Μακεδονομάχοι: Λάζαρος Αποστολίδης

Ο Λάζαρος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1886 στη Ζουπάνιστα (νυν Λεύκη) Καστοριάς. Αρχικά εντάχθηκε στην Εθνική Επιτροπή και συνεργάστηκε με τον οπλαρχηγό Αριστείδη Μαργαρίτη από την Καστοριά, με τον οποίο πήρε μέρος στην μάχη του Εζερετσίου Καστανοχωρίων, εναντίον Βουλγάρων κομιτατζήδων. Με την επανάσταση του Ίλιντεν προσέφυγε στην Αθήνα και στη συνέχεια επανήλθε στη Μακεδονία όπου συνεργάστηκε με τον Γεώργιο Τσόντο (Βάρδα). Τον Ιούνιο του 1905 το σώμα του με υπαρχηγό τον Ηλία Δεληγιαννάκη, έδωσε μάχη με τους κομιτατζήδες Κωνστάντο Ζίφκωφ στην Κοντορρόπη (σήμερα Μεταμόρφωση) Καστοριάς ενώ το Φεβρουάριο του ίδιου έτους, το σώμα του συνεπλάκη με τις ομάδες των Κυριάκ Σκούρτωφ και Πάντο Σίντωφ στο Ίζγλιμπί (σήμερα Ποριά) Καστοριάς. Λίγο καιρό αργότερα πραγματοποιήθηκε σύγκρουση και με την ομάδα του Ναούμ Πετρώφ στη Μάγγελα (σήμερα Άνω Περιβόλι) Καστοριάς.

Αγωνίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και συνέχισε τη δράση του και μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων, το 1908. Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο μαζί με το Γεώργιο Αλεξίου (Μακρή) υπερασπίστηκαν το Βογατσικό και πήραν μέρος στη μάχη της Σιάτιστας. Συμμετείχε στο Βορειοηπειρωτικό Αγώνα και το σώμα του διακρίθηκε ιδιαίτερα στις μάχες της Βίγλιστας και της Μοσχόπολης, το 1916. Πήρε μέρος επίσης, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκε και διακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πέθανε μετά από λίγο καιρό.

Το 1960 στήθηκε προτομή του στην Καστοριά, ενώ το όνομά του φέρει οδός της πόλης.

wikipedia

 

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.