Ελλάδα

“SOS” από την Eισαγγελία προς τα σχολεία για γιαπωνέζικο σίριαλ κινουμένων σχεδίων

Η εισαγγελία ζητά από τον Κ. Γαβρόγλου να ληφθεί μέριμνα για την ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών και τυχόν άλλων φορέων που ασχολούνται με ανηλίκους

Έγγραφα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που στάλθηκαν στο γραφείο του υπουργού Κ.Γαβρόγλου,διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας προς όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας με τα οποία επισημαίνουν ότι διαφαίνεται να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο οι ανήλικοι, και κυρίως οι έφηβοι, από το  γιαπωνέζικο σίριαλ κινουμένων σχεδίων.

Μας αναφέρθηκε περίπτωση, τονίζει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου  μαθητής που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying  για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μια υποστηρικτική “οικογένεια” στα γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας, βλέποντας το Death Note

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά από τον Κ. Γαβρόγλου  να ληφθεί μέριμνα για την ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών και τυχόν άλλων φορέων που ασχολούνται με ανηλίκους και υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου:

Α. Πρόσφατα  , τέθηκε υπόψη μας, η ύπαρξη γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων με την επωνυμία Death Note, όπου “ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς”.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι σειρά ιαπωνικών  nange, σε σενάριο Ουμπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπατα.

Β. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή Λυκείου Γ.Λ., ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το ονομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του.

Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειές του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μια “κοινωνία που σαπίζει” και να γίνει ο ίδιος κριτής και “θεός ενός νέου κόσμου” οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια.

Εμπόδιο στα σχέδιά του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου ,του “L”

Γ. Η δημοτικότητα του Death Note σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου, προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο Death Note , με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία.

Δ. Η κυκλοφορία του Death Note έχει απαγορευθεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν  στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια.

Ε.Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άνδρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν  δυο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός  στη χώρα με το όνομα  φόνος του μάνγκα.

https://www.esos.gr

Back to top button