Καστοριά

Τσίπρας και Ζάεφ μεταξύ των φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περιλαμβάνονται στους επικρατέστερους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ο Βίκτορ Νούμελιν, ειδικός συντάκτης του σουηδικού πρακτορείου ειδήσεων TT για τα βραβεία Νόμπελ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι δύσκολο να πούμε ποιος είναι υποψήφιος και ποιος όχι. Επειδή, αυτό είναι κοινό μυστικό, έχουν αναφερθεί [τα ονόματά τους] για το βραβείο», είπε και προσέθεσε. «Κάθε χρόνο γίνονται πολλές εικασίες και συζητήσεις για το ποιος θα πάρει το βραβείο ειρήνης και σε ποιον τομέα θα ήθελαν [τα μέλη της επιτροπής που απονέμει το βραβείο] να δώσουν προσοχή. Φέτος μιλάνε πολύ για την Κορεατική Χερσόνησο, μιλάνε για την κατάσταση στο προσφυγικό, την κατάσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη “Μακεδονία” με τις διαπραγματεύσεις.»

Ο Νούμελιν υπογράμμισε πως πολλά μέλη στην Επιτροπή για το βραβείο Ειρήνης θα σκέπτονταν πως θα ήταν κατά κάποιον τρόπο το «τέλειο» βραβείο ειρήνης. «Θα ήταν τέλεια να δοθεί το βραβείο Ειρήνης για παράδειγμα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών ή σε κάποιον άλλον που διαπραγματεύθηκε», είπε.

«Τους αρέσει η κατάσταση όπου κάποιοι διαπραγματεύονται, καταλήγουν σε συμφωνία, τη βάζουν στο τραπέζι, αντί να προσπαθούν να επιλύσουν μια πολεμική κρίση ή κυρώσεις», εξήγησε.

Ωστόσο, όπως εξελίχθηκε η κατάσταση χθες, με τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, αυτό γίνεται πιο δύσκολο, προσέθεσε. Επιπλέον, μερικές φορές θα πρέπει πράγματι να δουν τον αντίκτυπο πριν κάνουν κάτι. Όμως τίποτα δεν αποκλείεται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Βίκτορ Νούμελιν:

Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι;

Είναι μεταξύ των φαβορί, τουλάχιστον. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος είναι υποψήφιος και ποιος όχι. Επειδή, είναι κοινό μυστικό, έχουν αναφερθεί για το βραβείο. Κάθε χρόνο γίνονται πολλές εικασίες και συζητήσεις για το ποιος θα πάρει το βραβείο Ειρήνης και σε ποια περιοχή θα δοθεί προσοχή. Φέτος μιλάνε πολύ για την Κορεατική Χερσόνησο, μιλάνε για την κατάσταση στο προσφυγικό, την κατάσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη “Μακεδονία” με τις διαπραγματεύσεις. Ξέρω ότι πολλοί μέσα στην Επιτροπή του βραβείου Ειρήνης σκέπτονται ότι θα ήταν κατά κάποιο τρόπο ένα τέλειο βραβείο Ειρήνης. Τους αρέσει η κατάσταση όπου οι άνθρωποι διαπραγματεύονται, καταλήγουν σε συμφωνία, τη βάζουν στο τραπέζι, αντί να προσπαθούν να επιλύσουν μια πολεμική κρίση ή κυρώσεις. Άρα νομίζω πως με αυτή την έννοια θα ήταν τέλειο να το δώσουν για παράδειγμα στους δύο πρωθυπουργούς ή σε κάποιον άλλον που διαπραγματεύθηκε. Ωστόσο, όπως εξελίχθηκε η κατάσταση χθες, που δεν πήγε πολύς κόσμος να ψηφίσει, αυτό είναι βεβαίως πιο δύσκολο.

Άρα νομίζετε ότι η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση;

Νομίζω πως ναι. Αλλά δεν είμαι σίγουρος. Πριν από δύο χρόνια όλοι έλεγαν ότι ο Πρόεδρος της Κολομβίας θα έπαιρνε το βραβείο Ειρήνης. Πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα μόλις δύο εβδομάδες πριν από το βραβείο Ειρήνης και έχασε. Έτσι όλοι νόμισαν ότι δεν είχε πιθανότητες να κερδίσει το βραβείο Ειρήνης -κι όμως του το έδωσαν. Άρα, τίποτα δεν αποκλείεται. Όμως, θα μπορούσα να μαντέψω ότι θα πουν ίσως ότι είναι πολύ νωρίς, πρέπει ίσως να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, αν η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Δεν μπορεί ποτέ να ξέρει κανείς. Είναι δύσκολο να πούμε. Μερικές φορές θα πρέπει πραγματικά να δουν τον αντίκτυπο πριν κάνουν κάτι. Αλλά τίποτα δεν αποκλείεται.

Οι υποψηφιότητες λήγουν τον Φεβρουάριο και η Συμφωνία των Πρεσπών υπογράφηκε τον Ιούνιο. Νομίζετε πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόφαση;

Τα μέλη της επιτροπής έχουν επίσης τη δυνατότητα να λάβουν υπόψη νέους παράγοντες έως και μερικές ημέρες πριν. Έχουν έναν ειδικό τρόπο να ορίζουν υποψηφιότητες. Όμως οι υποψηφιότητες κλείνουν τον Φεβρουάριο. Είναι ένα θέμα που επαφίεται στην επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, υπήρχαν ήδη συζητήσεις στις αρχές του χρόνου ότι μπορεί να συμβεί κάτι. Δεν έχω δει κανέναν να δηλώνει δημόσια ότι είτε ο Τσίπρας είτε ο Ζάεφ είναι υποψήφιοι.

Γενικά ποια είναι τα κριτήρια για να είναι κανείς υποψήφιος;

Στην πραγματικότητα, ο καθένας θα μπορούσε να είναι υποψήφιος. Βουλευτές, ακαδημίες επιστημών, πρώην κάτοχοι βραβείων Ειρήνης . Αλλά για τον ορισμό των υποψηφιοτήτων δεν υπάρχει κανένας απολύτως κανόνας. Ο καθένας μπορεί να είναι υποψήφιος. Όμως, στην πραγματικότητα, αν δεν έχεις κάνει δουλειά σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ή σε διασκέψεις [για την απαγόρευση] όπλων ή δεν βοηθάς πρόσφυγες, τότε δεν μπορείς να είσαι αισιόδοξος. Αλλά βέβαια, δείτε την περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βασικά ήταν υποψήφιος λόγω της εκστρατείας του, μιας πολιτικής εκστρατείας, στις εκλογές των ΗΠΑ πριν από δέκα χρόνια.

 

Back to top button