Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η φωτογραφία του Χρήστου Ούσλη που κέρδισε τον πανελλήνιο διαγωνισμό Photo Sunday / Αύγουστος 2018

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκε το 8ο Photo Sunday για το 2018 που διεξήχθη την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018 από τις 00:00 έως τις 23:59, παράλληλα σε 10 πόλεις της χώρας μας και συνδιοργανώθηκε από τη Φωτογραφική Ομάδα fplus, τη Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου PhotOrion, τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, τη Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς, τη Φωτογραφική Ομάδα Λευκάδας Φωτοκύτταρο, τη Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Πρέβεζας, τη Φωτογραφική Ομάδα Κέρκυρας, τη Φωτογραφική Ομάδα Διάφραγμα 26, τη Φωτογραφική Ομάδα Άρτας Φ.Ο.Α. και την Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων RETINA.

Το θέμα του 8ου Photo Sunday για το 2018 είχε τίτλο: «Καλοκαιρινές στιγμές» και δόθηκε από τον Ανδρέα Κατσάκο, μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας fplus (Λάρισα).

Αποτελέσματα Κοινού
Τις περισσότερες ψήφους στο 8 Photo Sunday για το 2018 συγκέντρωσε, η φωτογραφία του Χρήστου Ούσλη της Φωτογραφικής Λέσχης Καστοριάς.


φωτογραφία: Χρήστος Ούσλης  (Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς)

Αποτελέσματα Κριτικής Επιτροπής
Η φωτογραφία που επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή ανήκει στον Γιώργο Στεφανίδη από την Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου –  PhotOrion (βλ. πρώτη φωτογραφία).

Κριτική επιτροπή για αυτό τον μήνα ήταν ο Βασίλης Κάντας.

Ο κριτής του μήνα έγραψε σχετικά με την φωτογραφία

«Η φωτογραφία αυτή στέκεται μέσα στο πλαίσιο του θέματος πιο επιτυχημένα από τις υπόλοιπες συμμετοχές θεωρώ, καθώς
1. μεταφέρει πληροφορία/αίσθηση καλοκαιριού μέσω από ένα οπτικό απόσπασμα μιας κατάστασης που λακωνικά, νοηματικώς συμπυκνωμένα, δίχως φλυαρία, ολοκληρώνεται μέσα στο κάδρο ως θέση του δημιουργού, καθώς επίσης επικοινωνείται αποτελεσματικά ως ενδεικτικό κομάτι – συναφούς προς το θέμα χώρου και αντικειμένων.
2. ησυχάζει μέσω επιμελούς τακτοποίησης στο κάδρο και συσχέτισης μεταξύ τους των κύριων απεικονιστικών στοιχείων της, ενοποιώντας ευχάριστα τις χρωματικές τους ποιότητες σε μια ισορροπημένη παλέτα.
3. δημιουργεί απαγκίστρωση από τη χωροχρονικό σημείο της λήψης της – σχετική τουλάχιστον, λόγω τηςσημερινότητας που προδίδεται από τα υλικά των αντικειμένων- χαρίζοντας έτσι ποικιλία αφηγηματικών υποθέσεων.
4. ενσωματώνεται σκεπτόμενα στο σύνολο της σύγχρονης παραγωγής εικόνων των κοινωνικών μέσων δικτύωσης –αισθητικοποίηση στιγμής, επένδυση εαυτού, κοινωνικό επίτευγμα.

Η φωτογραφία ωστόσο θα επέφερε πιο πλούσια ανταπόκριση στον θεατή της αν ήταν λιγότερο στυλιζαρισμένη˙ με τρόπο ώστε :

1. να αναδείξει κάποια επιλεγμένη -ιδιάζουσα ή σημασιολογικά φορτισμένη- χρονική στιγμή της κατάστασης που απεικονίζει.

2. να αποφύγει τοποθέτηση αντικειμένων στο κάδρο που φανερώνουν πως βάλθηκαν εκεί/έτσι για τη λήψη (πχ τα γυαλιά που κοιτούν το φακό σε άξονα παράλληλο με της πλάτης της κάμερας).

3. να εντείνει την αληθοφάνειά της μέσω επιλογής αντικειμένων λιγότερο εξιδανικευμένων, ώστε να μην καρφιτσώνει την ανάγνωσή της σε φωτογραφικό είδος (εδώ διαφημιστικοταξιδιωτικής) κι έτσι να επεκτείνει τις πιθανές αναγνώσεις/προσλήψεις, απομακρυνόμενη από στερεοτυπικές συνεπαγωγές νοήματος/αίσθησης.

4. να προκαλέσει τουλάχιστον έκπληξη, ή κορύφωση ή πολυπλοκότητα – του αναπαριστάμενου δρώμενου- αν όχι υπέρβαση ή συνεκδοχή ή μεταμόρφωση της κατάστασης που τίθεται προς εικονοποίηση.»

Σύντομο βιογραφικό του Βασίλη Κάντα
Ο Βασίλης Κάντας κατέχει διδακτορικό στο πεδίο Φιλοσοφία του φωτογραφικού μέσου. Διδάσκει το εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα «Φωτογραφία: Θεωρητικές προσεγγίσεις & προσωπικό ύφος» στο ΕΚΠΑ. Σχεδιάζει και παραδίδει σεμινάρια που αφορούν την παραγωγή φωτογραφικών έργων.Έχει εργασθεί ως λέκτορας Φωτογραφίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, London South Bank University, London College of Communication), επιμορφωτής σεμιναρίων περί Επικοινωνίας της Εικόνας (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) εκπαιδευτής Φωτογραφίας (ΔΙΕΚ Κηφισιάς & Χαιδαρίου), σε studios διαφημιστικής εικόνας κ.α. https://gr.linkedin.com/in/vasileioskantas

Το επόμενο Photo Sunday θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου2018. (περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα)

 fmag.gr 

Back to top button