Κόσμος

Οι Βρετανοί και η αλήθεια πίσω από το τσάι

Μπορεί το τσάι να θεωρείται ως η κατ’ εξοχήν βρετανική συνήθεια -αυτό που κάνει τους Άγγλους… Άγγλους- η ιστορία ωστόσο, είναι μάλλον διαφορετική. 

Γιατί στην πραγματικότητα, το στοιχείο που μοιάζει τόσο βαθιά ριζωμένο και ως εκ τούτου άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βρετανική κουλτούρα -και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται αυτήν ο υπόλοιπος κόσμος- ξεκίνησε από μία Πορτογαλίδα.

Η ιστορία γυρίζει πίσω, στα 1662, όταν η Αικατερίνη ενώνεται με τα δεσμά του γάμου με τον Κάρολο τον Β της Αγγλίας -τον βασιλιά που συνδέθηκε με την παλινόρθωση της μοναρχίας.

Το deal έκλεισε χάρη σε μία τεράστια προίκα, που περιελάμβανε χρήμα, χρυσό, μπαχαρικά και τα προσοδοφόρα λιμάνια της Ταγγέρης και της Βομβάης. Κάπως έτσι η Αικατερίνη στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας.

Όταν η νεαρή μετακόμισε στον βορρά για να εγκατασταθεί στο βρετανικό παλάτι, ανάμεσα στις πολυάριθμες αποσκευές της ήταν -ως μέρος της προίκας της- και μεγάλες ποσότητες από φύλλα τσαγιού.

Μάλιστα, ο θρύλος λέει ότι τα κιβώτια έφεραν την επιγραφή «Transporte de Ervas Aromaticas» μεταφορά αρωματικών βοτάνων, αλλιώς «Τ.Ε.Α.».

Πιθανώς, αυτό δεν είναι αλήθεια (οι γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι η ετυμολογία της λέξης «τσάι» έχει τις ρίζες της στη μεταγραφή ενός κινέζικου χαρακτήρα), αλλά το σίγουρο είναι ότι το τσάι ήταν δημοφιλές στην αριστοκρατία της Πορτογαλίας, χάρη στην απευθείας εμπορική σύνδεση με την Κίνα μέσω της πορτογαλικής αποικίας στο Μακάο, ήδη από τα μέσα του 1500.

Όταν η Αικατερίνη έφτασε στην Αγγλία το τσάι καταναλωνόταν μόνο ως φάρμακο, καθώς θεωρούνταν αναζωογονητικό για το σώμα και ειδικά για τη σπλήνα. Αλλά, από τη στιγμή που η νεαρή βασίλισσα το ενέταξε στην καθημερινή ρουτίνα της, έπαψε να είναι ένα απλό τονωτικό και έγινε αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ζωής.

Η συνεχεια στο Tvxs.gr

Back to top button