Σε ένα ιδιαίτερα θερμό και συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανάμεσα στον Βαγγέλη Αποστόλου και τον νέο υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη καθώς και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη και τη νέα υφυπουργό, Ολυμπία Τελιγιορίδου.
«Έγιναν πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο» είπε κατά την ομιλία του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, συμπληρώνοντας «προσδοκία μας είναι να γίνουν και άλλα».
Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, καθώς και τον Βαγγέλη Αποστόλου για τη μεταξύ τους συνεργασία με τον οποίο όπως είπε «μοιραστήκαμε μαζί σε μεγάλο βαθμό τις αγωνίες της πρώτης αριστερής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ».
Παράλληλα ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε «αναλαμβάνουμε ένα παραγωγικό υπουργείο πρώτης γραμμής, με πολλά αντικείμενα, πολλά από τα οποία εμπίπτουν σε συναρμοδιότητα των άλλων υπουργείων» συμπληρώνοντας ότι θα επιδιώξει συνεργασία και με άλλους υπουργούς.
Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά τη θητεία του ο κ. Αποστόλου «έβαλε τάξη στο σημαντικό για τους αγρότες θέμα των πληρωμών, χωρίς πρόστιμα, συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών, θεσμοθέτησε την Κάρτα του Αγρότη» και σημείωσε ότι έγιναν «και πολλά άλλα που δεν θα απαριθμήσω τούτη την ώρα».
Δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος του είναι «η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη από τον καρπό των κόπων του», το οποίο συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών.
«Τα προβλήματα είναι γνωστά» ανέφερε μεταξύ άλλων νέος υπουργός και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα των λύσεων» λέγοντας επίσης πως χρειάζεται συστηματικότητα της δουλειάς από όλους καθώς και συνεργασία ο οποίος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι ο θεμέλιος λίθος αυτής της νέας προσπάθειας».
Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου κατά την ομιλία του στάθηκε στο έργο που έγινε κατά τη διάρκεια των 3 ετών και 7 μηνών που ήταν στο «τιμόνι» του υπουργείου. Μεταξύ άλλων, δήλωσε «προτεραιότητα ήταν να νοικοκυρέψουμε τις πληρωμές και να διασφαλίσουμε ότι ο αγρότης θα παίρνει τα λεφτά του έγκαιρα και προγραμματισμένα». Αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της Κάρτας του Αγρότη, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να αντλήσουν περί το 1 δισ. ευρώ σε ρευστότητα, μίλησε για την κατοχύρωση της ελάχιστης εθνικής σύνταξης, ύψους 384 ευρώ, που όπως ανέφερε «δεν προβλεπόταν και μάλιστα με δυνατότητα αύξησής της από την ανταποδοτικότητα».
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός, υπογράμμισε ότι «υλοποιήθηκε με νόμο η πληρωμή των 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα», ενώ στάθηκε επίσης και στην ηλικιακή ανασυγκρότηση του χώρου.
«Δεν μπήκαμε στην αριστερά και στην πολιτική με την προοπτική των υπουργικών και των άλλων θέσεων» τόνισε κατά το κλείσιμο της ομιλίας του και συνέχισε «μπήκαμε για να προσφέρουμε στον άνθρωπο και στην κοινωνία, μπήκαμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτά έκανα στο υπουργείο στα περίπου χρόνια που ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε αυτό το καθήκον».
Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου, σημειώνοντας πως έχει ήδη παραδώσει στον νέο υπουργό ένα λεπτομερές ενημερωτικό σημείωμα για την αναπτυξιακή στρατηγική και τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου.
Για ένα «κύκλο που κλείνει και έναν άλλο που ανοίγει» μίλησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που «εμπιστεύθηκε» όπως είπε «το χαρτοφυλάκιο αυτό στους Οικολόγους Πράσινους» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο υπουργικό σχήμα, σημειώνοντας πως «θα είμαστε πλάι τους σε ότι και να μας χρειαστούν».
Για ένα σημαντικό έργο που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, έκανε λόγο η νέα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου στο οποίο όπως σημείωσε «καλούμαστε να δώσουμε μια νέα προοπτική».
Χαρακτήρισε σημαντικό να αποτελέσει ο αγροτικός χώρος την «ατμομηχανή» στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, λέγοντας παράλληλα πως προτεραιότητα είναι παραμονή του κόσμου στην ύπαιθρο και στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
Κλείνοντας, η κ. Τελιγιορίδου υποστήριξε ότι η δουλειά που έγινε από την προηγούμενη ηγεσία θα συνεχιστεί.
«Συγκρουστήκαμε με τις παθογένειες του χώρου» είπε από τη μεριά του ο υφυπουργός, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης προσθέτοντας ότι «το έργο αυτού του υπουργείου αντικατοπτρίζει το έργο αυτής της κυβέρνησης» ενώ σημείωσε ότι «το 2015 πήραμε εντολή προσφοράς».
Ο κ. Κόκκαλης δήλωσε επίσης ότι «σε αυτό το υπουργείο έχει γίνει τεράστιο έργο» και αναφερόμενος στη νέα πολιτική ηγεσία υπογράμμισε «πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ καλή».
Η ομιλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου:
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή, να βρίσκεστε σήμερα εδώ, σε μια στιγμή που για μας είναι καθοριστική, καθώς αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για τον αγροτικό τομέα.
Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ροή της ιστορίας ενός ανθρώπου και στη ζωή του, οι οποίες είναι καθοριστικές για το μέλλον του και πολλές φορές και για το μέλλον του τόπου.
Τέτοιες στιγμές ήταν αυτές, κατά τις οποίες ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός ο Γιάννης Τσιρώνης ανέλαβαν την διοίκηση του υπουργείου και την δημιουργία της νέας πολιτικής της κυβέρνησής μας στον αγροτικό τομέα.
Δεν θα κάνω εγώ τον απολογισμό. Προφανώς πολλά στοιχεία από τον απολογισμό, αν και όχι όλα, τ’ ανέφερε ο υπουργός στην τοποθέτησή του, όπως και ο Γιάννης ο Τσιρώνης. Νομίζω, όμως ότι το έργο, το οποίο έγινε, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κι επειδή στη ζωή, ποτέ δεν ξεκινάει τίποτα, πολλές φορές από το μηδέν, αλλά έχει συνέχεια πάνω σ’ αυτό το έργο, καλούμαστε εμείς να συνεχίσουμε και να δώσουμε και μία άλλη προοπτική.
Εμείς, Βαγγέλη και Γιάννη, ίσως είμαστε -και θα τολμήσω να το πω – και λίγο πιο τυχεροί από εσάς, γιατί εγώ κι ο Σταύρος, αναλαμβάνουμε την ηγεσία του υπουργείου, στην αρχή της μεταμνημονιακής εποχής.
Πράγματι, το δικό σας έργο, ήταν πολύ πιο δύσκολο, γιατί γινόταν με τους συγκεκριμένους περιορισμούς με τη μνημονιακή επιτροπεία, με την οποία δεν μπορούσατε πολλές φορές, να έχετε μια αυτόνομη και ανεξάρτητη πολιτική και πολλές φορές σας εμπόδιζε να χαράξετε μια πιο αυτόνομη πολιτική.
Θέλω να πιστεύω ότι με το Σταύρο (σ.σ. Αραχωβίτη), είμαστε πιο τυχεροί. Καταρχήν να πω ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, είναι ο αγροτικός τομέας.
Αυτό που λένε ότι ο αγροτικός τομέας είναι η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, για εμάς δεν είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά είναι η πραγματική ουσία. Είμαστε άνθρωποι του γεωτεχνικού χώρου, ο Σταύρος, γεωπόνος, και εγώ κτηνίατρος και μάλιστα άνθρωποι, που ασχολήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με την αγροτική παραγωγή.
Θέλω να σας πω ότι εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα όραμα διαφορετικό, που θα βοηθήσει στο ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου. Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα. Ο στόχος μας και η φιλοδοξία μας είναι να κρατήσουμε τον κόσμο της υπαίθρου, στις ακριτικές, στις παραμεθόριες περιοχές και να τους δώσουμε τη δυνατότητα, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να είναι υπερήφανοι για το επάγγελμά τους.
Τις προηγούμενες δεκαετίες, πολλές φορές το επάγγελμα του αγρότη ήταν, στην κοινή συνείδηση, υποτιμημένο. Για μας, είναι ένα επάγγελμα πολύ σοβαρό, που χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια άλλη Ελλάδα, έξω από την οικονομική κρίση. Για μιαν άλλη Ελλάδα, που θα δίνει δυνατότητες και προοπτικές, για να μην ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε, τα τελευταία οκτώ δύσκολα χρόνια.
Προτεραιότητα για μας, οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι αγρότες – αναφέρθηκε ο Βαγγέλης ο Αποστόλου στα προγράμματα για τους νέους αγρότες. Η κυβέρνηση κατάφερε να βρει για παράδειγμα κονδύλια, ώστε ακόμη και οι επιλαχόντες νέοι αγρότες να μπορέσουν να μπουν στο πρόγραμμα (σ.σ. Νέων Γεωργών). Για μας προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε όλο εκείνο το νομικό πλαίσιο, που θα δώσει στην αγροτική παραγωγή μια άλλη προοπτική` που θα δώσει στον Έλληνα αγρότη τη δυνατότητά του να αυξήσει το εισόδημά του, την παραγωγή επώνυμων, ταυτοποιημένων προϊόντων, που θα έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία.
Δεν θέλω ν’ αναφερθώ πιο συγκεκριμένα αυτήν τη στιγμή είτε στον κλάδο της Κτηνοτροφίας, παρόλο που λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, ως κτηνίατρος, γνωρίζω λίγο παραπάνω αυτόν τον κλάδο ούτε στον κλάδο της αλιείας, ούτε στην γεωργική παραγωγή ούτε στη μελισσοκομία.
Έκανε κάποιες νύξεις, ο υπουργός, ο Σταύρος ο Αραχωβίτης. Θέλω αυτά όλα να είναι θέματα, που θα τα συζητάμε μαζί και θα τα συνδιαμορφώνουμε, με βάση βέβαια, την πολιτική, την οποία έχει η κυβέρνηση. Είναι όμως, μια πολιτική, η οποία επιδέχεται συζητήσεις, δεν είναι εκ των άνω, αλλά είναι μια πολιτική, που πάνω απ΄όλα ποντάρει – επιτρέψτε μου την έκφραση – στις συνεργασίες. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι εκείνο στο οποίο θα πρέπει να στηριχθούμε, στις γνώσεις του, στην εμπειρία του – σας χρειαζόμαστε – έχουμε στόχους και όραμα.
Θα τα δείτε (τους στόχους και τα οράματα) να ξεδιπλώνονται πολύ άμεσα από εκεί και πέρα όμως νομίζω πως η συνεργασία μας θα πρέπει να είναι μια συνεργασία ουσίας. Με σύνεση, λοιπόν` με σοβαρότητα, με συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, που έκαναν οι προηγούμενοι υπουργοί, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Ευελπιστούμε στη συνεργασία των γενικών γραμματέων και των διευθυντών του υπουργείου, αλλά και κάθε υπαλλήλου του υπουργείου. Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πολιτική, η οποία θα έχει άμεσο αντίκρισμα στην καθημερινότητα των αγροτών.
Θέλω να πιστεύω ότι τα προβλήματα, που έχουν επιλυθεί με τις πληρωμές, χωρίς πρόστιμα, με τους νόμους που έχουν γίνει όλα αυτά τα τρία χρόνια, για τους συνεταιρισμούς, για τα βοσκοτόπια είναι η βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Με καινοτομία, με νέες πρωτοβουλίες, με νέες δυνατότητες, τις οποίες πιστεύω ότι οφείλουμε κι έχουμε υποχρέωση να τις δώσουμε ειδικά στη νέα γενιά.
Όχι, όμως, μόνο στη Νέα Γενιά αλλά και σ΄ αυτούς τους ανθρώπους, που για χρόνια μοχθούν στην αγροτική παραγωγή και πολλές φορές δεν έχουν το αντίκρισμα του βιοτικού επιπέδου, που θα έπρεπε να έχουν.
Για εμάς αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Νομίζω ότι θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις δυνατότητες, που υπάρχουν. Να προστρέξουμε ώστε να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός (σ.σ. της νέας ΚΑΠ) κι όλα αυτά τα προβλήματα, που έχουν προκύψει κατά καιρούς και θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
Εύχομαι να έχουμε μια καλή συνεργασία. Θέλω, κλείνοντας, να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και θέλω να πιστεύω ότι την εμπιστοσύνη αυτή θα την τιμήσω και ότι θα έχουμε μεταξύ μας, συνεννόηση ώστε να προχωρήσουμε μαζί.