Μπορεί το καλοκαίρι να φτάνει το στο τέλος του, αλλά τα κουνούπια συνεχίζουν να «κάνουν τη δουλειά τους», ιδιαίτερα όπου υπάρχει υγρασία και πλούσια βλάστηση. Περίπου το 20% με 30% των ανθρώπων αποδεικνύεται ιδιαίτερα «νόστιμο» για τα κουνούπια. Και ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη μια θεραπεία, εκτός από την πρόληψη με εντομοαπωθητικά, έχουν πολλές απαντήσεις σχετικά με το γιατί κάποιοι από εμάς είναι πιο επιρρεπείς σε τσιμπήματα από άλλους.
Ομάδα αίματος
Το σώμα μας δίνει κάποιες υποδείξεις που κάνουν το αίμα μας πιο «ελκυστικό» στα κουνούπια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, τα κουνούπια προτίμησαν άτομα με ομάδα αίματος Ο σχεδόν δύο φορές συχνότερα από αυτά με ομάδα αίματος Α. Άτομα με ομάδα αίματος Β βρέθηκαν στη μέση του φάσματος.
Διοξείδιο του άνθρακα
Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους τα κουνούπια εντοπίζουν τους στόχους τους, είναι η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην αναπνοή μας – χρησιμοποιούν ένα όργανο που ονομάζεται γναθιά και μπορούν να ανιχνεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα από πολύ μεγάλη απόσταση. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που εκπνέουν απλώς περισσότερο από το αέριο – γενικά, οι πιο ογκώδεις- έχει αποδειχθεί ότι προσελκύουν περισσότερα κουνούπια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά έχουν λιγότερα τσιμπήματα από τους ενήλικες, συνολικά.
Άσκηση και μεταβολισμός
Το γαλακτικό οξύ (που παράγεται όταν αθλείστε), η ακετόνη (μια χημική ουσία που ελευθερώνεται στην αναπνοή σας) και η οιστραδιόλη (ένα προϊόν διάσπασης οιστρογόνων) μπορούν να εκλυθούν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και να προσελκύσουν τα κουνούπια. Η θερμοκρασία του σώματός ή η θερμότητα κάνουν επίσης την διαφορά. Τα κουνούπια μπορεί να μαζεύονται στις έγκυες γυναίκες λόγω της αυξημένης θερμότητας του σώματος.
Τα βακτήρια στο δέρμα
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων που ζουν φυσικά στο ανθρώπινο δέρμα επηρεάζουν την ελκυστικότητά μας στα κουνούπια. Σε μια μελέτη του 2011, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεγάλες ποσότητες μερικών τύπων βακτηρίων έκανε το δέρμα πιο ελκυστικό για τα κουνούπια. Παραδόξως όμως, η ύπαρξη πολλών βακτηριδίων, φάνηκε να καθιστά το δέρμα λιγότερο ελκυστικό. Αυτό εξηγεί πιθανώς γιατί τα κουνούπια προτιμούντα τσιμήματα στα πόδια, καθώς έχουν περισσότερα βακτήρια.
Μπύρα
Μόνο ένα μπουκάλι μπύρας μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια. Η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό σας ρυθμό, ο οποίος με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπετε.
Εγκυμοσύνη
Αρκετές μελέτες, δείχνουν πως οι έγκυες γυναίκες έχουν βρεθεί να προσελκύουν περίπου διπλάσια τσιμπήματα κουνουπιών από άλλους, εξαιτίας δύο παραγόντων: εκπένουν περίπου 21% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και είναι κατά μέσο όρο περίπου 1 βαθμό κελσίου πιο ζεστές από τους άλλους.
Το χρώμα των ρούχων
Το χρώμα των ρούχων σας παίζει επίσης ρόλο στο αν τα κουνούπια θα σας αναζητήσουν. Εάν φοράτε τακτικά μαύρα, κόκκινα ή μπλε χρώματα, είστε πιο ελκυστικοί στα κουνούπια επειδή τα έντομα μπορούν να διακρίνουν καλύτερα τη σιλουέτα σας και να εστιάσουν σε σας.
Γενετικοί παράγοντες
Συνολικά, οι γενετικοί παράγοντες υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 85% της ελκυστικότητά τους για τα κουνούπια – ανεξάρτητα από το εάν εκφράζονται μέσω του τύπου αίματος, του μεταβολισμού ή άλλων παραγόντων. Δυστυχώς, δεν έχουμε (ακόμα) έναν τρόπο τροποποίησης αυτών των γονιδίων.
Φυσικά αντιπηκτικά
Μερικοί ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν τους λόγους για τους οποίους μια μειοψηφία ανθρώπων σπάνια προσελκύει κουνούπια, με την ελπίδα δημιουργίας της επόμενης γενιάς απωθητικών εντόμων. Χρησιμοποιώντας τη χρωματογραφία για την απομόνωση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών που εκπέμπουν αυτοί οι άνθρωποι, οι επιστήμονες στο εργαστήριο Rothamsted Research του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν διαπιστώσει ότι αυτοί οι φυσικοί εντομοαπωθητές τείνουν να εκκρίνουν ουσίες που τα κουνούπια δεν φαίνεται να βρίσκουν ελκυστικές.