Η μεταφορά ακινήτων της Καστοριάς στο Υπερταμείο ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου στο γραφείο του, παρουσία της Βουλευτού του νομού Μαρίας Αντωνίου, του Δημάρχου Νεστορίου Πασχάλη Γκέτσιου, του Αντιδημάρχου Καστοριάς Ευάγγελου Στεργιόπουλου, του Αντιδημάρχου Άργους Ορεστικού Στέργιου Φιλιάδη, του Περιφερειακού Συμβούλου Θεόφιλου Ζυμπίδη, εκπροσώπων της Κτηματικής Υπηρεσίας, της 16ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνσης Δασών και Υπηρεσιών της Π.Ε. Καστοριάς.
170 ακίνητα και εκτάσεις γης στην Καστοριά, ανάμεσα τους το αρχοντικό Σκούταρη, ο Μεντρεσές, το Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς, το ρέμα Γκιόλε, το Τελωνείο Καστοριάς, το Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης, το Γήπεδο ποδοσφαίρου στο Νταηλάκη, το κτίριο και ο χώρος περιμετρικά του κτιρίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αγροτεμάχια και χερσαίες εκτάσεις αναδασμού στην Μεσοποταμία καθώς και δρόμος στα όρια του οικισμού, το οικόπεδο με το κτίσμα του Στρατιωτικού Πρατηρίου, οικόπεδα με κτίσματα, παιδικές χαρές, δασικές εκτάσεις, παραλίμνιες περιοχές, περιοχές από όπου περνάει η Εγνατία Οδός, περιοχές που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες για χρήση κ.α., είναι ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, που με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016), με σκοπό την οικονομική τους αξιοποίηση, ενεργώντας ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αδαμόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του και την απορία του όσον αφορά τον τρόπο που έγινε η επιλογή των 170 ακινήτων και εκτάσεων γης για την Καστοριά, ανάμεσα στα περίπου 4.000 κτηματικά στοιχεία που υπάρχουν στο Νομό, ενώ ταυτόχρονα εξήγησε πώς ο αριθμός για την Καστοριά είναι αυξημένος σε σχέση με την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία προφανώς γιατί τα στοιχεία ελήφθησαν από το κτηματολόγιο (στο νομό Καστοριάς πολλές περιοχές έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο σε αντίθεση με άλλους νομούς).
Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τις υπηρεσίες να καταγραφούν αναλυτικά όλες οι εκτάσεις που αναγράφονται στο ΦΕΚ, να ελεγχθούν ως προς το ποιες από αυτές είναι δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, εκτάσεις που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες κ.λπ., προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργείο και να ζητηθεί η εξαίρεσή τους, μιας και στον ίδιο νόμο προβλέπεται η εξαίρεση σε αιγιαλούς, παραλίες, παρόχθιες εκτάσεις, υδροτόπους, περιοχές Ramsar & Natura, αρχαιολογικούς χώρους, αμιγώς δασικές εκτάσεις κ.λπ.
«Δεν θα κρίνω την πολιτική απέναντι στην κατάσταση αυτή, αλλά για μένα προσωπικά είναι ένας τρόπος του κράτους να ξεπουλήσει την περιουσία μας, μεταβιβάζοντάς την στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.), που είναι η μόνη αρμόδια που μπορεί να εκποιήσει την περιουσία του δημοσίου», κατέληξε στις δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς.