Καστοριά

Σύντομα θα παραδοθούν 30 παιδικές χαρές του δήμου Καστοριάς με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας

Το θέμα των παιδικών χαρών μας απασχόλησε έντονα, επειδή από το 2009 η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει αυτές και τα όργανά τους να είναι πιστοποιημένα, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία. Ειδάλλως αυτές θεωρούνται παράνομες και οι υπεύθυνοι για την λειτουργία τους διώκονται ποινικά

Ο Δήμος Καστοριάς, διαθέτει καταγεγραμμένες 104 παιδικές χαρές διάσπαρτες σε 37 τοπικές κοινότητες και 44 οικισμούς, σε πολλούς εκ των οποίων δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα παιδί.

Το κόστος για την ανάπλασή τους ανέρχεται στο εξωφρενικό ποσό των 2.000.000 € για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου. Έτσι οδηγηθήκαμε να αναζητήσουμε λύσεις για μια οικονομικότρερη ταχύτερη και ολοκληρωμένη παρέμβαση στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις των απαραίτητων παιδικών χαρών.

Από τον Ιανουάριο του 2017 σε συνεχείς επαφές με γνώστες του αντικειμένου και το τεχνικό προσωπικό του Δήμου μας προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις διευθέτησης των θεμάτων της ανάπλασης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών πράγμα που πρόσκαιρα δεν επετεύχθη. Με ενεργή σύμβαση με την TÜV ελέγξαμε το σύνολο των οργάνων των παιδικών χαρών του Δήμου μας τον Μάρτιο 2017 και προχωρήσαμε σύμφωνα με τις οδηγίες στην απομάκρυνση των επικινδύνων οργάνων ενώ παρέμειναν στον χώρο τους μόνο τα πιστοποιημένα όργανα όπου υπήρχαν.

Προτείναμε την μετατροπή του έργου σε προμήθεια που θα μας έδινε την δυνατότητα οικονομικότερης ολοκληρωμένης παρέμβασης σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις με την βοήθεια εξωτερικού συνεργάτη για την ολοκλήρωση των φακέλων που θα υποβάλλονταν για χρηματοδότηση. Κοινοποιήσαμε την κατάσταση στο υπουργείο εσωτερικών αποστέλλοντας σχετικό τεχνικό δελτίο όπου τεκμηριώνονταν οι απόψεις μας .

Και τέλος ζητήσαμε από τον ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline – TAP) στα πλαίσια του προγράμματος της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που υλοποιεί στην περιοχή μας να υιοθετήσει την πρόταση μας για την ανάπλαση ενός ικανού αριθμού 18 παιδικών χαρών από μία σε κάθε κοινότητα όπου διέρχεται ο αγωγός και μία σε κάθε έδρα πρώην Καποδιστριακού δήμου του σημερινού Δήμου Καστοριάς. Η διοίκηση του ανταποκρίθηκε θετικά για την κατασκευή σε πρώτη φάση 10 παιδικών χαρών και σε σύνολο 16 ζητώντας τις μελέτες που θα εξασφάλιζαν το έργο μέχρι και την πιστοποίηση.

Παράλληλα το υπουργείο εσωτερικών τον Απρίλιο του 2018 εξήγγειλε το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος’’ και την χρηματοδότηση του δήμου μας με 213.000 ευρώ για την ανάπλαση των παιδικών χαρών με την λογική της προμήθειας που υποστηρίξαμε σθεναρά. ( πιο γρήγορη εκτέλεση έργου, και σημαντικά μικρότερο κόστος με διαγωνιστική διαδικασία).

Επιλέξαμε 26 παιδικές χαρές κατά προτεραιότητα τις 16 που πρόκειται να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει ο ΤΑΡ και είμαστε πλέον σε αρχικό στάδιο συγκρότησης φακέλων των έργων.

Εγγράφως πρόσφατα ζήτησα από τον πρόεδρο της επιτροπής παιδικών χαρών του νομού μας να προκαλέσει συνεδρίαση για την πιστοποίηση τεσσάρων (4) παιδικών χαρών του δήμου μας στις οποίες έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και των οποίων οι φάκελοι είναι ήδη πλήρεις.

Μέσα από μία πολύ απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, προχωρήσαμε με υπευθυνότητα ώστε σε λίγο καιρό 30 από τις απαραίτητες Παιδικές Χαρές του δήμου, όχι μόνο να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και να είναι σύγχρονες, αλλά και να συμβάλουν στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Οι Παιδικές Χαρές που παραδίδονται στο κοινό επιβάλλεται να φυλάσσονται από τους υπεύθυνους πολίτες έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε είδους φθορά, βανδαλισμός και καταστροφή.

Σωκράτης Λιάνος

 

Back to top button