Δυναμικά ανοδική η πορεία της καστοριανής εταιρείας TrickLanes στο χώρο της χειροποίητης δημιουργίας
Ανήκοντας στο χώρο του slow fashion (αργή προσέγγιση), αναδεικνύεται με γοργούς ρυθμούς, καταξιώνεται και καθιερώνεται αφού την προτιμούν η μια μετά την άλλη προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και δημόσιο χώρο στην Ελλάδα.
Μαρία Κορινθίου, Τζόζεφιν, Κόνυ Μεταξά, Αγγελική Λάμπρη, Σίσσυ Validstyle, Evelina Fraggi, Marilia Fraggi, Ζέτα Δούκα είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που επιλέγουν δημιουργίες της TrickLanes.
Τι είναι το κίνημα του slow fashion; ρωτήσαμε τη σχεδιάστρια της TrickLanes κ. Υρώ Λαγγιώτη, η οποία με την απόκτηση του πτυχίου της στην Αγγλία επανήλθε δριμύτερη στην Ελλάδα.
Μας εξήγησε πως η «slow fashion» δεν είναι μια τυπική εποχιακή τάση της μόδας, αλλά ένα παγκόσμιο κίνημα που υιοθετήθηκε γρήγορα από το χώρο της βιώσιμης μόδας και κερδίζει σταθερά δυναμική. Η «αργή προσέγγιση» παρεμβαίνει ως επαναστατική διαδικασία στον σύγχρονο κόσμο αφού ενθαρρύνει τη λήψη χρόνου για την εξασφάλιση ποιοτικής παραγωγής, προσδίδει αξία στο προϊόν εξετάζοντας ταυτόχρονα τη σχέση του με το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
Η «slow fashion» η απάντηση στην παγκοσμιοποιημένη μαζική παραγωγή
Η σημερινή βιομηχανία μόδας βασίζεται στην παγκοσμιοποιημένη μαζική παραγωγή όπου τα προϊόντα από το στάδιο του σχεδιασμού φτάνουν στον καταναλωτή μέσα σε λίγες εβδομάδες. Έτσι, τα καταστήματα λιανικής πωλούν τις τελευταίες τάσεις της μόδας σε πολύ χαμηλές τιμές και οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να αγοράσουν περισσότερα από όσα χρειάζονται. Ωστόσο, αυτή η υπερκατανάλωση έχει ένα σημαντικό αλλά κρυφό κόστος για το περιβάλλον και τους εργαζόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού. Δημιουργούνται πολλά απόβλητα υλικών που δεν διασπώνται (συνθετικές ίνες και μικροΐνες) και στρατιές πενιχρά αμειβόμενων εργαζομένων.
Τα «xτυπήματα» μόδας από εταιρείες μαζικής παραγωγής είναι πολύ δελεαστικά, κοστίζουν ελάχιστα σε σχέση με τα πρωτότυπα και αντέχουν μόνο μια εποχή. Η «γρήγορη μόδα» όμως, επηρεάζει τον σεβασμό του καταναλωτή απέναντι στα προϊόντα απαξιώνοντας τα. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στον οποίο ζούμε όλοι: αγοράζουμε φθηνά, πετάμε μετά από μια εποχή και αγοράζουμε περισσότερα.
Όσο αφορά τους δημιουργούς, ενώ στη «fast fashion» ουσιαστικά δεν υπάρχουν, η «slow fashion» τους δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν και να δημιουργήσουν ποιοτικά και ηθικά προϊόντα με σεβασμό και φροντίδα για τον εργαζόμενο, τον καταναλωτή και το περιβάλλον.
H TrickLanes καταξιώνεται
Σχετικά με την TrickLanes όταν ρωτήσαμε τη δημιουργό αν είναι ικανοποιημένη με την μέχρι τώρα πορεία της, μας απάντησε πως είναι πολύ χαρούμενη καθώς είναι έκδηλη η αναγνώριση και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τα καταστήματα με τα οποία συνεργάζεται.
«Ευχαριστώ -τόνισε -πρώτα την καταπληκτική ομάδα που στηρίζει την παραγωγή και όλες τις γυναίκες που εμπιστεύονται τις δημιουργίες μου.»
«Θα ήθελα -κατέληξε- να απευθύνω ιδιαίτερα τις ευχαριστίες μου για την αβίαστη και ανιδιοτελή προτίμηση που έδειξαν στις δημιουργίες μου φίλες και μη του δημόσιου και καλλιτεχνικού χώρου. Αυτή τους η προτίμηση βοήθησε μεταξύ άλλων στην καταξίωση του brand στην Ελλάδα.
Την επόμενη εβδομάδα μετέχουμε στην ATHENS FASHION TRADE SHOW 21-24 Σεπτεμβρίου στο METROPOLITAN EXPO, όπου θα δείξουμε τη χειμερινή μας κολεξιόν. Στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι για «πτήσεις» στο ευρωπαϊκό χώρο!»
Της ευχόμαστε ευτυχείς πτήσεις στην επιτυχία! Της αξίζουν!