Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριο

Καλοκαίρι 2018 στην Καστοριά: Απολογισμός

Καλοκαίρι, αναμφισβήτητα η πιο ανέμελη εποχή του χρόνου! Η εποχή που οι περισσότεροι λατρεύουν και απολαμβάνουν περισσότερο από κάθε άλλη 

Το μυαλό αρνείται να συγκεντρωθεί γιατί δεν σταματά να ταξιδεύει σε χρυσαφένιες παραλίες με καταγάλανα νερά. Όσο πλησιάζουν οι ημέρες των διακοπών οι ρυθμοί της καθημερινότητας πέφτουν με γεωμετρική πρόοδο και οι προσδοκίες ανεβαίνουν με αντιστρόφως ανάλογη ταχύτητα.

Της Χρυσούλας Κυρατζή

Καλοκαίρι 2018 στην Καστοριά…μόλις σφραγίστηκε στο χρονοντούλαπο της πρόσφατης ιστορίας. Τι σημαντικό ζήσαμε αυτούς τους  ≅3 θερινούς μήνες στην ακριτική μας κοινωνία;

Άνθρωποι, γεγονότα, ειδήσεις & εκδηλώσεις μέσα από τη γλαφυρή ματιά μας που επανέρχεται δυναμικά, μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα για ανασύνταξη!

 

Το κυρίαρχο θέμα του φετινού Καλοκαιριού ήταν αναμφίβολα η αποκάλυψη της ύπαρξης μολυσμένων νερών στο Δισπηλιό. Ένα θέμα που ξεπερνά τα όρια του σκανδάλου καθώς αφορά στην υγεία συμπολιτών μας και το οποίο όπως αποδείχθηκε μόνο στο μικρόκοσμό μας θα μπορούσε να έχει τόσο επιφανειακή αντιμετώπιση.

 

Κανείς δεν απάντησε υπεύθυνα εάν, πόσο και γιατί -εν τέλει- ήρθαν σε επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες οι κάτοικοι του Δισπηλιού τα τελευταία χρόνια(!). Ποιος απέκρυπτε ή αδυνατούσε να κατανοήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων που έδειχναν τις τιμές να αυξάνονται; Πόσο επηρεάστηκε η υγεία των ανθρώπων που κατανάλωναν και πλήρωναν το νερό τόσο καιρό; Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την ύπαρξη του τετραχλωροαιθυλένιου και του τριχλωροαιθυλένιου και σε πόσο θα μπορούσε να έχει μολυνθεί ο ευρύτερος υδροφόρος ορίζοντας; 

Τελικά με συνοπτικές διαδικασίες η τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης του Δισπηλιού γίνεται πλέον από τις πηγές των Μανιάκων. Όπως ήταν αναμενόμενο η ηγεσία της ΔΕΥΑΚ αντικαταστάθηκε. Οι κάτοικοι εξακολουθούν να συζητούν το θέμα στα καφενεία της περιοχής αναμένοντας επίσημες απαντήσεις…Τόσο απλά τόσο όμορφα! Τι άλλο να ζητήσουν εξάλλου τώρα που έχουν και καθαρό νερό; Μην υπερβάλλουμε…

Κι ενώ η θύελλα με τα νερά πήγαινε να κοπάσει ένα νέο τραγελαφικό περιστατικό τάραξε τις ήρεμες ημέρες του Καλοκαιριού μας. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Δισπηλιό, στην κοινότητα Αμπελοκήπων αυτή τη φορά του Δήμου Άργους Ορεστικού, σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η απαγόρευση κατανάλωσης του νερού που εξέδωσε η Π.Ε Καστοριάς μια ήσυχη ημέρα. Αυξημένοι δείκτες των γνωστών πλέον τετραχλωροαιθυλένιου και τριχλωροαιθυλένιου η αιτία…

Ο συναγερμός δεν κράτησε πολύ καθώς ο Δήμος Άργους Ορεστικού διαβεβαίωνε με συνεχή Δελτία Τύπου και συνεντεύξεις τους κατοίκους ότι το νερό είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση σύμφωνα με τις μετρήσεις του πιστοποιημένου εργαστηρίου με το οποίο συνεργάζεται.

Πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι τι συνέβαινε και τι θα έπρεπε να κάνουν, το θέμα έληξε με μία μεγάλη δημόσια συγγνώμη του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς για το λάθος συναγερμό…”το νερό είναι απόλυτα ασφαλές για κατανάλωση και χρήση”.

Οι υπεύθυνοι τις παρεξήγησης αγνοούνται με το εργαστήριο και υπαλλήλους να έχουν μερίδιο ευθύνης, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στον τηλεοπτικό αέρα. Μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση η οποία είχε νικητή το Δήμο Άργους Ορεστικού, εξέθεσε ανεπανόρθωτα τους μηχανισμούς της Π.Ε. Καστοριάς και αναστάτωσε τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής γεμίζοντάς τους αμφιβολίες για το μέλλον…

Το θέμα έκλεισε με μία γενναιόδωρη προσφορά του Δήμου σε επιλεγμένα τοπικά ΜΜΕ για τη δημοσίευση των Δελτίων Τύπων που αφορούν στην ενημέρωση για την καταλληλότητα του νερού και τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων….

Μιας που αναφερθήκαμε σε βιομηχανικά απόβλητα… Απορία και αναστάτωση προκάλεσαν τα μπλε βαρέλια που βρέθηκαν στο Δήμο Άργους Ορεστικού, χωρητικότητας 200 λίτρων το καθένα, τα οποία περιέχουν -πιθανότατα- τοξικά βιομηχανικά απόβλητα. Τι περιείχαν τελικά από που προήλθαν και γιατί είναι ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμα αλλά ας μην είμαστε ανυπόμονοι! Κάλλιο αργά παρά ποτέ όπως λέει και ο σοφός λαός!

Πολιτιστικά το Καλοκαίρι που πέρασε δε θα μείνει στην ιστορία για το πλούσιο περιεχόμενό του. Ελάχιστες εκδηλώσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Καστοριανού κοινού με τις θεατρικές παραστάσεις να είναι λιγότερες από ποτέ.

Ελάχιστοι θίασοι έκαναν στάση στο θεατράκι του βουνού, προσπερνώντας τη φιλόξενη πόλη μας και επιλέγοντας γειτονικούς νομούς οι οποίοι ίσως είχαν και καλύτερες  θερμοκρασίες, γιατί ας είμαστε ρεαλιστές φέτος δε ζήσαμε στην Καστοριά μέρες με καύσωνα και ζέστη, το αντίθετο μάλλον…

Οι προσπάθειες συλλόγων της περιοχής αποτέλεσαν διέξοδο στην πολιτιστική ανομβρία του φετινού θέρους με τα Χριστοπούλεια 2018 να έχουν την πιο δυναμική παρουσία. Ελάχιστες βραδιές θα θυμάται το κοινό,  με τις 4 εκδηλώσεις του (ακριβοπληρωμένου) Φεστιβάλ της Αυλής να δίνουν μία κουλτουριάρικη διάθεση στους θεατές και τις  συναυλίες σε Πολυκάρπη, Μαυροχώρι και Άνω Κρανιώνα να είναι όσα γεμίζουν το πολιτιστικό ημερολόγιο ενός Καλοκαιριού που μύριζε και φέτος έντονα από σουβλάκια και λουκάνικα…

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα πανηγύρια σε κάθε διαθέσιμη περιοχή και γειτονιά που χωρά 200 με 300 φίλους του φρεσκοψημένου σουβλακίου και τα 3-4 συγκροτημάτα της περιοχής που δεν σταμάτησαν όλο το Καλοκαίρι να ερμηνεύουν κλασικές επιτυχίες της δοξασμένης ελληνικής περιφέρειας.

Μια ευκαιρία για χαλάρωση, κοινωνικοποίηση και φυσικά χειραψίες με τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου που δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζονται με διοργανωτές και παρευρισκόμενος, με φόντο λαδόκολλες με σουβλάκια και ρετσίνα.

Για τους νεαρότερους μοναδική διέξοδος ήταν φέτος το ανανεωμένο River Party στο Νεστόριο, το οποίο κέρδισε τελικά το στοίχημα της καλής διοργάνωσης.

X-Fest δεν είδαμε στην πόλη της Καστοριάς ούτε άλλες εκδηλώσεις στην πλαζ ή στα πλεούμενα της πόλης…

Πλεούμενα που έμειναν ακινητοποιημένα και φέτος για το κοινό, χωρίς προφανή εξήγηση.

Λίγοι τυχεροί κάναμε μια σύντομη βόλτα με τον «Κάρανο” στα νερά της βόρειας πλευράς της λίμνης, ενόψει της Γιορτής Ψαριού στο Απόζαρι.

Το συμπέρασμά μας; Ένα ιδιαίτερο καραβάκι το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει κάποιος περίτρανα  αν όμως βρισκόταν σε άλλη λίμνη….Στην Καστοριά για άγνωστο λόγο παραμένει ακινητοποιημένο, χωρίς τα Χειμερινά νάυλον, μπροστά από το πάρκινγκ της Αντιπεριφέρειας. Αρκείται στο να ασχολείται μαζί του μόνο ο άνεμος και τα πετούμενα που έχουν προσπαθούν επάξια να του αλλάξουν χρώμα.

Η «Ολυμπία” παραμένει ένας άλυτος γρίφος, καθώς όλοι νομίζαμε πως δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει στα νερά της Ορεστιάδας, μέχρι την στιγμή που φιλοξένησε την περιφορά της εικόνας της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο με δεκάδες συμπολίτες μας στο κατάστρωμα. Επικίνδυνη αποστολή ή μήπως το καράβι μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά και άλλοι είναι οι λόγοι που το κρατούν ακινητοποιημένο στο Μαυροχώρι;

Θλίψη και ντροπή για τους διοικούντες που δεν σταματούν να διαλαλούν πως η Καστοριά θα έχει τακτικά δρομολόγια με καράβι στη λίμνη…πότε; Άγνωστο! Ευτυχώς γέμισε τις κολώνες ο «Σταύρος” με αφίσες που προσκαλούν τους τουρίστες να απολαύσουν μια βόλτα στη λίμνη με το παραδοσιακό του καράβι! Ίσως η ιδιωτική πρωτοβουλία σταματήσει να μας εκθέτει στα μάτια των επισκεπτών που αναζητούν το κάτι παραπάνω σε περιοχές με υδάτινο πλούτο, όπως η Καστοριά!

Υδάτινο πλούτο που δεν εκμεταλλευτήκαμε και αθλητικά φέτος, καθώς δε φιλοξενήσαμε ούτε μία μεγάλη διοργάνωση στα ήρεμα νερά της Ορεστιάδας. Επίσης οι Κωπηλατικές ομάδες που επέλεξαν την πόλη μας αυτό το Καλοκαίρι για προπόνηση μειώθηκαν δραματικά, επισημαίνοντας τις ελλείψεις στις υποδομές.

Έτσι στράφηκαν στην πιο κοστοβόρα αλλά ολοκληρωμένη επιλογή της λίμνης Παμβώτιδας…που και υποδομές έχει και πρόσβαση σε διεθνές αεροδρόμιο!

Ο «Αριστοτέλης” αρκείται στο να περιμένει τους επισκέπτες του 3ου Fur Shopping Festival που θα προσγειωθούν με το αεροσκάφος της Ellinair και να πανηγυρίζει για τα δρομολόγια προς Αθήνα της Astra κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή για το Φθινόπωρο του 2018.

Περίοδος που αρχίζει να αυξάνεται η προσέλευση τουριστών στην ακριτική μας πόλη…

Τουρισμός που ήλθε, είδε και απήλθε και μάλλον δε θα ξανάρθει στην ακριτική μας περιοχή τους Καλοκαιρινούς μήνες γιατί υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που προσφέρουν όσα ζητά ένας τουρίστας στην Ελλάδα το Καλοκαίρι.

Και δε μιλάμε για τη θάλασσα μόνο φυσικά γιατί όλοι οι τουρίστες δεν έρχονται για μπάνια στα αλμυρά νερά στη χώρα μας. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες τουριστών στους οποίους μπορούμε και μάλλον θα έπρεπε να στοχεύουμε τώρα που η γουνοποιία γκρεμίζεται με γοργούς ρυθμούς και η πόλη μαραζώνει οικονομικά.

Μαραζώνει και στοιχειώνει με το πέρασμα των μηνών…Τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας στις νέες ηλικίες, οδήγησαν φέτος εκατοντάδες συμπολίτες μας σε φυγή…

Προορισμός τους οι παραθαλάσσιες ζώνες που γεμίζουν ασφυκτικά και προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων.

Η εργασία για «σαιζόν” έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μονόδρομο για όποιον επιθυμεί να έχει ένα διαθέσιμο ποσό για επιβίωση τους χειμερινούς μήνες της ανεργίας…

Η Καστοριά ερήμωσε και αυτό το Καλοκαίρι και θα το διαπιστώσετε αν ρωτήσετε επαγγελματίες της περιοχής μας που χάνουν τους τακτικούς τους πελάτες από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο!

Ερήμωση που τείνει να γίνει μόνιμη τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντας την Καστοριά σε μια πόλη με άδεια σπίτια, ηλικιωμένους κατοίκους και έλλειψη θέσεων εργασίας και επαγγελματικών προοπτικών. Μια τρομερή εξέλιξη η οποία δείχνει να μην έχει σταματημό και που μόνο δραστικές λύσεις θα φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Ο τουρισμός και η παιδεία είναι κάποιες από τις διεξόδους, αλλά αν σκεφτούμε πως ακόμα και σε ένα θέμα όπως το αναψυκτήριο στην περιοχή της Παναγίας Μαυριώτισσας που αντί να λειτουργήσει φέτος το Καλοκαίρι (μετά τη δημοπρασία που προηγήθηκε και τις εργασίες που προχώρησε ο επιχειρηματίας που το ανέλαβε) βρέθηκε ανάμεσα σε διαμάχη Δήμου και Εκκλησίας για την κυριότητα.

Όσοι βρεθήκατε τις απογευματινές ώρες στην περιοχή θα διαπιστώσατε το μεγάλο ενδιαφέρον και τη μαζική προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών. Για μία ακόμα σαιζόν οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν την ευκαιρία για ένα καφέ σε ένα κτίριο που σε άλλη πόλη θα ήταν hot spot…

Μην αδικούμε όμως την προσπάθεια το Δήμου για ανάπλαση και καλλωπισμό της Καλοκαιρινής Καστοριάς καθώς επαναλειτούργησε το σιντριβάνι στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας…

Και μάλλον αυτή ήταν η μοναδική παρέμβαση καθώς ούτε οι λακκούβες έκλεισαν, ούτε οι λάμπες άλλαξαν στην παραλία, ούτε τα σκουπίδια μαζεύτηκαν, ούτε οι κουτσουλιές καθαρίστηκαν από τις τρισχαριτωμένες χήνες της Λεωφόρου των Κύκνων.

Οι καφετέριες πέρασαν μία δύσκολη σαιζόν τα αποτελέσματα της οποίας άρχισαν να διαφαίνονται μόλις έφτασε ο Σεπτέμβρης και εμφανίστηκαν τα πρώτα λουκέτα στην πόλη.

Λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 όλα μοιάζουν να δουλεύουν με ρυθμούς αργής χελώνας, ενώ οι ζυμώσεις για τους νέους σχηματισμούς έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Νέοι μνηστήρες που διεκδικούν τη δημαρχιακή πολυθρόνα και τους διόλου ευκαταφρόνητους μισθούς των αντιδημάρχων έχουν αρχίσει να μονοπωλούν με το αζημίωτο τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες μας.

Λόγια, υποσχέσεις, αμέτρητες γραμμές ανορθόγραφης και ασύντακτης ανοησίας έρχονται στην στιγμή που…

…η περιοχή ζει στους ρυθμούς του πανηγυριού στο Άργος Ορεστικό, χωρίς να τολμά κανείς να εκφράσει τις δυσάρεστες συνέπειες που θα έχει για μεγάλη μερίδα καταστηματαρχών του νομού.

Δεν μπορείς να θρηνείς για την πτώση στο τζίρο των καταστημάτων, κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων και παράλληλα να  υποστηρίζεις με νύχια και με δόντια μια διοργάνωση που θα φέρει κι άλλη μία μαχαιριά στην πληγή που δε λέει να κλείσει.

Η πόλη βουλιάζει στην αδιαφορία και την ανικανότητα κατοίκων και διοικούντων. Χαμένες ευκαιρίες, χαμένες ελπίδες που δε σώζουν μεμονωμένες αλλαγές αντιδημάρχων και προέδρων.

Ευχάριστη έκπληξη του φετινού Καλοκαιριού ήταν η υπουργοποίηση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου,  αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μιας θέσης που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους αγρότες της περιοχής μας που φέτος μετρούν από νωρίς τις πληγές τους στα μήλα και τα φασόλια…

Δεν γνωρίζουμε πόσοι από εσάς καταφέρατε να κολυμπήσετε σε μια κρυστάλλινη παραλία…πόσοι φωτογραφηθήκατε πάνω σε ένα φουσκωτό φλαμίγκο ή κάτω από ένα δημοφιλές αξιοθέατο μια ξένης χώρας.

Όσοι ξεφύγατε από τη μελαγχολική Καλοκαιρινή Καστοριά ελπίζουμε να επιστρέψατε με πιο ανοιχτούς ορίζοντες και ζωηρές ιδέες για τον τόπο μας…Γιατί μακριά από Δημαρχεία και υποψηφίους με καλοσιδερωμένα πουκάμισα η καρδιά της πόλης είμαστε εμείς.

Θα αφήσουμε κι άλλο ένα Καλοκαίρι να πάει χαμένο;

Καλό Χειμώνα με οικονομικότερο ελπίζουμε πετρέλαιο (μέχρι να έρθει το φυσικό αέριο όπως εξαγγέλθηκε και στη ΔΕΘ επίσημα), με νέες θέσεις εργασίας, με πετυχημένα Ραγκουτσάρια και μαζική προσέλευση τουριστών, με ανάκαμψη, χαμόγελα και αισιοδοξία.

Μακριά από επιφανειακές υποσχέσεις υποψηφίων!

Με πολλές επιτυχίες από τα ταλέντα της πόλης μας σε όλους τους τομείς (αθλητισμός, παιδεία, τέχνες)! Γιατί αυτοί είναι η πραγματική ελπίδα για το μέλλον μιας πόλης που πνίγεται στην ομορφιά της….

Χρυσούλα Κυρατζή

 aboutkastoria.gr 

Back to top button