Καστοριά

Το ελληνικό σύστημα διοίκησης των οργανισμών (του Νίκου Ρίζου)

Στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των ΜΒΑ, στο μάθημα Οργάνωση Διοίκηση επιχειρήσεων και Οργανισμών, θα πρέπει να προστεθεί στα βιβλία διοίκησης μεταξύ των άλλων (ιεραρχικά, συμμετοχικά, κλπ), το σύστημα οργάνωσης που αποκαλείται: Ελληνικό η σύστημα οργάνωσης της παπαρολογίας. Τα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος είναι :
1. Η οργάνωση των οργανισμών (εταιριών, συλλόγων, κράτους κλπ) ανατίθεται στους μανδαρίνους της εξουσίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ευνοιοκρατία και όχι την αξιοκρατία.
2. Αυτό στην συνέχεια δημιουργεί την διαπλοκή και την δυσλειτουργία των θεσμών.
3. Δεν μας ενδιαφέρει η παραγωγικότητα, η αποτελεσματικότητα και η απόδοση των οργανισμών αλλά η προσωπική ωφέλεια των διοικούντων.
4. Η λειτουργία η απόδοση και το οικονομικό αποτέλεσμα των οργανισμών ως εκ τούτου παράγει μαύρες τρύπες, δεσμεύει πόρους από την πραγματική οικονομία και οδηγεί στην υποχώρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων της χώρας.
5. Αυτό μοιραία παράγει ανισότητα κοινωνική, οικονομική και φορολογική. Παράδειγμα: Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας φορολογούνται με σταθερό συντελεστή 29% (μπορεί να μειωθεί σε 26%) ενώ οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις φορολογούνται από 25 % μέχρι 55%, συν ΕΦΚΑ 30% . Πουθενά όχι στον κόσμο αλλά στο Σύμπαν ολόκληρο δεν υπάρχει τέτοια φορολογική ανισότητα. Οι εξωγήινοι είναι εδώ.
6. Οι μαύρες τρύπες, καθώς και τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα των οργανισμών εξ αιτίας της μειωμένης ανταγωνιστικότητας αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των οργανισμών καλύπτονται με δύο τρόπους : α) με την πλαστότητα των οικονομικών στοιχείων, β) με την παπαρολογία ότι φταίνε οι κερδοσκόποι.
Οι αποδείξεις του Ελληνικού συστήματος Διοίκησης:
Μέχρι χθες βρίζαμε τους διεθνείς επενδυτές ως κερδοσκόπους και γερμανοτσολιάδες. Σήμερα που βγήκαμε στις αγορές πανηγυρίζουμε (τους γλείφουμε). Ο Πρόεδρος του ομίλου Folle – Folle, απειλούσε με μηνύσεις τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο που αμφισβήτησε τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, ενώ από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η πραγματικότητα ήταν 80% κάτω (πωλήσεις, αποθέματα, κλπ). Κάτι τέτοιο είχε πει και ο Σημίτης : όποιος έχει στοιχεία να πάει στον Εισαγγελέα. Αντιθέτως οδηγήσαμε και συνεχίζουμε να διώκουμε τον κ. Γεωργίου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι δημοσίευσε πλαστά στοιχεία τόσο του ΑΕΠ όσο και του χρέους… ενώ απηχούσαν την πραγματικότητα. Κι από τους αθλητικούς οργανισμούς δε θα πάω πολύ πίσω. Η σημερινή δήλωση του κ. Κούγια Προέδρου της ΑΕΛ: << Πριν από λίγη ώρα μου τηλεφώνησε το δεξί χέρι του Μελισσανίδη και προσπάθησε να φορτώσει τη σημερινή εγκληματική διαιτησία του Λάμπρου και των βοηθών του, που αλλοίωσαν με πρόθεση το αποτέλεσμα του αγώνα στην Ξάνθη, στον Ιβαν Σαββίδη και στον ΠΑΟΚ.Το συγκεκριμένο πρόσωπο το έχω ευεργετήσει και είναι εκτός φυλακών εξαιτίας μου>>
Τουλάχιστον οι σημερινοί Έλληνες μπορούμε να ήμαστε υπερήφανοι για κάτι. Έχουμε εφεύρει ένα νέο Σύστημα Διοίκησης : Το Ελληνικό η Σύστημα Διοίκησης της Παπαρολογίας (ΣΥ.ΔΙ.ΠΑΠΑΡ)

 

 

Back to top button