Αριστομένης Γκαντάνης: Ο «σωφέρ» της Καστοριάς (σπάνιες φωτογραφίες)

Αριστομένης «Αρμένης» Γκαντάνης (1901-1963): Καταγόμενος από την Κοζάνη, ήλθε στην Καστοριά τέλη του 1920. Παντρεύτηκε το 1935 την Χρυσάνθη, κόρη του Θωμά Μπέτζιου και της Παρασκευούλας Βέργου (βλπ. «Βεργουλάδικα»). Από το 1935 και μέχρι τέλος της ζωής του ήταν «σωφέρ», ταξιτζής δηλαδή! Το πρώτο του αμάξι ήταν ανοιχτό (γκαμπριο) και στο επάγγελμά του άλλαξε πολλά αυτοκίνητα.Το τελευταίο του μια Chevrolet!
Σωστός επαγγελματίας, γενναιόδωρος και μερακλής (το είχαν αυτό οι Κοζανίτες γαμπροί στην Καστοριά) και πατριώτης (στην Κατοχή βοήθησε πολύ κόσμο με το αμάξι του).
Οι φωτογραφίες είναι από το προ 25αετία αρχείο μου (ψηφοποιημένα/ρετουσαρισμένα αρνητικά) και τις πληροφορίες άντλησα από την κόρη του Αρμένη την αγαπητή Καίτη Γκαντάνη που την ευχαριστώ θερμά.
Επεξηγήσεις:
Η πρώτη φωτό είναι παρμένη στο κτήμα του Μπέτζιου, πάνω από τον Ξενώνα «Λόφος» όπου και η σημερινή κατοικία της κόρης του Καίτης (τελευταία φωτο)
Το συνεργείο με τον ανηψωτήρα, ευρίσκετο στο χώρο της σημερινής Αντιπεριφέρειας (Νομαρχία).
Στη φωτο, ο Αρμένης καθήμενος με τους φίλους του, οι άλλοι δύο είναι ο Γκαμπέσης και ο Ζωγράφος έξω από το βενζινάδικο του τελευταίου!

Δημήτρης Τσουρτσούλας

 

 

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.