ΑγροτικάΚαστοριά

Nτομάτα: Σε υψηλή πτήση η τιμή – Οι βροχοπτώσεις στάθηκαν εχθρικά στην Καστοριά

Έσπασε το φράγμα του 1 ευρώ/κιλό η τιμή παραγωγού μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, «υποβοηθούμενη» και από τις μειωμένες αποδόσεις εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της tuta absoluta. Mε αυτόν τον τρόπο, προσπέρασε τις πιέσεις που δέχτηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από τις αθρόες εισαγωγές.

Κοινός παρονομαστής στις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των παραγωγών είναι ο προβληματισμός για το υψηλό καλλιεργητικό κόστος –που επηρεάζει καταλυτικά η αντιμετώπιση της tuta absoluta– σε συνδυασμό με το ρίσκο που έχει η υπαίθρια καλλιέργεια όσον αφορά τις αποδόσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και η αβεβαιότητα για τις τιμές παραγωγού, που βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των εισαγωγών. Όλα αυτά οδηγούν σε συστηματική συρρίκνωση την καλλιέργεια της υπαίθριας ντομάτας σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Οι βροχοπτώσεις στάθηκαν εχθρικά στην Καστοριά

Οι βροχοπτώσεις στάθηκαν εχθρικά απέναντι στην υπαίθρια καλλιέργεια στην Καστοριά, όπου οι αποδόσεις στα περίπου 1.000 στρέμματα υπαίθριας ντομάτας μειώθηκαν φέτος σημαντικά. «Σύμφωνα με τα συμβόλαια με τους παραγωγούς, έπρεπε να προσκομίσουν 7 τόνους/στρέμμα εμπορεύσιμης ντομάτας και πολλοί δεν έφεραν ούτε 500 κιλά/στρέμμα, με τις πρώιμες να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες», ανέφερε ο πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς ΑΕ, Δημοσθένης Μωυσίδης. Ο ίδιος σημείωσε πως παρά τις εισαγωγές, η τιμή παραγωγού έφτασε τα 80-90 λεπτά, «με μια βουτιά μέσα στον Αύγουστο, που έπεσε στα 35 λεπτά, με αυξημένες εισαγωγές και μεγάλη προσφορά εγχώριας ντομάτας».

Διαβάστε όλο το άρθρο της Μελίνα Ζιάγκου, τι συνέβη σε άλλες περιοχές, στο ypaithros.gr 

 

Back to top button