Καστοριά

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Θετική η αποχώρηση Σκουρλέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών»

Θετική χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης την απόφαση για την τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση αρκεί να τηρήσει τη ρήση «αρχή άνδρα δείκνυσι».

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, υποστήριξε ότι «με την παραμονή του στο Υπουργείο Εσωτερικών έβλαψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω των ιδεολογικών εμμονών του και των ιδεοληψιών». Αντίθετα, επικρότησε την επιλογή του Πρωθυπουργού να τοποθετήσει νέο Υπουργό Εσωτερικών τον Αλέξη Χαρίτση, σημειώνοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει θετική εικόνα για το πρόσωπο του».

Κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε ότι «δυστυχώς, ο κ. Σκουρλέτης δεν έκανε διάλογο ποτέ, απλά γι’ αυτόν διάλογος ήταν αυτό που αυτός πίστευε και ήθελε να επιβάλει».

«Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ο κ. Χαρίτσης έγινε Υπουργός Εσωτερικών, διότι από την προηγούμενη συνεργασία του με τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, από τη θέση που κατείχε στη διαχείριση του ΕΣΠΑ δεν έχουμε να του καταμαρτυρήσουμε κάτι» τόνισε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και πρόσθεσε πως «ως Τοπική Αυτοδιοίκηση μάλλον θετική εικόνα έχουμε για τον άνθρωπο».

Ωστόσο ευχήθηκε στο νέο Υπουργό Εσωτερικών να τηρήσει την αρχαία ρήση «αρχή άνδρα δείκνυσι» και να αποδειχθεί η ευχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πράξη. «Θα το δούμε αυτό. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι στη βάση να συνεργαστούμε στα εξής: Διάλογος και συνεργασία για το καλό της αυτοδιοίκησης μεταξύ κεντρικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το καλό των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Αρκεί να μας σέβεται ο νέος Υπουργός ως ισότιμους συνομιλητές και όχι να θέλει να επιβάλει την άποψη του» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Κληθείς να απαντήσει ποιο είναι το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς το νέο Υπουργό Εσωτερικών, ο ίδιος απάντησε: «Θέλουμε όλα όσα δεν εισακούστηκαν από την προηγούμενη ηγεσία. Καταρχάς, ο ίδιος ο Κλεισθένης με το καλημέρα είχε αβελτηρίες, δημιούργησε προβλήματα ως προς τη εφαρμογή του που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης. Το ίδιο έγινε όμως και με τον Καλλικράτη, ο νόμος 3852/2010 που ψηφίστηκε το έτος 2010 χρειάστηκε μέσα σε λίγους μήνες πάρα πολλές τροποποιήσεις. Εκατοντάδες τροποποιήσεις έγιναν στον Καλλικράτη και ακόμα δεν είπαμε καλημέρα στον Κλεισθένη και θα χρειαστούν πάλι τροποποιήσεις, διότι η πρακτική του εφαρμογή ανέδειξε σοβαρά ζητήματα». Διευκρίνισε πάντως ότι «για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δημάρχους παραμένει το κεντρικό όραμα για διάλογο πάνω στην εξής βάση: Αλλαγή τροποποίησης του αργού, κοστοβόρου γραφειοκρατικού κεντρικού κράτους για να πάμε σε άλλη, διαφορετική Ελλάδα».

 dimotikanea.gr 

 

2 Comments

    1. Δεν νομίζω ότι τη χρησιμοποιεί με αυτή την έννοια, αλλά με την κυριολεκτική.

      αβελτηρία < αρχαία ελληνική ἀβελτερία < ἀβέλτερος < στερητικό α- + βέλτερος (αρχαία ελληνική βελτίων), αυτός που δεν μπορεί να βελτιωθεί Συγγενικές λέξεις: αβέλτερος, αβελτίωτος

Back to top button