Καστοριά

Πεζοπορία στην Ψαλίδα και στην Αγία Τριάδα (βίντεο)

Την Τρίτη 25-09-2018, πρώτη “πραγματική” φθινοπωρινή μέρα στην περιοχή, αποφάσισα να κάνω μια εξόρμηση στα βουνά της Ψαλίδας και της Αγίας Τριάδας.

Το βουνό της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στα Δυτικά της πόλης της Καστοριάς,έχοντας σαν Ανατολικό όριο την Ψαλίδα (1095μ) με την οποία χωρίζεται από ένα βαθύ διάσελο και ένα μικρό ρέμα. Στα Βόρεια συνορεύει με το Βέρνο στην περιοχή του Αποσκέπου, με το εκεί όριο να είναι η παλαιά Εθνική οδός και δύο ρέματα. Στα ανατολικά και τα Νότια έχει για όριο τον ποταμό Λαδοπόταμο (παραπόταμος Αλιάκμονα) ο οποίος το χωρίζει από το Τρικλάριο όρος (Μάλι Μάδι).

Έχει τρεις κορυφές με ψηλότερη την Αγία Τριάδα με 1383μ, στην οποία υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι. Οι δυο ανώνυμες έχουν ύψος 1250μ και 1320μ με την πρώτη να βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ψαλίδα και την δεύτερη πάνω από το χωριό Κορομηλιά. Στους πρόποδες του είναι χτισμένα τα χωριά Λεύκη και Κορομηλιά (στα νότια) και η περιοχή Φουντουκλή -Χλόης- Καστοριάς (στα βορειοανατολικά). Έχει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λιβάδια στην νότια και ανατολική πλευρά, ενώ είναι δασώδης στην βόρεια και δυτική πλευρά.

Υπάρχουν εμφανή μονοπάτια και δασικοί δρόμοι που προσφέρονται για πεζοπορία, ορεινό τρέξιμο και ποδηλασία.

Η διαδρομή που ακολούθησα είναι αρκετά απαιτητική, χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση αλλά δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό η αναρρίχηση.

 

 

Back to top button