Καστοριά

Ο Αργύρης Μπατσέλας στο “1o Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής”

Ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του πρώτου Πανελλήνιου Συμποσίου Ξυλογλυπτικής, που οργανώνει ο Δήμος Χερσονήσου στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη.

Ένας νέος θεσμός που σκοπό έχει, πρωτίστως, να αναδείξει την όμορφη και ιστορική τέχνη της ξυλογλυπτικής, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα επιχειρεί να συμβάλλει στη διάδοση και διατήρησή της ως επενδυτική αξία για την πολιτισμική μας ταυτότητα.
Η ξυλογλυπτική είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη τέχνη, είναι ουσιαστικά η ανάγλυφη απεικόνιση μορφών, αντικειμένων ή σχεδίων πάνω σε ξύλο κατά την έμπνευση του αριστοτέχνη δημιουργού. Αποτελεί ξεχωριστό κλάδο της τέχνης και η ιστορία της αρχίζει από τον 11ο αιώνα με τη δική της τεχνική – αισθητική.
Η ιδιαίτερη αυτή τέχνη περιλαμβάνει ξυλοτεχνουργήματα υψηλής τεχνικής και αισθητικής αξίας που απαιτούν την συνέργεια μυαλού και ψυχής παράλληλα με τη δεξιοτεχνία των χεριών του γλύπτη κατά την επεξεργασία του ξύλου.

Κάθε μέρα οι καλλιτέχνες θα δημιουργούν από τις 9:00 το πρωϊ έως τη 13:00 το μεσημέρι και από 17:00 έως 20:00 το βράδυ μέχρι και την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε απόγευμα ο Δαμιανός Βασιλάκης, ο Χαράλαμπος Μανδαλενάκης και ο Μιχάλης Αμανάκης θα συνοδεύουν μουσικά το Συμπόσιο . Επίσης, στη λήξη του Συμποσίου θα χορέψει το Λύκειο Ελληνίδων.

Συμμετέχουν οι:

Γιώργος Αθανασάκης – Xανιά
Μανώλης Πετράκης – Χανιά
Χρήστος Ρέντας – Λαμία
Ευάγγελος Μίχος – Θεσσαλονίκη
Κων/νος Παναγιώτου- Τρίκαλα
Χρήστος Αντωνιάδης – Σαντορίνη
Αργύρης Μπατσέλας- Καστοριά
Νίκος Μάνεσης- Λασίθι
Γεωργία Mάρκου – Χανιά
Δαμιανός Βασιλάκης – Μάλια
Χαράλαμπος Μανδαλενάκης – Γωνιές

Θα τιμήσουν με την παρουσία τους:
Μαρίνος Μακράκης- Ηράκλειο
Γιώργος Ψαραδέλης- Χανιά
Γιώργος Κουτάντος- Αξός Μυλοποτάμου
Αντώνης Καφούσης – Μάλια

 

Back to top button