Κόσμος

Πoινή φυλάκισης 3 έως 10 έτη για τον Μπιλ Κόσμπι

Σε φυλάκιση τριών έως δέκα ετών καταδικάστηκε ο 81χρονος κωμικός ηθοποιός και παρουσιαστής εκπομπών Μπιλ Κόσμπι για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης γυναίκας.

Επιπλέον, το δικαστήριο της Πενσυλβάνια τον χαρακτήρισε «σεξουαλικό αρπακτικό», κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετέχει ισοβίως σε ψυχαναλυτικές συνεδρίες και ότι θα εισέλθει στις λίστες των καταδικασμένων σεξουαλικών δραστών της αστυνομίας, όπου θα παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η υπεράσπιση προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, επικαλούμενη την προχωρημένη ηλικία και την τυφλότητα του Κόσμπι, υπογραμμίζοντας ότι λόγω αυτών των παραγόντων δεν συνιστά πλέον απειλή για την κοινωνία. Επίσης, επικαλούμενοι τους ίδιους λόγους, οι δικηγόροι του ζήτησαν να του επιβληθεί κατ΄οίκον περιορισμός αντί για φυλάκιση.

Ο Αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος είναι ο πρώτος διάσημος που καταδικάζεται σε φυλάκιση στην εποχή του κινήματος #MeToo, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Οι δικηγόροι του έχουν ήδη δηλώσει πως θα ασκήσουν έφεση.

Σε μία δίκη που έλαβε χώρα τον Απρίλιο, ο Κόσμπι κρίθηκε ένοχος για τη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση της άλλοτε φίλης του, πρώην διοικητικού του πανεσπιστημίου Τemple, Αντρέα Κονστάντ, το 2004, καθώς και για τον εξαναγκασμό της στην κατανάλωση χαπιών με σκοπό τη νάρκωση της.

Ο Κόσμπι θα μπορέσει να αιτηθεί την αποφυλάκιση του υπό όρους, έπειτα από τουλάχιστον τρία χρόνια κράτησης. Το πιθανό αίτημα του θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή.

Περισσότερες από 50 άλλες γυναίκες έχουν επίσης κατηγορήσει τον Κόσμπι για σεξουαλικές κακοποιήσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, με τις περισσότερες να χρονολογούνται πολύ παλιά, για να μπορέσει να ασκηθεί δίωξη. Η υπόθεση Κονστάντ ήταν η μοναδική που οδήγησε σε ποινικές κατηγορίες.

Kατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής συνεδρίασης για την επιβολή ποινής τη Δευτέρα, η Κονστάντ κατέθεσε στο δικαστήριο γραπτή δήλωση, στην οποία ανέφερε πως για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της, ήταν αδύνατο να ξεπεράσει τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον Κόσμπι, και να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. «Κύριε Κόσμπι πήρατε το ωραίο και υγιές νεανικό πνεύμα της και το τσακίσατε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικαστής Στήβεν Ο’ Νιλ, βασιζόμενος στη γραπτή δήλωση της γυναίκας. Συγκεκριμένα, στη γραπτή της δήλωση, η Κονστάντ δήλωσε ότι μετά την επίθεση σταμάτησε να τρώει, να κοιμάται και να συναναστρέφεται με ανθρώπους, τονίζοντας ότι ήταν «μία γυναίκα γεμάτη αυτοπεποίθηση», προτού την «συνθλίψει» ο Κόσμπι.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει τη μέγιστη ποινή φυλάκισης μεταξύ πέντε και δέκα ετών, επικαλούμενοι τη φύση του εγκλήματος του Κόσμπι, καθώς και τις άλλες κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση. Ζήτησαν επίσης από τον δικαστή να επιβάλει πρόστιμο 25.000 δολαρίων εναντίον του και να τον βάλει να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.

ΑΠΕ

Back to top button