Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Διάλεξε ιαματική πηγή ανάλογα με την πάθησή σου

Ο θερμαλισμός, αν και μετράει χιλιάδες χρόνια πίσω φαίνεται να αλλάζει εποχή στην Ελλάδα, αφού πλέον αναγνωρίζονται όλο και περισσότεροι φυσικοί πόροι ως ιαματικοί.

«Οι φυσικοί μας πόροι αποκτούν ταυτότητα και γίνονται ιαματικοί. Και επίσημα πλέον έχει ο καθένας από αυτούς θεραπευτικές ενδείξεις, αντενδείξεις, τρόπο χρήσης και χημισμό», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και Μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού, Μάρκος Δανάς, στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας».

Σύμφωνα με τον κ. Δανά, πλέον οιοσδήποτε ασθενής που έχει ένδειξη για λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία και πηλοθεραπεία, μπορεί να επιλέξει την ιδανική, ανάλογα με την περίπτωση του, μονάδα και με τη βοήθεια του γιατρού του. «Ψηφίστηκε ένας νόμος το 2006, ο οποίος σήμερα γίνεται πράξη. Έχουν καταθέσει φάκελο έως 31/12/2017 οι διαχειριστές 124 φυσικών πόρων, προκειμένου να αναγνωριστούν ως ιαματικοί, και έχει τελειώσει η διαδικασία για τους 54». Πρόκειται βέβαια για μία δυναμική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, εξηγεί ο κ. Δανάς, και τονίζει ότι σύντομα θα αναγνωριστούν και άλλοι φυσικοί πόροι ως ιαματικοί. Ωστόσο δεν μας αρνείται μία μικρή ιαματική «βόλτα» από το ένα άκρο της Ελλάδος στο άλλο.

Στο Λουτράκι στο κεντρικό θεραπευτήριο οι ενδείξεις είναι για παθήσεις μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις. Οι αντενδείξεις είναι: συστηματικά, μεταδοτικά, κακοήθη νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

 Λίμνη Βουλιαγμένης στην Αθήνα ενδείξεις: παθήσεις μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος και δερματοπάθειες. Αντενδείξεις: καρδιαγγειακά νοσήματα, ίλιγγος, επιληψία, αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Λουτρά Πόζαρ ενδείξεις: νοσήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος. Αντενδείξεις: καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα.

Κασσάνδρα– Νερό Πηγής Αγίας Παρασκευής ενδείξεις: παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος, ρευματικά και αυτοάνοσα, παθήσεις του καλυπτηρίου συστήματος, των βλεννογόνων της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων. Αντενδείξεις: Το νερό περιέχει CO2. Η λουτροθεραπεία αντενδείκνυται για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας και ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου (<6 μήνες). Επίσης αντενδεικνύεται για όσους εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της πιθανής υπερκαπνίας που μπορεί να αναπτυχθεί κατά την εμβάπτιση ολόκληρου του σώματος σε νερό εμπλουτισμένο με CO2. Οι αγγειακές εγκεφαλικές διαταραχές θα πρέπει επίσης να συγκαταλέγονται στις αντενδείξεις της υδροθεραπείας με διοξείδιο του άνθρακα.

Η Αιδηψός όπως αναφέρει ο κ. Δανάς είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση γιατί έχει 13 φυσικούς πόρους που αναγνωρίζονται στην περιοχή και ενδείκνυνται για νοσήματα μυοσκελετικού, νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες, και παθήσεις περιφερικού αγγειακού συστήματος. Οι αντενδείξεις είναι: καρδιαγγειακά, ανοσοκαταστολή, μολυσματικά νοσήματα σε ενεργό φάση, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και εκκριτικό έκζεμα.

Σε πάρα πολλά νησιά υπάρχουν ιαματικές πηγές, όπως λέει ο γγ του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρει την πηγή του Μανδρακίου στη Νίσυρο, όπου οι ενδείξεις είναι ρευματικές παθήσεις, χρόνιοι ρευματισμοί, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις νευρικού συστήματος. Οι αντενδείξεις είναι: καρδιακές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα.

Κάλυμνος ενδείξεις: παθήσεις μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος και δερματοπάθειες. Αντενδείξεις: συστηματικά, μεταδοτικά και κακοήθη νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Κως ενδείξεις: ρευματικές παθήσεις, χρόνιοι ρευματισμοί, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος. Αντενδείξεις: Καρδιακές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα.

Πολύ χρηστικό πάντως είναι το site του συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος www.thermalsprings.gr, καθότι έχει πίνακες αναζήτησης ιαματικών φυσικών πόρων ανάλογα με την πάθηση, καθώς και όλες τις σχετικές πληροφορίες που χρειάζεται το κοινό.

Σύμφωνα με τον κ. Δανά τις επόμενες εβδομάδες επίκειται η αναγνώριση 12 ακόμη φυσικών πόρων:

-Ψαρόθερμα του δήμου Σαμοθράκης

-Αμμουδάρα του δήμου Άργους Ορεστικού

-Βλυχάδα του δήμου Θήρας- Σαντορίνης

-Πράσσα του δήμου Κιμώλου

-Κόκκινο Νερό του δήμου Αγιάς

-Σμόκοβο και Σουλαντάς του δήμου Σοφάδων

-Κρεμαστά Βάλτου του δήμου Αμφιλοχίας

-Ηραία του δήμου Γορτυνίας

-Γιάννες του δήμου Κιλκίς

-Δουμπιά του δήμου Πολυγύρου

-Στάχτη – Πόριαρη του δήμου Ναυπάκτου

 

 

Back to top button