Στο ιστορικό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ στρέφεται από σήμερα το ενδιαφέρον όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας – ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει όχι μόνον την επίλυση του Μακεδονικού αλλά και τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.
Εξι ημέρες, όμως, πριν οι πολίτες της γειτονικής χώρας προσέλθουν στις κάλπες για να δηλώσουν εάν αποδέχονται ή όχι τη συμφωνία των Πρεσπών, και παρά το οριακό προβάδισμα του «ναι» στις δημοσκοπήσεις, δεν υπάρχουν ούτε βεβαιότητες, ούτε ασφαλείς προβλέψεις.
Η στρατηγική Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ ρίχνει πλέον στη μάχη υπέρ του «ναι» όλα του το όπλα, τονίζοντας αφενός το μείζον διακύβευμα για τη χώρα του – ήτοι, την ένταξή της στις βορειοατλαντικές δομές – και επιχειρώντας, αφετέρου να «σπάσει» τις αντιστάσεις του εγχώριου εθνικιστικού μπλοκ.
«Είστε υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της συμφωνίας ανάμεσα στη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ και την Ελλάδα;» είναι, άλλωστε, και το ερώτημα του δημοψηφίσματος, σε μια διατύπωση που αποτυπώνει και τον βασικό πυλώνα της στρατηγικής Ζάεφ.
Στο έτερο σκέλος της καμπάνιας του, εκείνο του διεμβολισμού των εθνικιστών, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ακροβατεί το τελευταίο διάστημα στα όρια της συμφωνίας των Πρεσπών, καταφεύγοντας όλο και περισσότερο στην ανάδειξη των στοιχείων της «μακεδονικής εθνότητας» και της «μακεδονικής γλώσσας», ή ακόμη και στη ρητορική της «μίας Μακεδονίας», η οποία προκάλεσε την άτυπη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Στην Αθήνα, η ρητορική αυτή παρακολουθείται στενά – και η παρακολούθηση αυτή θα ενταθεί τις επόμενες, τελευταίες και κρίσιμες, ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας – με «λελογισμένη κατανόηση» μεν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με ετοιμότητα για διπλωματική παρέμβαση εάν και όπου χρειαστεί.
Η πίεση της Δύσης και το VMRO
Πέραν τούτου, διπλωματικές πηγές αποφεύγουν κάθε πρόβλεψη για την έκβαση του δημοψηφίσματος, αλλά επισημαίνουν δύο παράγοντες με δυνάμει καίρια επίδραση.
Η συνέχεια στο Tvxs.gr