Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στα φετινά Όσκαρ για την κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (βίντεο)

Η ταινία «Πολυξένη: Μια ιστορία από την πόλη» της σκηνοθέτιδας Δώρας Μασκλαβάνου επιλέχθηκε από την αρμόδια Επιτροπή που συνήλθε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδικασίες της 91ης διοργάνωσης των Βραβείων Oscar, διεκδικώντας το Βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η Επιτροπή επέλεξε κατά πλειοψηφία την ταινία «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου, λόγω του τρόπου με τον οποίο το θέμα προσεγγίζεται σεναριακά καθώς και της μορφής που λαμβάνει η ανέλιξη των χαρακτήρων καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Μειοψήφησε η ταινία «1968» του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη.

Η «Πολυξένη» είναι ένα ατμοσφαιρικό δράμα εποχής με μουσικές του Νίκου Κυπουργού και ένα ζευγάρι επιφανών Κωσταντινοπολιτών, που υιοθετούν μια ορφανή ελληνοπούλα, απ’ τον “άγιο” τόπο της καταγωγής τους.
Της προσφέρουν ένα ισχυρό όνομα και επιζητούν την αφοσίωσή της στα γηρατιά τους. Έτσι, το 1957, η 12χρονη τότε Πολυξένη, αποχωρίζεται αναγκαστικά το μικρότερο αδερφό της στο ορφανοτροφείο και ξεκινά μια νέα ζωή με άριστες προδιαγραφές. Μορφώνεται, ονειρεύεται και διεκδικεί τη ζωή, χωρίς να μπορεί να υποψιαστεί και να διαχειριστεί το σχέδιο εξόντωσης που στήνεται πίσω απ’ την πλάτη της με στόχο την κληρονομιά της.
Ερωτεύεται και αυτή η αδιέξοδη αγάπη γκρεμίζεται σύντομα.

Με τους Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim
Η ταινία έχει αποσπάσει 4 βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

 

shares