ΕλλάδαΚόσμος

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια;

Αν το να αλλάξετε σεντόνια στο σπίτι δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες σας σχετικά με  δουλειές του σπιτιού, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε. Τα κύτταρα του δέρματος που αποβάλλετε σε μια μέρα μπορούν να ταΐσουν ένα εκατομμύριο ακάρεα.

«Ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει καθημερινά 1,5 γραμμάριο κερατινοκυττάρων», αναφέρει ο δερματολόγος Dr. Alok από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τρία όγδοα από ένα κουταλάκι του καφέ. Και στο μεγαλύτερο μέρος της καταλήγει στα σεντόνια μας, εξαιτίας της τριβής τους με το δέρμα».

Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τις υψηλές θερμοκρασίες θα έχετε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Vij, πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια σας τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Αλλά το καλοκαίρι που οι θερμοκρασία ανεβαίνει και ιδρώνουμε περισσότερο, πρέπει να πλένουμε τ σεντόνια μας μία φορά τη  βδομάδα.

Ο Vij επισημαίνει ότι τα δερματικά κύτταρα αναμειγνύονται μαζί με τον ιδρώτα ακόμη και το σάλιο. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν βακτήρια. Ταυτοχρόνως θρέφει τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, που ζουν στα σεντόνια, τα μαξιλάρια και το στρώμα μας.

Τα ακάρεα σκόνης δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και δεν προκαλούν προβλήματα σε όλους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που είναι αλλεργικοί σε αυτά και μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα όπως κνησμό, εξανθήματα, παροξύνσεις του άσθματος και εποχικές αλλεργίες.

Τα βακτήρια μάλιστα υπάρχουν παντού εκτός από την Ανταρκτική, σύμφωνα με τον Dr. Vij. «Τα βακτηρίδια αγαπούν το δέρμα. Υπάρχουν περισσότεροι βακτηριακοί οργανισμοί στο σώμα μας από ότι τα κύτταρα μας – και η επιδερμίδα είναι μία από τις περιοχές που κατοικούν συνήθως. Όταν αφήνετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να “ξεκουράζονται” στα σεντόνια σας, αυτά τα βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν. Αν επιστρέψουν στο δέρμα σας μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα ή ίσως να επιδεινώσει το έκζεμα σας», προσθέτει ο Vij.

Το έκζεμα, εξηγεί, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δερματικών εξανθημάτων, που επηρεάζουν τα μικρά βρέφη, τους ηλικιωμένους, αλλά και πολλούς ενήλικες.

Η ξηρότητα του δέρματος σε συνδυασμό με τις υπερδραστήριες αποικίες των βακτηρίων στο δέρμα ευνοούν την ανάπτυξή του, εξηγεί ο Vij στο health clevelandclinic. Έτσι, όταν ξαπλώνουμε πάνω στα αναρίθμητα δερματικά βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στα σεντόνια μας, μπορεί να εκδηλώσουμε μια παρόξυνση του εκζέματος. Ή ακόμα και να το αναπτύξουμε για πρώτη φορά.

Και τώρα, τα καλά νέα

Ο κίνδυνος να πάθετε μια κακή βακτηριακή λοίμωξη στο δέρμα σας είναι πολύ χαμηλή. Αλλά εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να έχετε καλή υγιεινή στο σπίτι, αλλάζοντας τακτικά κλινοσκεπάσματα.

Τους κινδύνους προβλημάτων επίσης περιορίζει έως ένα βαθμό ο καλός αερισμός των σεντονιών το πρωί. Και αυτός είναι κύριος λόγος για να μην στρώνετε αμέσως το κρεβάτι σας μόλις σηκωθείτε.

Οι κουβέρτες και τα μαξιλάρια δεν χρειάζεται να πλένονται τόσο συχνά, σύμφωνα με τον Vij. Αλλά τα δερματικά κύτταρα, τα βακτηρίδια και τα ακάρεα μπορούν σίγουρα να ταξιδέψουν και να ζήσουν και εκεί. Έτσι, καλό να είναι να τα πλένετε τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.

Έξτρα τιπ

Αν έχετε κάποιον τετράποδο φίλο που ανεβαίνει συχνά στο κρεβάτι σας, καλό να είναι να πλένετε τα σεντόνια κάθε βδομάδα, γιατί έχουν πολλούς μικροοργανισμούς και μύκητες που μπορούν να δημιουργήσουν θέματα στο δέρμα σας.

tvxs.gr

Back to top button