ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Αλέξανδρος Δημητριάδης: Ο Καστοριανός που άνοιξε ένα διαφορετικό βιβλιοπωλείο στα “Μαχαιράδικα” στα Χανιά

Εναν χρόνο ζωής συμπληρώνει στην οδό Σήφακα 26 το καφέ-βιβλιοπωλείο “Fauve”, ένα καινούργιο στέκι για βιβλιόφιλους στα Χανιά που δίνει τη δική του πινελιά στον γνωστό δρόμο των “Μαχαιράδικων”.
Σε ένα ήσυχο μέρος δίπλα από τις μπουκαμβίλιες του γραφικού στενού μπορείς να διαβάσεις Ελύτη, Σεφέρη, Καζαντζάκη και επιλεκτική κλασική λογοτεχνία, ακούγοντας παράλληλα jazz μουσικές.
Το νέο αυτό στέκι ταιριάζει απόλυτα με το όνομά του που παραπέμπει στον φωβισμό, το καλλιτεχνικό ρεύμα της μοντέρνας τέχνης στη ζωγραφική. Για την ιδέα της δημιουργίας του μας μίλησε ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου – καφέ, Αλέξανδρος Δημητριάδης, ο οποίος κατάγεται από την Καστοριά και πριν τρία χρόνια μετακόμισε από τη Θεσσαλονίκη στα Χανιά.
«Την ιδέα για ένα βιβλιοπωλείο – καφέ την είχα αρκετά χρόνια. Εψαχνα έναν χώρο να δημιουργήσω το βιβλιοπωλείο-καφέ και πάντα μου άρεσε η περιοχή των Μαχαιράδικων. Μου άρεσε γιατί ήταν εκτός κέντρου και στην άκρη της παλιάς πόλης.
Εχει μια γραφικότητα αυτή η περιοχή και είναι και πιο ήσυχη. Ετσι όταν βρήκα την ευκαιρία και είδα τούτο τον χώρο, είπα: “Εδώ είμαστε!”. Κι όλα πήραν το δρόμο τους…
Ήξερα ότι στα Χανιά δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο και είπα να το τολμήσω. Ετσι το περασμένο καλοκαίρι άνοιξα το βιβλιοπωλείο – καφενείο “Fauve”στα Μαχαιράδικα. Πρόκειται για βιβλία λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, ποίησης, θεωρία της Τέχνης, βιβλία που “γεμίζουν” εμένα τον ίδιο. Δεν είναι βιβλιοπωλείο που θα βρει κάποιος τα πάντα, όλα είναι επιλεγμένα ένα προς ένα».
«Ο περισσότερος κόσμος που έρχεται εδώ ενδιαφέρεται για το βιβλίο, βέβαια του αρέσει και ο χώρος που βρισκόμαστε, κυρίως οι τουρίστες απολαμβάνουν την ησυχία της περιοχής, την jazz μουσική με ένα φλιτζάνι καφέ και ένα καλό βιβλίο, το οποίο δεν είναι ανάγκη να το αγοράσει.
Δηλαδή ενώ πίνουν τον καφέ τους μπορούν να επιλέξουν ένα βιβλίο από τα ράφια και να το διαβάσουν εδώ και μάλιστα σε συνέχειες…
Γι’ αυτό και καθημερινά ακούμε πολλά θετικά σχόλια από τους επισκέπτες για τις επιλογές των βιβλίων, το γεγονός ότι εδώ μπορούν να διαβάσουν και παράλληλα να ακούσουν καλή μουσική σε μια γραφική γειτονιά.
Εδώ στηρίζουμε το καλό βιβλίο, την καλή λογοτεχνία, την καλή ποίηση… Ευελπιστώ ότι σιγά-σιγά θα καταφέρουμε να εμπλουτίσουμε αυτή τη γωνιά των βιβλίων» σημείωσε.

Γιώργος Κώνστας – Ελένη Φουντουλάκη

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα στα “Μαχαιράδικα”, τη γωνιά της πόλης των Χανίων που αλλάζει στο haniotika-nea.gr

 

 

 

Back to top button