ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς: Αφιέρωμα στην Πόπη Βαφειάδου (φωτογραφίες)

http://kastoria365.gr/wp-content/uploads/2018/09/%CE%A0.-%CE%92%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%85-1.jpg

Γέννημα καλοστεκούμενων Ποντίων της Κριμαίας, προερχομένων από την Αργυρούπολη του Πόντου, έφτασε μικρό κοριτσάκι το  1933 από τη Συμφερούπολη στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε βιώνοντας αγόγγυστα οικογενειακές απελάσεις και πολέμους που ακολούθησαν.

Φρέσκο κοριτσόπουλο, μπαίνοντας στο Πανεπιστήμιο  στην Οδοντιατρική Σχολή, έκλεψε την καρδιά της ένας τελειόφοιτος φοιτητής από την Καστοριά, ο Γιώργος Βαφειάδης, που στη συνέχεια τον παντρεύτηκε για να ξεκινήσει μαζί του την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή στην Αθήνα. Γρήγορα το ιατρείο τους έγινε μια κυψέλη πνευματικών ανθρώπων, με ουσιαστική συμμετοχή στο γίγνεσθαι της μεταπολεμικής Αθήνας.http://kastoria365.gr/wp-content/uploads/2018/09/%CE%A0.-%CE%92%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%85-4A.jpg

Οικογενειακές όμως συνθήκες επέβαλαν τη μετεγκατάστασή τους στην Καστοριά  το 1956, όταν είχαν πλέον αποκτήσει και μια κόρη, που την έβλεπαν να μεγαλώνει στη ζεστασιά της αγάπης τους. Η κοινωνία της Καστοριάς , που τη δέχτηκε σαν νύφη, εισέπραξε τη ζέση της για δράση, για πρόοδο, για  καινοτομίες, που τις εξέφρασε μέσα από την ίδρυση του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών. Σε μια εποχή δύσκολη στην επαρχία στα τέλη της δεκαετίας του -50,με τόσες αντιξοότητες, έδειξε πώς μπορούν να γίνουν θαύματα, αν υπάρχει συλλογική θέληση, πείσμα και Οράματα! Ένας μικρός στην αρχή πυρήνας γυναικών, των κυριών Μιχαλοπούλου, Σαχίνη, Τουτουντζή,  Κορομήλη, Τσακάρα και Μαλέα  που μυήθηκαν στο πάθος για την κατάκτηση ευγενών στόχων, γέννησε ένα σύλλογο, που η Πόπη Βαφειάδου θεωρούσε παιδί της, μιας και είχε το τιμόνι του 20 σχεδόν χρόνια και τον οδήγησε με ήθος, σοβαρότητα, απλότητα, ανιδιοτέλεια και αφοσίωση. Κι αυτό το νεογέννητο δημιούργημα το είδε να μεγαλώνει , να ενηλικιώνεται και να προχωρεί και το καμάρωνε μέχρι το τέλος της ζωής της.

  Η δράση της μέσα από τον Προοδευτικό Σύλλογο υπήρξε πλούσια κοινωνικά, εθνικά, πολιτιστικά. Η Καστοριά έζησε ξεχωριστές μέρες, με πρωτόγνωρες για την εποχή  εκδηλώσεις, όπως χορούς ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις, εκδρομές, εθιμικά δρώμενα, φιλολογικά μνημόσυνα, φιλοξενία στην πόλη σπουδαίων θεατρικών και μουσικών σχημάτων, επιμορφωτικές δράσεις με διαλέξεις, μαγειρικά-χειροτεχνικά απογεύματα, συμπαράσταση στους ακρίτες και ζωντανή παρουσία στις εθνικές εορτές, πέρα όμως από τα παραπάνω αλληλεγγύη , φιλανθρωπική δράση σε αναξιοπαθούντες πολίτες, πολυμελείς οικογένειες, φοιτητές, μαθητές και ηλικιωμένους.

Το ίδιο σθένος την συνόδευσε και στην επιστροφή της στην Αθήνα το 1978, όταν έχασε πρόωρα τον αγαπημένο της σύντροφο, να ξαναστήσει από την αρχή σπιτικό και επαγγελματική στέγη και να ηγηθεί για κάποια χρόνια του Συλλόγου Καστοριανών της Πρωτεύουσας  «ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ».

Ο κόσμος της Καστοριάς που είχε την τύχη να την γνωρίσει μιλά ακόμη για μια ισχυρή-χαρισματική προσωπικότητα, υπεύθυνη και δημιουργική, άξια επιστήμονα, προικισμένη με πολλές  αρετές , επικοινωνιακή, με αυτοπεποίθηση ,τόλμη και επιμονή στον στόχο που έβαζε κάθε φορά, αλλά και με  δημοκρατική σκέψη ευγένεια, ευθύτητα και ειλικρίνεια.

Στα μέσα του Μάρτη του 2018  επικοινώνησε με την πρόεδρο του συλλόγου  Νίνα Καραμανίδου  και την εξέφρασε τα συγχαρητήρια της για τις αξιόλογες δράσεις  του συλλόγου ,καθώς όπως είπε, διάβαζε πάντα τις καστοριανές εφημερίδες και χαιρόταν για τα κατορθώματά μας.

Στις 30 Ιουλίου 2018  η Πόπη Βαφειάδου  έφυγε.., έχοντας διανύσει μια μακρά, φωτεινή διαδρομή ζωής .  Μέχρι την στιγμή της αναχώρησής της, που η αμείλικτη φθορά του χρόνου επέβαλε, διατήρησε πνεύμα  υγιές και κοφτερό, νεανική φλόγα για ζωή και την ελπίδα να δει  να ξαναβγαίνει η Πατρίδα της από το δύσβατο μονοπάτι που βαδίζει τα τελευταία χρόνια στο ξέφωτο και να προχωρήσει…

Η σύνοψη της ζωής της αποτελεί πολύτιμη κιβωτό αρετών που υποδεικνύουν το χρέος όλων μας για ήθος, συνέπεια και δημιουργία.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ…..

Με σεβασμό

Το Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου

Κυριών Καστοριάς.

 kastoria365.gr

 

 

Back to top button