Ελλάδα

Οκτώ χρόνια από την ιστορική ατάκα του Πάγκαλου: «μαζί τα φάγαμε»

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας «πώς τα φάγατε τα λεφτά», που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής». Αυτά είπε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος σαν σήμερα το 2010.

Μια ιστορική φράση, μια ατάκα που χαρακτηρίστηκε ως η ατάκα της δεκαετίας και συναγωνίζεται αυτήν του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν».

Ηταν μια φράση η οποία ειπώθηκε σε μια ταραγμένη περίοδο, με την Ελλάδα να είναι στο ξεκίνημα μιας μακράς περιπέτειας που συνεχίζεται ακόμη. Ηταν η πλήρης ομολογία, με κάθε ειλικρίνεια από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, του πελατειακού κράτους, της αναξιοκρατίας, του ρουσφετιού πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η τρίτη ελληνική δημοκρατία.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι του «μαζί τα φάγαμε», λέγοντας σε ομιλία του το 2010:

«Ε,δεν τα φάγαμε μαζί. Κάποιοι τα φάγανε από τις μίζες και το μαύρο πολιτικό χρήμα και κάποιοι προσπαθούν να ζήσουν με μισθούς των 700 και 500 ευρώ».

Ο μελλοντικός του κυβερνητικός συνεταίρος, ο Πάνος Καμμένος, είχε επίσης προβεί σε σκληρές επικρίσεις κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου για τη φράση του αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τη μία μέρα δηλώνουν »μαζί τα φάγαμε» και την άλλη μέρα υποδεικνύουν στο λαό την εξαφάνιση όποιου αντιστέκεται. Αυτή είναι η αλήθεια».

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία είχε τοποθετηθεί στο «μαζί τα φάγαμε», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, να αναφέρει χαρακτηριστικά:

»Η φράση του Θόδωρου Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» θα ήταν τέλεια και πιο ακριβής, αν έλεγε «όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά όχι το ίδιο»».

Μάλιστα ο κ. Πάγκαλος δέχθηκε επιθέσεις και σε ιδιωτικές εξόδους του. Σε μια από αυτές σε ταβέρνα έγινε το εξής: Κάποιος πλησιάζει τον πολιτικό και του λέει: «Συγγνώμη, εσείς δεν είστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κύριος Πάγκαλος;» Ο αντιπρόεδρος απάντησε ξερά «ναι». «Κύριε Πάγκαλε να σας θυμίσω ότι είπατε ‘μαζί τα φάγαμε’ συνέχισε ο καλοντυμένος κύριος και ο αντιπρόεδρος άρχισε να αισθάνεται κάπως άβολα. «Μην ξαναγυρνάμε στα ίδια» του είπε. «Όχι κύριε Πάγκαλε, δίκιο έχετε, μαζί τα φάγαμε και μαζί θα τα φάμε! Μου επιτρέπετε σας παρακαλώ να πάρω την πιατέλα σας;», συνέχισε ο 35χρονος που πήρε το δίσκο με τα ψάρια και τον πήγε στην παρέα του για να τα φάνε. Στη συνέχεια αποχώρησε από το μαγαζί.

http://www.in.gr

Back to top button