ΑγροτικάΕκδηλώσειςΚαστοριά

“Τα ΒορΟινά του Μέλλοντος” άνοιξαν με την “Άσπρη Πέτρα” του Κτήματος Στεργίου (φωτο)

Οι οινοποιίες που οδήγησαν τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα στον 21ο αιώνα εδραιώνοντας μερικές από τις πιο γνωστές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζοντας νέα στυλ κρασιών και κυρίως συμβάλλοντας στην έννοια του ποιοτικού επώνυμου Ελληνικού οίνου και της αναγνώρισής του ως προϊόν πολιτισμού συνυφασμένο με την Ελληνική παράδοση, τη γαστρονομία και τον οινοτουρισμό, σε μία ξεχωριστή γευσιγνωσία με οίνους που θα αποτελέσουν όχημα εξέλιξης για το μέλλον.
25 διαφορετικοί οίνοι, ένας από κάθε οινοποιείο-μέλος της ένωσης Οίνοι Βορείου Ελλάδος, ειδικά επιλεγμένοι από τους οινοπαραγωγούς τους ως το κρασί που θα αποτελέσει ναυαρχίδα για την πορεία του οινοποιείου τους στο μέλλον, παρουσιάστηκαν χθες Τετάρτη 19/9από τον Master of Wine κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη, σε μία πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση οινογνωσίας και γευσιγνωσίας, στο ξενοδοχείο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη.
Η εισαγωγή του Masterclass,  που εντάσσεται τα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται πριν από τα ΒορΟινά, έγινε με την “Άσπρη Πέτρα” του Κτήματος Στεργίου, η οποία προτείνει μια νέα αμπελοοινική ζώνη -αυτή της Καστοριάς, το υψηλό υψόμετρο των 720 μέτρων, τον βιολογικό ως τρόπο καλλιέργειας και οινοποίησης και μια ιδιαίτερη προσέγγιση στο χαρμάνι.

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης Master of Wine (MW) είναι ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε τον κορυφαίο τίτλο του κρασιού, το 2002, ενώ αυτή την στιγμή υπάρχουν λιγότεροι από 370 σε όλο τον πλανήτη. Ο Κωνσταντίνος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Masters of Wine και Πρόεδρος της Επιτροπής Ταξιδιών. Το 2004 ίδρυσε στην Ελλάδα το Wine & Spirits Professional Centre Ltd (W.S.P.C.), εκπαιδευτικό παράρτημα του WSET Αγγλίας του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού οργανισμού στα κρασιά και τα αποστάγματα παγκοσμίως. To 2009, το W.S.P.C, βραβεύτηκε ως το καλύτερο εκπαιδευτικό παράρτημα του κόσμου – διακρινόμενο μέσα από 42 χώρες στις οποίες το WSET Αγγλίας είχε παραρτήματα. Το 2018, σε συνεργασία με τον Αγγλικό εκδοτικό οίκο Infinite Ideas επανεκδίδει το βιβλίο του The Wines of Greece. Το 2012, βραβεύτηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Weinakademiker από την Αυστριακή Ακαδημία Οίνου για την συμβολή του στον τομέα της οινικής εκπαίδευσης, και ήταν ο 13ος που τιμάται με αυτό τον τρόπο. Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW εργάζεται ως Διευθυντής Εισαγωγών για την εταιρία Αίολος AE, είναι συνιδιοκτήτης της εταιρίας Wine Wonders ενώ παράλληλα έχει συμβουλευτικό ρόλο σε πλειάδα εταιρειών. Τέλος, είναι ο πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης.

Back to top button