Κάλεσμα του Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας σε ανοιχτό ΔΣ για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις μεγάλες καταστροφές του καλοκαιριού ανεβαίνει ξανά στη Θεσσαλονίκη για να ανεβάσει το ίδιο έργο με τον τίτλο «επιστροφή στην κανονικότητα» ή «τέλος των μνημονίων».

Η «ανάπτυξη» τους σημαίνει ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060! Να χάνουμε συνεχώς από το μισθό μας, την σύνταξή μας, την ασφάλιση μας. Στήνεται πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.Στον κλάδο της γούνας ακόμη και τα χρόνια της κρίσης έγιναν σημαντικές επενδύσεις. Επιχειρήσεις επεκτάθηκαν, νέες ιδρύθηκαν, δημιουργήθηκαν δεκάδες φάρμες γουνοφόρων ζώων. Οι μεγαλογουνοποιοί είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Την ίδια ώρα όμως, οι εργάτες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο άγρια επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η ανεργία στον κλάδο ξεπερνά το 60%, τα μεροκάματα κατρακύλησαν στα 20-25 ευρώ για 10-12 ώρες δουλειάς χωρίς ασφάλιση.

Η περιστασιακή εργασία οργιάζει στον κλάδο αφού οι μεγαλογουνοποιοί έχουν ανάγκη μόνο στην «φούλ σεζόν της γούνας». Η ανασφάλιστη εργασία έχει γενικευτεί και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, οι έννοιες «υγιεινή και ασφάλεια» των εργαζομένων είναι παντελώς άγνωστες. Εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ειδικές στολές και μάσκες ή άλλα μέσα προστασίας ζήτημα που μπορεί να αποβεί επικύνδινο αν λάβουμε υπ όψιν και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη μόλυνση στο νερό του Δισπηλιού με ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατεργασία δερμάτων. Υπάρχουν περιπτώσεις που εργαζόμενοι αναγκάζονται να επιστρέφουν τα «δώρα» πίσω στο αφεντικό τους.

Οι εργαζόμενοι ακόμη φορτώνονται και τις επιπτώσεις των συνολικότερων ανταγωνισμών του κεφαλαίου.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από το εμπάργκο της Ρωσίας όπου δίπλα στον κίνδυνο των μεγαλογουνοποιών για τα κέρδη τους, οι γουνεργάτες και οι γουνεργάτριες, στο όνομα του πλήγματος που δέχτηκε ο κλάδος, πλήρωσαν την απώλεια των κερδών – που οι ίδιοι τα δημιούργησαν και δεν τα γεύτηκαν – με πιέσεις για μείωση μισθών, με απολύσεις. Αυτή ακριβώς είναι και η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται τώρα.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα οδηγεί το λαό μας σε περιπέτειες για τα κέρδη μιας χούφτας εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Μπαίνει πιο βαθιά στο παιχνίδι του ελέγχου των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της.

Έκλεισε με τη ΠΓΔΜ συμφωνία για να ενισχύσει τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.  Φέρνει πιο κοντά το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Διαλέγει στρατόπεδο, κάνει τη χώρα μας στόχο. Οι «λύκοι» αυτοί δεν έχουν πρόβλημα με τον πόλεμο, τις καταστροφές, τους σκοτωμούς, τους ξεριζωμούς. Αυτά είναι όλα κέρδη για αυτούς. Για αυτά τα κέρδη κόπτεται η «αριστερή» συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Φέτος τιμώμενοι στην ΔΕΘ είναι τα αμερικάνικα μονοπώλια και πολυεθνικές που έρχονται να διαλαλήσουν την πραμάτεια τους.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας λαϊκός άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν βλέπει ότι έχουν βγει τα μαχαίρια στην περιοχή μας με σχέδια για αλλαγή συνόρων.

Απαιτούμε και Δυναμώνουμε τον διεκδικητικό αγώνα για:

  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
  • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751ευρω. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας

Καλούμε όλους τους συναδέρφους να παρευρεθούν στο ανοιχτό Δ.Σ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3/9 στο Εργατικό Κέντρο Καστοριάς στις 19:00 ώστε να αποφασίσουμε την αγωνιστική απάντηση μας απέναντι στην κοροϊδία της κυβέρνησης, με πρώτο σταθμό την Δ.Ε.Θ. Να συζητήσουμε τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου μας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΓΟΥΝΑΣ-ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

 

 

κοινοποίηση

shares