Ελλάδα

Σχολικά σνακ: Απ’ το κυλικείο ή απ’ το σπίτι;

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2018 αρχίζουν τα σχολεία και με το πρώτο κουδούνι για διάλειμμα της χρονιάς μικρότεροι και μεγαλύτεροι μαθητές και μαθήτριες θα ξεχυθούν στο προαύλιο -με μια στάση πριν στο σχολικό κυλικείο αν η τσάντα τους δεν έχει κολατσιό από το σπίτι. Επειδή οι περισσότεροι γονείς για πρακτικούς κυρίως λόγους καταλήγουν σε μια συνδυαστική …τακτική, ετοιμάζοντας σπιτικά σνακ κάποιες μέρες της εβδομάδας -όταν προλαβαίνουν- και καταφεύγοντας στο χαρτζιλίκι και το κυλικείο, όταν ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ας δούμε τι είναι καλό να έχει κανείς κατά νου και στις δύο περιπτώσεις, καθώς η καλή απόδοση των μαθητών στο σχολείο και η σωστή τους βιολογική ανάπτυξη εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τη σωστή διατροφή. Ταυτόχρονα ας δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη κατά των πολύ εύκολων έτοιμων λύσεων που έχουν οδηγήσει τα Ελληνόπουλα στην κορυφή της λίστας με τα πιο παχύσαρκα παιδάκια της Ευρώπης.

Στο σχολικό κυλικείο

Δυστυχώς, παρά το ότι υπάρχει σχετική Υγειονομική Διάταξη, η οποία προσδιορίζει επακριβώς τι πρέπει να πωλείται από τα σχολικά κυλικεία, βασισμένη στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών και στις αρχές της υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με το ΕΚΠΟΙΖΩ αυτή παραβιάζεται. Οι σχολικές επιτροπές, υπεύθυνες για τη διαχείριση του σχολικού κυλικείου, αποτελούμενες από εκπροσώπους γονέων, εκπαιδευτικών και τοπικής αυτοδιοίκησης, κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, αναθέτουν το κυλικείο στον προσφέροντα την υψηλότερη τιμή, αντιμετωπίζοντας έτσι το κυλικείο ως μια καλή πηγή εσόδων. Ωστόσο, αυτός που αναλαμβάνει το κυλικείο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, διαθέτει προϊόντα που είναι γνωστά στα παιδιά από τις διαφημίσεις και δημοφιλή, παραβιάζοντας συχνά τη σχετική Υγειονομική διάταξη, η οποία επιβάλλει προϊόντα ναι μεν υγιεινά, αλλά άγνωστα και απορριπτέα από τα παιδιά.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Πέρα από το ότι μπορούν και επιβάλλεται μέσω των Συλλόγων Γονέων, να ελέγχουν τι προϊόντα πωλούνται από τα σχολικά κυλικεία, σύμφωνα με το ΕΚΠΟΙΖΩ, καλό θα είναι να συζητούν με το παιδί κατευθύνοντάς το στις σωστότερες επιλογές από τα προτεινόμενα προϊόντα, να του εξηγούν απλά τους λόγους που δεν πρέπει να καταφεύγει σε πολύ αλμυρά ή πολύ γλυκά τυποποιημένα σνακ, αντιπροτείνοντας άλλα πιο χορταστικά, πιο υγιεινά και πιο νόστιμα, και να μην αμελούν να κουβεντιάσουν στο τέλος της μέρας τι προμηθεύτηκε εντέλει το παιδί με το χαρτζιλίκι του και πώς του φάνηκε.

Ετοιμάζοντας σπιτικό σνακ

Εδώ υπάρχει σαφώς μεγαλύτερο πεδίο επιλογής με πρώτες ύλες που μπορεί να ελεγχθεί η ποιότητά τους, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε:

Σπιτικά σάντουιτς με κοτοσαλάτα, αυγοσαλάτα ή τονοσαλάτα και λαχανικά που θα φτιάξετε στο σπίτι

Σπιτική πίτα (π.χ. τυρόπιτακολοκυθόπιτασπανακόπιτακοτόπιτα)

Παστέλι ή κουλουράκια σπιτικά

Σπιτικό αλμυρό κέικ

Κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί

Σπιτικές ενεργειακές μπάρες και μπισκότα με βρώμη, ταχίνι και άλλα υγιεινά συστατικά

Ξηροί καρποί και ξηρά και φρέσκα φρούτα

 

icookgreek.com

Back to top button