Ελλάδα

Δέκα παιδιά έχουν γεννηθεί από μητέρες, στις οποίες είχε προηγηθεί μεταμόσχευση μήτρας

 

 

Δέκα παιδιά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως από μητέρες, στις οποίες είχε προηγηθεί μεταμόσχευση μήτρας και το θέμα θα απασχολήσει το 11ο Συνέδριο για την υγεία και τις ασθένειες των γυναικών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 6-8 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή 600 επιστημόνων απ όλο τον κόσμο.

Κύριος ομιλητής για το θέμα της μεταμόσχευσης μήτρας θα είναι ο Σουηδός καθηγητής M. Brannstrom, καθώς στη χώρα του έχουν γεννηθεί 7 παιδιά από μητέρες, στις οποίες είχε προηγηθεί μεταμόσχευση μήτρας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπολογίζεται ότι ένα στα 4.000 κορίτσια γεννιέται με απλασία της μήτρας και του μεγαλύτερου μέρους του κόλπου, δηλαδή χωρίς αναπαραγωγική, αλλά και σεξουαλική ικανότητα.

Στην Ελλάδα στο Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου έχουν υποβληθεί σε κολποπλαστική 264 κορίτσια, τα οποία είχαν γεννηθεί χωρίς κόλπο, ανακτώντας την σεξουαλική λειτουργικότητά τους. Την μέθοδο κολποπλαστικής, ανέπτυξε ο καθηγητής Γ. Κρεατσάς, ενώ στο τμήμα που εφαρμόζεται απευθύνονται ολοένα και περισσότερα κορίτσια για να υποβληθούν. «Δυστυχώς τα κορίτσια μαθαίνουν ότι δεν έχουν κόλπο στην εφηβεία, όταν η απουσία της εμμήνου ρύσεως τα οδηγεί στο γιατρό», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δ/ντής της Β? Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αρεταίειον», καθηγητής Ε. Δεληγεώρογλου. Έδωσε έμφαση στην ενημέρωση των γυναικών για την προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος, η οποία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής Γ. Κρεατσάς, «ακόμα και το τεστ ΠΑΠ το έχουμε ξεχάσει». Πρόσθεσε ότι δυστυχώς βρισκόμαστε στο «μηδέν» όσον αφορά την αγωγή υγείας και την ενημέρωση, «που θα πρέπει να ξεκινά από το σχολείο αν θέλουμε τα παιδιά του σήμερα να είναι έτοιμα για οικογένεια αύριο».

Η έλλειψη ενημέρωσης φαίνεται και από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας -25-30%- είπε ο κ. Δεληγεώρογλου.Το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν στις ηλικίες 11-18 ετών, ωστόσο πρέπει να διανύσουμε μακρύ δρόμο ενημέρωσης για να φτάσουμε στα ποσοστά (80%-90%) άλλων χωρών, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Το πρόβλημα της ενημέρωσης για την υγεία των γυναικών είναι πιο έντονο σε ευάλωτους πληθυσμούς (μετανάστες, πρόσφυγες, Ρομά), ανέφερε από την πλευρά της η Ε. Σωτηροπούλου, εκπρόσωπος του εθελοντικού προγράμματος «Υγεία για όλους». «Αντισύλληψη, θηλασμός, πρόληψη είναι έννοιες σχεδόν άγνωστες σε γυναίκες Ρομά, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ενημέρωσης και διευκόλυνσης αυτών των ομάδων στις υπηρεσίες υγείας», τόνισε. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την δράση του τον Νοέμβριο του 2016, και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί: Κλινική παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμός σε 5.836 παιδιά και 11.378 εμβόλια, γυναικολογική εξέταση, pap test και διακολπικός υπέρηχος σε 852 γυναίκες, παθολογικός έλεγχος σε 2.177 ενήλικες, οδοντιατρικός σε 114 παιδιά και εξέταση εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β’ σε 424 κρατούμενους.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο γυναικολόγος-μαιευτήρας, πρώην υπουργός, Γ. Μουζάλας, ο οποίος αναφέρθηκε σε νέους τρόπους προσέγγισης που θα πρέπει να αναπτυχτούν για τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον δυτικό τρόπο ιατρικής εξέτασης.

Άλλο μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει το Συνέδριο αφορά την υπογονιμότητα, με τον κ. Κρεατσά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε 30.000 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Από το 2003 με 140.000 γεννήσεις φτάσαμε στις 85.000, δηλ. υπάρχει μείωση 40%, ανέφερε ο γιατρός Στ. Χανδακάς. Η υπογονιμότητα είναι ένα τεράστιο και πολύπλοκο ζήτημα, και θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση για να αντιστραφεί η πορεία ανέφεραν οι επιστήμονες.

 

Back to top button