλοσοφίας και Ψυχανάλυσης και τον κ.Πέτρο Σατραζάνη, υπάλληλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης – Γραφείο Ε.Δ.Ι.Α. Κ.-Δ. Μακεδονίας 1940-1974.

Η διημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Γκανάτσιου – Καπετάν Χείμαρρου, υποστράτηγου του ΔΣΕ, ιδρυτικού μέλους της  ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας, που έφυγε πρόσφατα και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Τον Πρόεδρο της Βουλής τον εκπροσώπησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ε.Δ.Ι.Α.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Αγγελόπουλος καθώς και πολλά μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.

Αίσθηση δημιούργησε η απουσία και των επτά βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ  Δ. Μακεδονίας καθώς η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε από το ίδρυμα του ελληνικού κοινοβουλίου σε συνεργασία με την εταιρία διάσωσης ιστορικών αρχείων 1941-1974.

 

 

 

One Comment

  1. Για την συμφωνία του ΚΚΕ, με την Βουλγαρία, για την προσάρτηση της Μακεδονίας σε αυτούς είπατε ή όχι?

Back to top button