Κόσμος

«Τσε ο Επαναστάτης» στους κινηματογράφους

Το δεύτερο, και τελευταίο, μέρος του έπους του Στίβεν Σόντερμπεργκ για τον Τσε Γκεβάρα έρχεται για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες.

Αμέσως μετά την Κουβανική Επανάσταση, ο Τσε είναι πιο διάσημος και πιο ισχυρός από ποτέ.

Ξαφνικά τα ίχνη του χάνονται μέχρι που εμφανίζεται στην Βολιβία. Εκεί θα οργανώσει μια μικρή ομάδα από Κουβανούς συντρόφους και Βολιβιανούς νεοσύλλεκτους με σκοπό να ξεκινήσουν τη μεγάλη επανάσταση της Λατινικής Αμερικής. Η Βολιβιανή επιχείρηση είναι μια ιστορία θυσίας και ιδεαλισμού. Ένας ανταρτοπόλεμος που καταλήγει σε αποτυχία και οδηγεί τον Τσε στον θάνατο. Μέσα από αυτή την ιστορία καταλαβαίνουμε γιατί ο Γκεβάρα παραμένει ένα σύμβολο ιδεαλισμού και ηρωισμού που ζει στις καρδιές των ανθρώπων όλου του κόσμου.

Λίγα Λόγια για την Ταινία

Σύμφωνα με την παραγωγό Λόρα Μπίκφορντ «η δεύτερη ταινία είναι θρίλερ ενώ η πρώτη είναι μία περιπέτεια με μεγάλες σκηνές μάχης».

«Δεν πήγα ποτέ στην Βολιβία», λέει ο σεναριογράφος Πίτερ Μπάκμαν, «οπότε ξεκίνησα από τα ημερολόγια του Τσε και από τις συνεντεύξεις που είχαν πάρει ο Μπενίσιο και η Λόρα εκεί, προτού μπω εγώ στην ομάδα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησα πηγές που προσέγγιζαν το θέμα από διαφορετικές οπτικές, και διάβασα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που αφορούσαν το ταξίδι του Τσε στην Νέα Υόρκη καθώς και υπομνήματα από την περίοδο που βρισκόταν στην Βολιβία. Έπρεπε να ανακαλύψουμε τι γνώριζε η κυβέρνηση των ΗΠΑ -και πότε- για την εμπλοκή του Τσε στην Βολιβία.»

«Μιλήσαμε με άτομα όλων των πολιτικών αποχρώσεων», λέει η Μπίκφορντ. «Συναντηθήκαμε με τον Βολιβιανό λοχαγό που έπιασε αιχμάλωτο τον Τσε καθώς και με τους τρεις Κουβανούς που ακολούθησαν τον Τσε στην Βολιβία και κατάφεραν να δραπετεύσουν και να επιστρέψουν στην Κούβα μετά την εκτέλεσή του. Ένας από αυτούς, ο Ουρμπάνο, ήρθε από την Κούβα στην Ισπανία και συμμετείχε στην παραγωγή ως σύμβουλος.»

Ο Ειδικός Σύμβουλος

Ο Τζον Λι Άντερσον είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο περιοδικό New Yorker έχει καλύψει διενέξεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τον Λίβανο. Επίσης, έχει παρουσιάσει με άρθρα του τα προφίλ πολιτικών προσωπικοτήτων όπως ο Χιούγκο Τσάβεζ, ο Σαντάμ Χουσεΐν κι ο Φιντέλ Κάστρο. Η βιογραφία που έγραψε για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα θεωρείται η πιο έγκριτη, καθώς ήταν αποτέλεσμα πέντε χρόνων έρευνας, τρία εκ των οποίων τα πέρασε στην Αβάνα. Ο Άντερσον ταξίδεψε και σε άλλες χώρες για το βιβλίο: στην Αργεντινή, στην Βολιβία, στο Μεξικό, στην Παραγουάη, στην Ισπανία, στην Σουηδία, στις ΗΠΑ και στην Ρωσία. Το 1995, σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, αποκάλυψε την τοποθεσία της Βολιβίας στην οποία είχαν θάψει τον Τσε υπό άκρα μυστικότητα κι έτσι συνέβαλε στην επιστροφή της σωρού του Γκεβάρα στην Κούβα.

Σκηνοθεσία:Στίβεν Σόντερμπεργκ

Παραγωγή:Λόρα Μπίκφορντ, Μπενίσιο Ντελ Τόρο

Σενάριο:Πίτερ Μπάκμαν

Μουσική:Αλμπέρτο Ιγκλέσιας

Με τους:Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Κάρλος Μπαρδέμ, Ντεμιάν Μπισίρ, Χοακίμ Ντε Αλμέιντα, Εντουάρντ Φερνάντεζ, Μαρκ-Αντρέ Γκροντέν, Όσκαρ Χαενάδα, Καλίλ Μέντεζ, Ελβίρα Μίνγκεζ, Ματ Ντέιμον, Τζόρντι Μογιά, Φράνκα Ποτέντε

Back to top button