Καστοριάτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Ποιμενικό: Η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από 70 χρόνια (ρεπορτάζ – σειρά φωτογραφιών)

Τα Εγκαίνια του κατεστραμμένου Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ποιμενικού (παλαιά ονομ. Βαψώριον) της ακριτικής περιοχής των Κορεστείων και του όρους Βιτσίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ σήμερα, Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι το μοναδικό κτίσμα που σώζεται στο Ποιμενικό, ο οποίος ήταν κλεισμένος από το 1948, και εσωτερικά βρέθηκε εντελώς κατεστραμμένος, χωρίς θυσιαστήριο, με τρομερούς βανδαλισμούς, όπου η αγία τράπεζα είχε συληθεί, είχαν κατασκάψει τους τοίχους, το δάπεδο του Ναού, είχαν καταστρέψει το τέμπλο, τις κολόνες, και χρειάστηκε εργώδης προσπάθεια για να δοθεί και πάλι στη λατρεία του Αγίου Τριαδικού Θεού.

Παράλληλα, ο δρόμος προς το χωριό είναι δύσβατος και για πολλά χιλιόμετρα χωματόδρομος, και χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού για τη διάνοιξή του.

Έτσι, με πολλές προσπάθειες ο Μητροπολίτης Καστορίας και πολλές παρακλήσεις σε διάφορους φορείς και ιθύνοντες, ανέθεσε τις εργασίες και την επίβλεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος, ώστε σήμερα να τον φέρει σε λειτουργική κατάσταση και να είναι έτοιμος προς καθαγιασμό.

Το πρωί εψάλη ο Όρθρος, ακολούθησαν τα Ιερά Εγκαίνια και τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από 70 χρόνια. Επίσης, τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο όλων των κοιμηθέντων στην κώμη του Ποιμενικού.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος Πρωτ. Ελευθέριο Συτιλίδη για την προσπάθειά του και το έργο του και του δώρισε ως ενθύμιο έναν επιστήθιο σταυρό.

Επίσης, στο πρόσωπο του Διοκητού του 15ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχη Χρήστου Σιόρεντα, τίμησε τον Ελληνικό Στρατό, για την φροντίδα που επιδεικνύει για τα μνημεία της ακριτικής Ελλάδος, αλλά και για την κοινωνική του προσφορά και ευαισθησία που δείχνουν τα στελέχη του.

Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες του Ναού δεν έχουν ολοκληρωθεί και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να επιστρέψει στο πρότερον κάλλος του.

Για τον παραπάνω λόγο όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην αναστήλωση του Αγίου Γεωργίου στο ακριτικό Ποιμενικό του όρους Βιτσίου μπορούν να καταθέσουν το αντίτιμό τους στον υπ’ αριθμ. 6236140383363 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και επ’ ονόματι ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

imkastorias.gr

 

 

 

 

 

One Comment

Back to top button