ΑγροτικάΓούναΚαστοριάΝεστόριο

Συνέντευξη εφ’ολης της ύλης της Ολυμπία Τελιγιορίδου στον Θανάση Μπατσόπουλο

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου στους “Ορίζοντες”

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που θα συζητηθεί

Συνέντευξη εφ’ολης της ύλης παραχώρησε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου στον δημοσιογράφο Θανάση Μπατσόπουλο.

 Κα Τελιγιορίδου, στον τελευταίο κρίσιμο για την κυβέρνηση ανασχηματισμό, ο Πρωθυπουργός επιβράβευσε τη βουλευτική σας παρουσία επιλέγοντάς σας ως Υφυπουργό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προσδοκώντας προφανώς από εσάς ότι θα βελτιώσετε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Καστοριάς ενόψει των επερχόμενων εκλογών.  Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τον  Νομό για το πετύχετε αυτό;

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και ασφαλώς μεγάλη και η ευθύνη. Ιδιαίτερα σε ένα σε ένα παραγωγικό Υπουργείο που έχει την φιλοδοξία να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ο πρωθυπουργός δεν διακατέχεται από μικροπολιτικές αντιλήψεις όπως το εκφράζεται. Αν ίσχυε αυτό που αναφέρεται στην ερώτησή σας τότε όλοι οι υπουργοί θα ήταν από μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και από μονοεδρικές. Δεν ισχύει όμως αυτό. Η λογική ότι υπουργοποιείται κάποιος για ψηφοθηρικούς λόγους , είναι λογική του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησε στην αναξιοπιστία του. Η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα γίνεται με κριτήρια πολιτικής επάρκειας και αποτελεσματικότητας.

Το υπουργικό συμβούλιο οφείλει να ασχοληθεί με τα ζητήματα όλης της χώρας και αυτό κάνει. Όσο αφορά την Καστοριά θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο να λύσω ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή μας ενότητα. Άλλωστε το ότι έγινα υφυπουργός δεν απεμπολή την ιδιότητα του βουλευτή Καστοριάς που παραμένω.

Όσον αφορά στο φράγμα Νεστορίου, μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση για την χρηματοδότηση του έργου με 26 περίπου εκατομμύρια ευρώ, τι προτίθεστε εσείς να πράξετε ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί αυτό το τόσο σημαντικό  για τον τόπο έργο;

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία απεμπλοκής του ζητήματος. Οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και του ΥΠΑΑΤ έχουν κάνει όλες τις ενέργειες και καλέσαμε την εταιρία να σεβαστεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, Ευελπιστούμε πως το επόμενο διάστημα να έχουμε θετικές εξελίξεις. Να τονίσω εδώ πως όπως όλοι οι πολίτες έτσι και όλες οι εταιρίες οφείλουν να τηρούν τους νόμους και να είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους.

Ποιες θα είναι οι εισηγήσεις σας προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση ώστε στον νομό Καστοριάς -που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και τη βιοτεχνία της γούνας που έχει πάρει την κατιούσα-, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας;

Το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι συνολικό. Ασφαλώς και κάθε περιοχή έχει τα δικά της προβλήματα αλλά και πλεονεκτήματα, αλλά η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει αλά καρτ και δεν πρόκειται να πετύχει μια τέτοια προσέγγιση. Ήδη έχουμε ποικιλοτρόπως αποδείξει την στήριξη μας για τον κλάδο της γούνας και αυτό θα συνεχιστεί.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα αλλά και ο τουρισμός μπορούν να δώσουν μια αναπτυξιακή τροχιά στην Καστοριά. Οι μελέτες που έχουν ξεκινήσει για να γίνει διεθνές επιτέλους το αεροδρόμιο και η έγκριση της Ευρωπαϊκής μελέτης για τη διασύνδεση του με την σιδηροδρομική γραμμή, για τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου είναι θέματα που ήδη τρέχουν και θα βάλουν την Καστοριά στο επίκεντρο μιας αναπτυξιακής πορείας.

Ποια μέτρα θα εισηγηθείτε για την προστασία των φασουλοπαραγωγών του νομού, που εκτός των άλλων πλήττονται με εισαγωγές από άλλες περιοχές και βαπτίζονται καστοριανά προϊόντα. Η ίδια ερώτηση αφορά και στους μηλοπαραγωγούς που έχουν τα δικά τους προβλήματα.

Είναι ένα θέμα που πονά την Καστοριά διαχρονικά. Δεν είναι ένα σημερινό φαινόμενο. Για να χτυπηθεί το φαινόμενο χρειάζεται η συνεργασία όλων. Από την πλευρά μας στο Υπουργείο δώσαμε ήδη εντολή για εκτεταμένους ελέγχους  και επανεξετάζουμε το πλαίσιο των προστίμων , με σκοπό να τα κάνουμε πολύ αυστηρότερα. Οι ποινές χάδια τελειώνουν,  όσοι παρανομούν και κλέβουν τον ιδρώτα του αγρότη θα πληρώνουν πολύ ακριβά την παρανομία τους!

Ακόμη και αν δεν κοπούν άλλο οι συντάξεις, γνωρίζετε ότι υπάρχουν υπάρχουν μοναχικοί υπερήλικες χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι αποκλείονται από ευεργετικούς νόμους παροχών επειδή τυγχάνει να έχουν ένα σπίτι που τους στεγάζει και θεωρείται τεκμήριο ακόμη και την στιγμή που ρημάζει ασυντήρητο χωρίς να προσφέρει κανέναν πόρο. Θα επιδιώξετε την αποκατάσταση αυτής της αδικίας πολυάριθμων υπερηλίκων;

Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αλλά και άλλα που θα δούμε στο νέο προϋπολογισμό της χώρας έχουν ως στόχο να ανακουφίσουν αυτούς που χτυπήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές, Στόχος μας είναι να μην γίνει περικοπή συντάξεων και να ενισχυθούν με το κοινωνικό μέρισμα.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης επιβραβεύει την πρόθεση για μεταστέγαση δημοσίων υπηρεσιών από ιδιόκτητα σε δημόσια κτίρια που δεν είναι δα και λίγα διαθέσιμα. Θα επισπεύσετε τις προσπάθειες για να ικανοποιηθεί και το κοινό αίσθημα αλλά το κυριότερο να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι;

Ασφαλώς και πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι για το δημόσιο και να χρησιμοποιηθούν τα κτίρια που ανήκουν στο δημόσιο για την στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών. Είναι ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας όλες τις νόμιμες οδούς.

Τελικά θα αποκτήσει Πανεπιστημιακή Σχολή ο Νομός Καστοριάς;

Αυτή την στιγμή συζητείτε η συνένωση του Πανεπιστημίου της Δ. Μακεδονίας με το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, για να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο στην περιοχή μας. Αυτό σημαίνει πως οι σχολές που ήδη υπάρχουν στην Καστοριά θα αναβαθμιστούν σε Πανεπιστημιακές και προσδοκούμε να αποκτήσουμε και άλλη. Είναι ένας εφικτός στόχος που θα αναβαθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Καστοριά.

 Επικρατεί η άποψη πως η οποιαδήποτε εξουσία επηρεάζει τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά. Ποια η δική σας άποψη;

κ. Μπατσόπουλε δεν άλλαξα όταν έγινα βουλευτής και δεν πρόκειται να αλλάξω ούτε τώρα χαρακτήρα. Εξάλλου θα κριθώ στο τέλος αυτής της πορείας. Φιλοδοξία δική μου είναι να μπορώ να κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια.

 orizontespress.gr 

 

 

 

Back to top button