Καστοριά

10 χρόνια μεταπτυχιακά προγράμματα στο ΤΕΙ Καστοριάς


Γράφει ο Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος
Μέσα στα θετικά και αρνητικά που βιώνει ο τόπος και ο σκληροτράχηλος ελληνικός λαός, υπάρχουν ελπιδοφόρα γεγονότα που μας ενθαρρύνουν και μας γεμίζουν αισιοδοξία, έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι, μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία σ’ αυτόν τον τόπο. Ένα τέτοιο γεγονός είναι η επέτειος που συμπληρώνεται φέτος, για το πρώτο Ελληνο-Ουκρανικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Διοίκηση των επιχειρήσεων-Μ.Β.Α.» που ξεκίνησε από το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου το 2008 σε διεθνή συνεργασία με το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Τερνόπολης (Ουκρανία) και συνεχίστηκε η διοργάνωση του το 2015, από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (με έδρα την Κοζάνη) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής με την δημιουργία Τμημάτων του στην Καστοριά και στην Κοζάνη.
Στην συνέχεια το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων διοργάνωσε άλλα δύο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με διεθνή συνεργασία: Tο μοναδικό στην Ελλάδα Διεθνές Ελληνο –Αζέρικο κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, «Διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου M.Sc. MOGMAT» με το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν (Azerbaijan State University of Economics , UNEC) και το μοναδικό στην Ελλάδα Διεθνές Ελληνο–Ουκρανικό κοινό Π.Μ.Σ. «Διοίκηση της Εκπαίδευσης» M.Sc. MANEDU» σε συνεργασία με το Τμήμα «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής» του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου – Ταράς Σεβτσένκο (Taras Shevchenko National University of Kyiv). Τα μαθήματα των μεταπτυχιακών αυτών εξίσου διεξάγονται στην Κοζάνη και Καστοριά.
Το ιδιαίτερο και αξιοθαύμαστο σ’ αυτό εγχείρημα των 3 μεταπτυχιακών είναι ότι, σε μια τόσο μικρή επαρχιακή πόλη όπως η Καστοριά, γίνονται 3 διεθνή Μεταπτυχιακά αλλά και μοναδικά στο είδος τους μεταπτυχιακά όπως το MSc. MOGMAT. To Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MSc. MOGMAT επιχορηγείται από τον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου (Trans Adriatic Pipeline-TAP) με την χρηματοδότηση μέρους των διδάκτρων των φοιτητών, προβάλει την περιοχή μας, προσφέρει γνώσεις σε επιστήμονες που θα στελεχώσουν τις εταιρίες, που ασχολούνται με την διαχείριση και μεταφορά του φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλά άλλα θετικά στοιχεία για την τοπική οικονομία. Συγκεκριμένα στο ΠΜΣ-ΜΒΑ στην Κοζάνη και στην Καστοριά σπουδάζουν 70 φοιτητές και έχουν αποφοιτήσει 198 άτομα. Στο μεταπτυχιακό MSc. MOGMAT σπουδάζουν, στην Καστοριά, 106 άτομα και στο M.Sc. MANEDU σπουδάζουν στην Κοζάνη και στην Καστοριά 51 φοιτητές. Τα τρία προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών προσελκύουν φοιτητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Eιδικά στην Καστοριά σπουδάζουν στα τρία μεταπτυχιακά και διαμένουν πάνω από 100 άτομα εκτός Καστοριάς, τα οποία έρχονται για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή τα τελευταία 3 χρόνια.
Έτσι επιβεβαιώνεται ακόμη περισσότερο η διαπίστωση ότι από τον «πλούτο των εθνών» (Adam Smith ), και την βιομηχανική επανάσταση περάσαμε στην μεταβιομηχανική κοινωνία, στην τεχνολογική επανάσταση της πληροφορικής και την οικονομίας της γνώσης, αφού οι διοικητικές αποφάσεις μετακινήθηκαν από τους κεφαλαιοκράτες στους επαγγελματίες μάνατζερ και τεχνοκράτες, δηλαδή στην κοινωνία των γνώσεων, των εξειδικευμένων στελεχών και διευθυντών.
Φυσικά όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους. Κάποιοι ακαδημαϊκοί συμπολίτες μας δούλεψαν και πάλεψαν πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες να τα ξεκινήσουν να τα διατηρήσουν και να τα αναπτύξουν. Δεν θεωρούμε τώρα σκόπιμο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες και σε όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία αυτών των σημαντικότατων για την περιοχή μας δραστηριοτήτων, οι οποίες εκτός του ότι συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής, αναπτύσσουν και την λεγόμενη διεθνή ακαδημαϊκή διπλωματία αφού εμπλέκονται δυο εξαιρετικά πανεπιστήμια της Ουκρανίας (Κιέβου και Τερνόπολης) και το άλλο του Αζερμπαϊτζάν.
Θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας να αναφερθούμε τουλάχιστον στον πρωτοπόρο ακαδημαϊκό συμπολίτη μας καθηγητή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Δρ. Σίσκο Ευάγγελο, ο οποίος με την υπομονή και επιμονή του έφερε σε πέρας ένα μοναδικό και σπάνιο για μια τόσο μικρή περιοχή εγχείρημα.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτά τα μεταπτυχιακά να αποκτήσουν στο επόμενο στάδιο τέτοια εξωστρέφεια έτσι ώστε να προσελκύουν και ξένους φοιτητές από τις γειτονικές χώρες, εφόσον φυσικά αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο από μέρους της χώρας μας, για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, αλλά και να δημιουργηθούν παραρτήματα των μεταπτυχιακών και στο εξωτερικό. Μια τέτοια εξέλιξη μαζί με άλλες μπορούν να συμβάλουν πολύ θετικά στην τοπική οικονομία σε μια περίοδο που η Δυτική Μακεδονία περνά την σοβαρότερη οικονομική κρίση στα μεταπολεμικά της χρόνια.
Εμείς ευχόμαστε οι νέες ανακατατάξεις και αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση να μην μειώσουν διάφορα κεκτημένα, αλλά απεναντίας να αναπτύξουμε και άλλες δράσεις και τμήματα, ώστε να γίνει η περιοχή μας ένα περιφερειακό διασυνοριακό κέντρο παραγωγής εξειδικευμένης γνώσης.

 

 

 

 

Back to top button