Έδρασαν και πάλι οι «γνωστοί – άγνωστοι», οι οποίοι προκαλούν ζημιές τόσο στο σχολείο μας, όσο και σε πάρκα και παιδικές χαρές
Κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών και κυρίως των βραδινών ωρών, παρατηρούνται καθημερινά φαινόμενα φθορών, ζημιών και καταστροφών. Η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, μετατρέποντας το σχολείο από χώρο πολιτισμού σε χώρο «νυχτερινής διασκέδασης», με φαγοπότι και κάθε είδους «εκτονώσεις» ποικίλων ενστίκτων.
Προχθές μαζεύαμε πρωί-πρωί ότι άφησαν από το υπαίθριο πάρτι τους (αποφάγια, σπασμένα μπουκάλια, αμέτρητα πλαστικά ποτήρια, δεκάδες προφυλακτικά κ.ά.)
Χθες Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, η υπεύθυνη καθαριότητας του σχολείου δέχθηκε και επίθεση με πέτρες, γιατί «τόλμησε» να κάνει συστάσεις σε γυμνασιόπαιδα. Η κ. Βλαχάκη κάλεσε την αστυνομία, άνδρες της οποίας προσήλθαν στο χώρο, αλλά είχε ήδη εκκενωθεί.
Σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί προσερχόμενοι το πρωί στο σχολείο, αντικρίσαμε για μία ακόμη φορά κατεστραμμένες τις κλειδαριές (από τι δύο εισόδους του σχολείου) και σπασμένη μία εστία.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που διεξάγει το αστυνομικό τμήμα Άργους Ορεστικού.
Οι “θερμόαιμοι” νέοι μας, κυρίως, μαθητές γυμνασίων:
- καταστρέφουν τις εξωτερικές κλειδαριές γεμίζοντάς τες με κολλώδες υλικό ώστε να είναι αδύνατη η είσοδος στο διδακτήριο.
- Βάφουν εξωτερικά τους τοίχους, τα μαρμάρινα δάπεδα και προβαίνουν σε σπάσιμο μαρμάρων και πλακιδίων περιμετρικά του σχολείου.
- Καταστρέφουν τις υδρορροές (λούκια).
- καταστρέφουν τα γήπεδα αθλοπαιδιών
- ανάβουν μικροεστίες φωτιάς
- και τέλος, εναποθέτουν πάσης φύσεως «νυχτερινά» απορρίμματα στις δύο εισόδους του κτηρίου, όπως: μπουκάλια αλκοολούχων ποτών, αποτσίγαρα, προφυλακτικά, αποφάγια, ακόμη και μπουκάλια τύπου μολότωφ!
Επιβεβλημένη η φύλαξη των σχολείων μας κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, έστω και με τοποθέτηση καμερών ασφαλείας. Το κόστος φύλαξης είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος αποκατάστασης των ζημιών!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος
Τα ζούμε όλοι καθημερινά στα σχολεία, στις παιδικές χαρές (που από τις ζημιές γίνονται παιδικές λύπες), στους δρόμους, στις πλατείες… ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα παιδιά αντιγράφουν τους μεγαλύτερους κι ακολουθούν πιστά την άθλια μόδα των καταστροφών και των αθλιοτήτων που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Αυτή είναι η παρακμή κι η κρίση, όχι μόνο η οικονομία… Όσο οι κεφαλές λένε “παιδιά είναι (ας κάψουν κι ας ρημάξουν)” και παρακολουθούν με απάθεια τόσο τα πράγματα θα συνεχίσουν να κατρακυλούν προς τα κάτω, στον πιο πάτο όπου γίνεται να φτάσει η Πατρίδα μας (και θα φτάσει)…
Ο συγγραφέας φαίνεται να έχει εξίσου ζωηρή φαντασία με τους νεαρους