Τις προηγούμενες ημέρες ο ομοσπονδιακός προπονητής της κωπηλασίας με δηλώσεις του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό τόνισε πως από του χρόνου η παρουσία της Εθνικής Ομάδας στην πόλη μας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε τα παράπονα είναι πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια. Ο στίβος είναι γεμάτος χόρτα, οι συνθήκες υγιεινής στο ΔΗΝΑΚ δεν είναι οι κατάλληλες και γενικά η εικόνα του ναυταθλητικού κέντρου δεν δίνει σε κανέναν την εντύπωση πως πρόκειται για χώρο άθλησης, και μάλιστα εθνικών ομάδων που κάνουν πρωταθλητισμό. Μια βόλτα στο χώρο μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός πως πλέον δεν υπάρχει πύργος κωπηλασίας μετά την απομάκρυνσή του από τη Νότια Παραλία. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την χρονομέτρηση των αθλητών και την τέλεση αγώνων. Μάλιστα στις δοκιμές που έκανε προ λίγων ημερών η εθνική ομάδα, οι ομοσπονδιακοί προπονητές φιλοξενούνταν για τις χρονομετρήσεις σε σκηνή του στρατού , εν έτη 2018, σε μια πόλη που θεωρείται βαρόμετρο όλα αυτά τα χρόνια για την κωπηλασία. Ίδια η εικόνα και στους αγώνες που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς πριν 3 μήνες με την παρουσία 500 αθλητών και συνοδών, διαιτητές και κριτές σε στρατιωτικές σκηνές , σαν να πρόκειται να ξεκινήσει κάποια στρατιωτική άσκηση.
Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε αγώνες θα πρέπει να οργανωθούμε πολύ καλύτερα όπως τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, το ίδιο ισχύει και για τις ξένες αποστολές, αν θέλουμε να φιλοξενήσουμε ομάδες με την υπάρχουσα κατάσταση αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Επίσης, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως η ομάδα ανάπτυξης της κωπηλασίας -25 ατόμων- που ήταν να προπονηθεί για μια εβδομάδα στη λίμνη της Καστοριάς, πήγε τελικά στα Γιάννενα και αυτό διότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις για να μείνουν στους δημοτικούς ξενώνες στο Τσαρδάκι αυτό δεν κατέστη δυνατό. Η εικόνα που δείχνει προς τα έξω η πόλη μας είναι πως δεν ενδιαφέρεται και δεν θέλει να συνεχίσει να φιλοξενεί αθλητές και αγώνες, καθώς ούτε την ανάλογη διάθεση έχει να το κάνει, ούτε την υποδομή.
Αντίθετα στα Γιάννενα και με αφορμή τους Ευρωπαϊκούς αγώνες που θα φιλοξενήσουν του χρόνου, οι εγκαταστάσεις για αθλητές και κοινό είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο καλύπτοντας και τις πλέον απαιτητικές ομάδες, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής κωπηλατικής ομοσπονδίας τα Γιάννενα ετοιμάζονται να μετατραπούν σε διεθνές αθλητικό κέντρο. Μάλιστα φέτος θα φιλοξενήσουν και την εθνική ομάδα ανδρών – γυναικών του Καναδά, μια αποστολή 50 περίπου ατόμων. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί καν να υπάρξει σύγκριση μεταξύ των δυο πόλεων. Από τη μια ένα αθλητικό κέντρο το οποίο έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ φορτηγών, λεωφορείων και βαρκών, χωρίς φύλαξη, με σοβαρές ελλείψεις και χωρίς πύργο κωπηλασίας, απαραίτητο για τη διοργάνωση αγώνων και από την άλλη ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο που όλοι οι φορείς της περιοχής των Ιωαννίνων δουλεύουν και εργάζονται για να το μετατρέψουν σε διεθνές ώστε να προσελκύσουν ομάδες από όλο τον κόσμο.
Αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα και άμεσα θα έχουμε χάσει ένα ακόμα πεδίο τουριστικής και αθλητικής ανάπτυξης. Η σύμβαση που υπογράφτηκε πέρυσι για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων του νυν ναυταθλητικού κέντρου από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμαρχο Καστοριάς και από την ΑΝΚΟ Α.Ε. θα πρέπει να τρέξει και να αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα για τους εμπλεκόμενους φορείς, διότι μέχρι να ολοκληρωθεί η σύμβαση και να υλοποιηθεί το έργο, -πράγμα που για την ώρα φαντάζει δύσκολο για το άμεσο μέλλον -, θα έχουν χαθεί σημαντικές ευκαιρίες για την περιοχή. Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να υλοποιηθεί το έργο, όποτε και αν γίνει αυτό θα πρέπει άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στο ΔΗΝΑΚ ώστε οι υποδομές του να είναι κατάλληλες για να προσφέρουν όσα χρειάζονται οι ομάδες για να προπονηθούν. Άλλωστε το ναυταθλητικό κέντρο έχει αξιόλογα έσοδα από την ενοικίαση του εξοπλισμού σε ξένες αποστολές και επομένως θα πρέπει ανταποδοτικά να παρέχει και ανάλογες υπηρεσίες.
Τέλος θα πρέπει να αντικατασταθεί και ο πύργος , έστω με έναν πλωτό όπως έχει υποσχεθεί ο Δήμος Καστοριάς, ώστε να συνεχίσουν να γίνονται αγώνες στη λίμνη. Αυτά που κάποτε ήταν αυτονόητα σήμερα χρειάζονται αγώνες και σχέδιο για να συνεχίσουν να υπάρχουν, η αθλητική ανάπτυξη, ο αθλητικός τουρισμός δεν πραγματοποιούνται και δεν γίνονται πράξη με λόγια και ευχές παρά μόνο με έργα και σχεδιασμό. Και μην ξεχνάμε πως πάνω από όλα μιλάμε και για ένα άθλημα που έχεις προσφέρει μεγάλες χαρές και έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες. Ας προετοιμάσουμε λοιπόν κατάλληλα και ας δώσουμε τις καλύτερες συνθήκες για προπόνηση στους επόμενους πρωταθλητές μας.